Найсильніша людина світу не змогла подужати новоградську бюрократію

Мова йде про нашого найвідомішого богатиря Василя Вірастюка — багаторазового володаря титулів «Найсильніша людина України» і «Найсильніша людина світу» та нереалізований задум новоградських активістів провести круте спортивне видовище.

n 12061714По суті, це — богатирські ігри, де міряються силою найсильніші чоловіки: тягають гігантські вантажівки, однією рукою котять колеса у людський зріст, підіймають 125-кілограмові штанги і носять 200-кілограмові валізи.

Минулими вихідними, 3 червня, близько сорока найсильніших спортсменів України мали з’їхатися у наше місто на етап «Кубку України зі стронгмену». Вперше(!) Федерація стронгмену схвалила проведення рейтингового змагання у провінції — досі богатирі змагалися лише у великих обласних центрах, містах-мільйонниках.

Захід хотіли провести у нашому місті лише тому, що маємо власного рекордсмена — Віктора Прокопенка (офіційного представника Житомирщини у Федерації стронгмену) та досвід з організації встановлення рекорду. Нагадаємо, у 2015-му Віктор встановив світовий рекорд, протягнувши на власних плечах 12 мікроавтобусів на відстань 21,55 метри. Цей факт зафіксовано у Книзі рекордів України, а яскраве видовище стало одним з найяскравіших заходів, що відбулися у місті впродовж останніх двох десятиріч. Як і тоді, ініціаторами проведення етапу «Кубку» цього разу теж стали активісти ГО «Об’єднання «Самопоміч». Але, на жаль, їх цікавий задум гучно провалився.

«НАМ ВСТАВЛЯЮТЬ ПАЛКИ У КОЛЕСА»

— Наша мета — побудова громадянського суспільства, де люди об’єднуються навколо ідеї і намагаються спільно її реалізувати, — розповів заступник голови міської ГО «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Куценко. — Тому спробували підключити управління молоді і спорту міської ради, але не вперше склалося враження, що нам «вставляють палки у колеса». Судіть самі: на участь у рейтингових змаганнях подали заяви багато міст України, і більшості одразу було відмовлено. Нам пощастило, бо у нас є земляк-рекордсмен та неодноразовий чемпіон Віктор Прокопенко, який зараз мешкає у Житомирі, але рекорди збирається встановлювати у рідному Новограді. Це стало визначальним — у рамках змагань збиралися зареєструвати новий рекорд. До нас мали приїхати зірки великого спорту, на чолі з почесним президентом Федерації стронгмену Василем Вірастюком та її президентом Сергієм Конюшком. Наш Віктор Прокопенко готував світовий рекорд — збирався тягнути вагони потягу загальною вагою 440 тонн. Про це вже було домовлено із керівництвом кар’єру, підготовлено колії, узгоджено графік тренувань.

Втім, не так сталося, як гадалося. Перемовини щодо етапу «Кубку» у Звягелі тривали півроку. Спочатку — з керівництвом Федерації стронгмену, яке зобов’язалося привезти у Новоград усе необхідне для змагань важкоатлетів: обладнання, реманент для змагань, озвучування, технічний персонал та учасників.

Сергій Конюшок особисто приїздив оглянути місце для змагань — стадіон. Були сплановані дії зі збереження стадіонного газону та покриття. За словами активістів, проведена об’ємна робота — Віктор Прокопенко їздив на збори і перемовини у Київ, офіційно зареєструвався у Мін’юсті як представник стронгменів Житомирщини. Усе було зроблено для того, аби наше місто отримало не лише можливість подати заявку на участь, а й заявило про себе, стало популярнішим.

Кошторис змагань у обласних центрах сягає 120 тисяч. Для Новограда організатори понизили фінансову планку до 60 тисяч, а коли зрозуміли, що й цих грошей у провінції не дочекаються, запропонували компроміс — 30 тисяч.
На адресу міського голови активісти направили лист щодо фінансового сприяння. Відбулися робочі зустрічі щодо того, яким чином можна виділити кошти, зустрічі з депутатським корпусом, бюджетною комісією. Проте, усе це — марно.

ГРОШІ З БЮДЖЕТУ — ЛИШЕ ЗА ЦІЛЬОВИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ

— Влада — за, але ми можемо здійснити фінансування лише у межах нашої компетенції, — пояснила начальник міського управління молоді і спорту Наталя Борис. — На 2017-й рік нам на усі заходи виділено 150 тисяч гривень. Змагання етапу «Кубку» були включені до Програми розвитку місцевого спорту, але ми пояснили активістам, що, відповідно до Бюджетного кодексу, є перелік видатків, які можуть фінансуватися з міського бюджету. Запропонували безкоштовне виготовлення рекламних банерів, послуги з озвучування заходу, розташування учасників у адмінприміщенні з душовими на стадіоні, безкоштовне користування водою, електроенергією, забезпечення виїзною торгівлею, біотуалетами тощо. Було проведено декілька зустрічей із Віктором Прокопенком та активістами, на яких ми усе детально пояснили. У влади немає змоги організовувати банкети для гостей та проживання, оплачувати їх роботу. Зрозумійте, гроші не даються з бюджету просто так, а лише — за цільовим призначенням. Не є секретом, що найбільші заходи у місті фінансуються за кошти благодійників — як, наприклад, «Лесині джерела». Виступи зірок теж не фінансуються з міського бюджету, чи приїзд делегацій із міст-побратимів. І на День молоді, повірте, я хотіла би запросити у місто крутий гурт чи відомого діджея, але подібні видатки — порушення закону. Це зроблено для того, аби контролювати бюджетні кошти: можна витратитися на концерти, а на освіту і медицину потім не вистачить, — констатувала Наталя Борис.

n 12061714 1

Про ситуацію з «Лесиними джерелами», звісно, усім добре відомо. Особливо, підприємцям, яким доводиться скидатися на триденне святкування, у доцільності якого далеко не усі містяни бачать сенс. Якщо ж їм запропонувати на вибір виступ народних колективів на гала-концерті чи одного відомого артиста або гурту, то, зрозуміло, на чиєму боці буде більшість. Те саме стосується виступу зірок великого спорту, адже це є найкращим прикладом здорового способу життя.

Виходить, що влада організовує свята за благодійні кошти, а от чи прислухається до побажань благодійників? Риторичне питання.

Аналогічно вийшло із богатирськими змаганнями. Можна зрозуміти розчарування молодих активістів, котрі прагнуть розворушити стоячу воду у молодіжному середовищі міста, шукають для цього можливості і ресурси. Активісти ГО переконані, що організовані ними впродовж останніх років молодіжні заходи (реєстрація місцевого світового рекорду у Книгу рекордів України, перегляд «Євробачення» на фортеці, «Молодіжний індик» тощо) стали найбільш рейтинговими. При цьому бюджет їх складав 1,5-2 тисячі гривень, і то — з власної кишені небайдужих.

ХОЧЕШ ВСТАНОВИТИ РЕКОРД — САМ ОРГАНІЗОВУЙ?

— Коли Віктор встановлював рекорд, і ми намагалися йому допомогти, то відчували перепони, — розповів Олександр Куценко, — починаючи від необхідності перекрити центральну дорогу, закінчуючи тим, що потрібно було посприяти у закріпленні сходів, по яких рекордсмен тягнув автобуси. «Буде дірка в асфальті — не можна», — нам сказала влада, — і ми на свій страх та ризик закріплювали самі. Це, зрештою, дуже сильно потім зашкодило у встановленні рекорду, бо сходи під величезною вагою постійно відривалися від асфальту. Усе купували за свої кошти, Віктор самотужки канати зшивав.
Перегляд «Євробачення» нам обійшовся у 1700 грн. Усі витрати — на основі дружніх взаємовідносин з активістами. Я особисто за звук заплатив зі своєї кишені 500 грн. Підтримки з боку влади не було, хоч ми зверталися із запитом про забезпечення на масовому заході правопорядку і медиків, які так і не з’явилися.

— Управління молоді і спорту працює добре, з точки зору управління молоді і спорту, — вважає Олександр Куценко. — Для апарату міської ради вони добре працюють із документами. Але чи можна сказати, що ця робота — повноцінна для молоді і спорту? Чи можна вважати такою роботою малюнки на асфальті? Чи це потрібно для того, аби хтось із управління вручив комусь грамоти без призового фонду і у газетах написали «за сприяння»? Може, це добре для когось, але нагадує радянську вертикаль влади. Коли ж мова йшла про захід у масштабах країни, то… «здулися». Звісно, 30 тисяч — то не 60, ми могли би назбирати їх за допомогою спонсорів. Але ця робота потребувала часу, а нам після довгих зволікань дали лише один день.

ЗМАГАННЯ ПРОВЕДУТЬ У СТОЛИЦІ

«Якщо змагання такого рівня були зірвані, то більше ніхто не довірить це Новограду», — резюмував ситуацію голова Житомирського обласного осередку федерації стронгменів України Віктор Прокопенко.

Етап «Кубку» перенесли у столицю, на 8 липня. Як зазначили на офіційному сайті Федерації стронгменів: «У зв’язку з технічними причинами». Василь Вірастюк з цього приводу у мережі написав коротко і ясно: «Прикро»... Трохи раніше, в інтерв’ю одному з видань, він прокоментував: «Наразі країна не зацікавлена у розвитку здорової сильної нації. Спортсмени на власному ентузіазмі витягають із прірви вітчизняний спорт, непогані результати показують. А коли з олімпіад або чемпіонатів світу привозять призові, то ще повинні податок сплатити».

Наталя Борис запевнила, що вона також мріє бачити у місті зірок спорту та шоу-бізнесу. І активісти «Самопомочі» мріють, і молодь. Проте, усі ці мрії, як виявляється, не відповідають Бюджетному кодексу і не можуть об’єднати зусилля ентузіастів.

Віктор Прокопенко наразі відклав встановлення нового світового рекорду на невизначений термін…

Джерело: zvyagel.com.ua

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 12/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework