Лютеранське кладовище — місце з багатою історією і сумним сьогоденням. ФОТОРЕПОРТАЖ

Одразу за кам’яною стінкою відомого Польського цвинтаря знаходиться не менш важливе, але чомусь занедбане, Лютеранське (німецьке) кладовище.

Місце, яке не може залишати байдужим… Бо не можна спокійно, без емоцій дивитися на те, як унікальні пам’ятки архітектури, майже двохсотрічної давнини, розламані навпіл та у якому жахливому стані знаходиться територія цвинтаря.
На початку XIX століття у Житомирі почали мешкати переселенці з Німеччини. Місто дуже приваблювало німецьку інтелігенцію та аристократію. Це були представники різних професій та галузей діяльності, які брали активну участь у житті Житомира: банкіри, лікарі, педагоги, архітектори, видавці, музиканти, підприємці та інші. Навіть більш(е), з 1883-го по 1886-й роки міським головою нашого міста був саме німець — Оскар Ернстович Труллі.

Чисельність німецької громади була невеликою (приблизно 1% від загальної кількості населення Житомира), але найосвіченішою. Значну частину інтелектуальної еліти міста утворювали такі родини: Ріхтерів (предки відомого піаніста та громадського діяча Святослава Ріхтера), Шедель, Штейнів, Ферстерів, Вільке, Еншей. Варто згадати і те, що свого часу в Житомирі проживали дійсний статський радник Матус Баумгартен та відомий в дореволюційні часи житомирський лікар Генріх Нат. В будинку останнього, до речі, мешкав російський письменник, публіцист, літературний критик, філософ, революціонер-демократ Олександр Купрін.


На Лютеранському цвинтарі поховані: Єлизавета фон Райнке (бабуся Святослава Ріхтера), Іван Максиміліанович де Шодуар, поміщик, меценат, художник і барон, Микола Оттович Дуве, генерал від інфантерії. Цікаво, що надгробний пам’ятник генералу Дуве створив скульптор-самоучка Григорій Олишкевич, який ліпив пам'ятник Олександра Пушкіна, знаменитого російського поета, драматурга та прозаїка, який сьогодні знаходиться на Старому бульварі.

У 1930-х роках із Лютеранського цвинтаря почали зникати надгробні плити. Згодом виявилося, що більшість із награбованого опинилася на Смолянському та на Вільському (Російському православному) кладовищах. На додачу до цього, могили партійних і радянських чиновників отримували нових «господарів» — прізвища справжніх померлих стиралися, а на їх місця вписувалися чужі. Вже у 1970-х роках прямо на цвинтарі було побудовано кооперативні гаражі.

Сьогодні Лютеранське кладовище потребує цілковитого оновлення. Повалені могильні пам’ятники, купа гілля, сміття та гаражі поблизу. Дехто з мешканців, які живуть  біля цвинтаря, стараються хоча б трішечки прибирати територію, але їхня робота — це всього лише краплина в морі.

На жаль, кладовище знято з міського обліку. І це, безсумнівно, значною мірою вплинуло на те, у якому плачевному стані воно нині знаходиться. До цвинтаря просто нікому немає справи, адже ніхто ж не відповідає за це місце. Але ж хіба так чинять свідомі громадяни, хіба можна так байдуже себе вести? Така індиферентність просто паплюжить світлу, гарну пам'ять людей, які колись багато зробили для Житомира, а нині повинні покоїтись у таких жахливих умовах на Лютеранському кладовищі!

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 24/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework