Посилений контроль: житомирянам розповіли про сайт, на якому можна простежувати голосування народних обранців

21 червня до Житомира приїхав представник всеукраїнської мережі громадських активістів «ОПОРА» із Чернівців Григорій Сорочан.

Метою його візиту стало те, що чоловік розповів житомирським журналістам, активістам і депутатам про web-сайт www.rada4you.org, де можна знайти відповіді на питання про те, як насправді голосують наші депутати з приводу тих чи інших питань.

om 220617122 1Назва Інтернет-ресурсу — «Вони голосують за тебе». Розробники запозичили його в австралійців, де вже функціонує такий сайт. Українці попередньо зв’язалися з іноземними колегами і домовилися про створення свого аналогу. В українського сайту є свої особливості та відмінності, порівняно з австралійським, тож не можна говорити, що він повністю скопійований.

Особливість сайту в тому, що за допомогою спеціального робота сайт заходить на офіційний Інтернет-ресурс Верховної Ради та копіює звідти усю інформацію про голосування народних обранців, автоматично підраховуючи кожен голос. Після цього робот заносить її у свою базу даних. Кожен користувач за певними критеріями може відслідкувати та проаналізувати, хто і як із чиновників проголосував за конкретне питання. Зручність сайту в тому, що на ньому можна об’єднувати голосування за тією темою, яка вас цікавить, а також одразу ж зробити графік із тієї інформації, яку ви знайшли, зберігши на свій ґаджет. Як розповів Григорій Сорочан, на сайті ці теми називаються «політиками», тож можна об’єднувати одразу декілька голосувань в одну політику.

Знайти голосування на сайті можна за трьома критеріями:
– авторство проектів (за прізвищем та ім’ям авторів законопроектів);
– тема законопроектів (найбільш поширений варіант пошуку);
– регіон (голосування, які стосуються певного регіону).

«Чим наш сайт може бути корисним для активістів та журналістів та й взагалі для кожного українця? На ньому можна простежити кожне голосування депутата. Зокрема, й те, як кардинально можуть відрізнятися думки однопартійців (у голосуванні)з приводу одного і того ж законопроекту, як одні депутати на камеру говорять одне, а голосують зовсім по-іншому. Окрім того, на нашому сайті легко переглянути відвідуваність депутатів, їх активність на робочому місці, під час голосування. На основі своїх досліджень журналісти можуть робити цікаві матеріали, розслідування, а активісти простежити роботу нардепів, щоб знати правду про те, як насправді приймаються важливі для країни рішення», — акцентував Григорій Сорочан.

Довідково. «ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів».

На порталі «Вони голосують за тебе» зібрані всі голосування народних депутатів VIII скликання Ради, починаючи з листопада 2014 року. Нові голосування додаються одразу після їхньої публікації на офіційному порталі Верхової Ради. Розробники не надають гарантії, що ці дані є фінальними, тому небайдужі користувачі можуть повідомити розробників сайту, якщо знайдуть якісь фактологічні помилки. Усі контактні дані розміщені на сайті.

«Вони голосують за тебе» містить інформацію про голосування 461 народного депутата (тих, які були обрані до Верховної Ради VIII скликання і тих, які втратили депутатський мандат) з 11 депутатських фракцій та груп (включаючи позафракційних та депутатські групи, які припинили існування) з 9 208 питань порядку денного. Сайт зібрав 3 053 646 окремих голосувань депутатів, 770 260 з яких були проти більшості їхньої фракції/групи. Це дає можливість вирахувати рейтинг голосувань проти лінії фракцій/груп, як 25,22%.

185 зареєстрованих користувачів створили 107 політик та підсумували 1307 голосувань.

Катерина Дейнека

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 22/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework