Будинки з історією: Лермонтовська, 4 і відомий російський письменник Григорій Мачтет. ФОТО

Вулиця Лермонтовська, 4 - пам'ятник історії і архітектури. В цьому будинку після сибірського заслання під негласним наглядом поліції жив відомий російський письменник і поет, революціонер-народник Григорій Мачтет (1852-1901).

Зараз Григорія Мачтета пам'ятають в основному як автора слів пісні «Замучен тяжелой неволей».. Але в кінці XIX століття Мачтет був досить відомим письменником. У Житомирі Мачтет жив з 1896 по 1900 рік (останні п'ять років його життя), служив діловодом у Волинському акцизному управлінні і під псевдонімом «Чорномор» друкував у газеті «Волинь» нариси, фейлетони, оповідання.

У дні святкування 100-річчя від дня народження Олександра Сергійовича Пушкіна, Григорій Мачтет був членом утвореної в місті «Пушкінській комісії» і виступив з промовою на урочистому відкритті пам'ятника поетові. Він же написав статтю в газету «Волинь», яка тоді присвятила Пушкіну спеціальний номер. У 1900 році отримав дозвіл переїхати в Петербург. У серпні 1901 року, перебуваючи в Ялті на лікуванні, у віці 49 років Григорій Олександрович Мачтет помер.

Відомо, що в Житомирі Мачтет проживав за чотирма адресами, три з яких поки визначити не вдалося. У цьому будинку він жив в 1898 році. На фасаді будинку в 1986 році встановили бронзову меморіальну дошку. Напис на ній говорить: «У 1896 - 1900 рр. в Житомирі проживав відомій російський письменник-демократ Григорій Олександрович Мачтет. Автор улюбленої В.І. Леніним пісні "В неволі скатованій люто" ».У 1897–1900 роках письменник жив у Житомирі, де служив в акцизному управлінні.

Наприкінці 1890-х років Мачтет часто виступав із фейлетонами в житомирській газеті «Волинь». Він усе ще був під негласним наглядом поліції, йому заборонили жити в Петербурзі.

У Житомирі відбулося знайомство Мачтета з українським письменником Михайлом Коцюбинським (останній у Житомирі мешкав півроку — від листопада 1897 року до березня 1898 року). Спочатку Михайлові Михайловичу ніяк не вдавалося застати Мачтета вдома. Утім, знайомство таки відбулося. І якраз у домівці Григорія Олександровича Коцюбинський, як можна судити з його листів до дружини, почувався досить добре.

Анатолій Магаз

Всі новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 24/04/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework