Чим ви можете допомогти? Здайте кров. Здайте її зараз. Здавайте її часто

Саме таке гасло обрала ВООЗ у 2017 році для Всесвітнього дня донора крові, який щорічно відзначається 14 червня. З нагоди цього міжнародного дня, у Житомирському обласному центрі крові відбулася прес-конференція.

n 1506172«Сьогодні ми зібралися з двох причин: привернути увагу громадськості до потреби в компонентах донорської крові в усіх державах світу, а також подякувати людям, які вже відбулися як донори і цим своїм вчинком врятували не одне людське життя.

Основні принципи, якими керується Житомирський обласний центр крові — це принципи, які проголошує ВООЗ: добровільне донорство, безпека та якість, а також клінічне використання (за це відповідають фахівці у наших лікувальних закладах). Саме ці принципи і забезпечують розвиток усієї служби крові нашої держави», — наголосила Алла Островська, заступник головного лікаря Житомирського обласного центру крові.

У 1995 році засноване звання «Почесний донор України. У нашій державі нараховується понад 100 тисяч осіб, що здобули це почесне звання, а понад 60 мають звання «Заслужений донор України». Це люди, які безоплатно здали кров або її компоненти в кількості 100 і більше разових максимально допустимих доз. Одному із донорів присвоєно високе звання «Герой України». У Житомирській області звання «Почесний донор СРСР» та «Почесний донор України» мають понад 2000 осіб, а звання «Заслужений донор України» удостоєні 4 людини. Останніх, до речі, під час прес-конференції привітали подарунками. Один із цих чотирьох донорів не зміг бути присутнім на заході.

«Вітаю усіх із Всесвітнім днем донора, бажаю гарного здоров’я, щоб у вас вистачало сил здавати свою кров. Я — військовослужбовець ЗСУ. Постійно агітую своїх колег, у армії, здавати свою кров, говорю їм, що це зовсім не страшно, і не буде у вас ніякого занепаду сил, не варто боятися. Особисто я вже 16 років здаю кров. До “Заслуженого донора України” мені не вистачає ще зовсім трішки. Свою естафету донорства я планую у майбутньому передати своєму сину, який прийшов сьогодні зі мною на прес-конференцію», — зазначив донор Володимир Романець.

За 2016 рік на Житомирщині здійснено 12140 донації крові та її компонентів, в закладах охорони здоров’я проведено 16231 гемотрансфузія компонентів та препаратів крові. Структура трансфузій компонентів крові по профільних ліжках:

– хірургія (еритроцити — 1516 доз, свіжозаморожена плазма (СЗП) — 1858 доз);
– гінекологія (еритроцити — 205 доз, СЗП — 122 дози);
– дитяче відділення (еритроцити — 97 доз, СЗП — 104 дози);
– терапія (еритроцити — 1855 доз, СЗП — 818 доз);
– пологове відділення (еритроцити — 162 дози, СЗП — 326 доз);
– реанімація (еритроцити — 2809 доз, СЗП — 4700 доз).

Достатні і безпечні запаси крові можна забезпечити на основі регулярного, добровільного безоплатного донорства. Регулярні добровільні донори крові є найбільш безпечною групою донорів, оскільки серед них визначається найнижча розповсюдженість інфекцій, що передаються через кров.

Показник «Кількість донорів на одну тисячу населення», згідно розпорядження голови облдержадміністрації від 06.05.09 р. № 141, включено до переліку показників економічного і соціального розвитку районів і міст області, які вираховуються при визначенні рейтингової оцінки. У 2016 році показник на Житомирщині становить — 10,1 донорів; за 2015 рік по Україні — 12,4 донорів; за 2011 рік середній показник по Європі — 36,4 донорів (діапазон 13,3–64,6).

Упродовж минулого року проведено 9 акцій за участю організацій, установ та студентської молоді з підтримки та розвитку добровільного безоплатного донорства крові та її компонентів. Під час таких заходів майже 300 студентів взяли участь у донорстві крові та її компонентів.

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 15/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework