Льодовик, чи гори, чи взагалі містика?

Останнім часом геологічний заказник "Камінне село" став досить відомим і популярним серед туристів. Це дійсно казкове місце, але оті фантастичні теорії його походження поставлять у тупик будь якого геоморфолога. Присунув льодовик десь із півночі, чи то залишки давніх таємничих гір, а дехто взагалі нісенітниці усякі городить про іншопланетне походження...

Камінне село (лапки далі опускаємо для зручності) розташоване на схід від села Рудня-Замисловицька в Олевському районі Житомирської області. Насправді ніяке це не село - це навал величезних кам'яних брил, які своїм розташуванням та обрисами дещо нагадують сільські хати та вулиці поміж ними. Тут існують кілька легенд про походження цього чудернацького місця.

Згідно однієї з них у давні часи тут жили багаті люди. Але вони одного разу не відчинили двері на прохання бідняків з сусіднього села про допомогу. На сході сонця хати та інші будівлі закам'яніли. Інша легенда розповідає про битву на цьому місці Ісуса з темною силою. Після довгого бою нечистий був переможеним. А Ісус перед тим, як піти на небо, зробив кілька кроків по каменям, і тепер на одному з них залишились відтиски його ніг. Третя легенда розповідає про "Чортовий млин". Деякі камені по формі нагадують величезні жорна. Місцеві жителі кажуть, що чорти у цьому місці будували млин. Але одного разу нечистих застав спів півня. Чорти покинули роботу, а жорна й досі тут залишились.

Це легенди - усна народна творчість, до такої ж творчості я б відніс і написане про походження цієї пам'ятки природи у Вікіпедії: ...існують дві гіпотези виникнення урочища. Згідно з однією, 20 тис. років тому валуни були принесені льодовиком, за іншою — вони являють собою залишки підніжжя древніх повністю зниклих гір, оголені льодовиком від ґрунтових нашарувань...

По-перше - 20 тисяч років тому південна межа льодовика (він називався Валдайським) була розташована на 300!! км північніше від Камінного села. По-друге - зовсмі не факт, що навіть у Дніпровський холодний етап, коли навіть Київ був під товщею криги (це було понад 80 тисяч років тому), льдовик в урочищі Камінне село - згідно з картами його край у Житомирській області лежав північніше. По-третє - я не знаю жодного випадку, щоб материковий льодовик сунув такі величезні товщі кристалічної породи на такі величезні відстані - йому б довелося протягнути цю товщу на тисячу кілометрів, десь аж із Норвегії.

Та і взагалі усі ці роздуми і припущення стосовно льодовика спростовує переправа (міст) через Пергу, у тій же Рудні-Замисловицькій - під мостом русло ріки досить кам'янисте, це що теж льодовик насунув? Та нехай автори статті із Вікіпедії й усякі псевдознавці-екскурсоводи поглянуть на гугловський знімок і визначать на якій відстані від Камінного села розташований найближчий гранітний кар'єр. 11 км. А величезний кар'єр "Кварц", у селі Дружба, розташований за 13 км. Це що теж льодовик наніс? А стосовно підніжжя гір - чому власне підніжжя, а не самі гори?.. Великі вчені, наприклад Тутковський, припускали що у цій місцевості колись були гори, але я не чув щоб десь у світі були гори із граніту. Гори - це геосинкліналь (нестійка ділянка між тектонічними плитами, яка то опускається, то піднімається), але немає геосинкліналі у Житомирській області, тут навпаки розташована найбільш стійка тектонічна структура України - кристалічний щит. І саме виходи кристалічного щита розробляють у кар'єрах, виходи щита ми можемо спостерігати у руслі Перги, і саме виходи щита, оброблені водно-льодовиковими потоками та вивітрюванням складають Камінне село.

Досить усяких нісенітниць, про тібетські місця сили, про іншопланетне походження форм рельєфу і т.д. У нас наука може пояснити далеко не все, але і науковцем бути не потрібно, щоб ув'язати гранітні кар'єри, виходи граніту у руслі ріки і гранітні брили, розташовані неподалік у лісі. Це зовсім не робить неймовірне Камінне село менш цікавим, це зовсім не виключає розташування тут, у давнину, язичницького капища, це не виключає таємничість, енергетичну зарядженість каменю, який утворився в надрах нашої планети, в умовах величезних температур та неймовірного тиску...

Камінне село - надзвичайне місце. Розкидані серед лісу великі брили (такі, що не накожну й залізеш), сліди на поверхні каменів, мохи, азалія понтійська, яка росте лише в Малій Азії, на Кавказі й Поліссі (ось це загадка, яку вчені пояснити не можуть). Неможливо розповісти словами про красу Камінного села - це варто побачити.

Джерело: ukrainaincognita.com

Всі новини Житомира

Последнее изменение Среда, 03/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework