У центрі Житомира знаходяться пам'ятки архітектури XIX століття, що потребують реставрації. ФОТОРЕПОРАЖ

У самому центрі нашого міста, біля Свято-Михайлівського кафедрального собору, знаходяться будівлі кінця XIX століття.

Це споруди колишнього прибуткового будинку квартирного типу, який заможні люди винаймали для того, щоб зробити в них готель. Свого часу відвідувачем готелю був і відомий український письменник, громадський діяч, голова «Просвіти» в Чернігові Михайло Коцюбинський.

Історик Геннадій Махорін робить короткий екскурс в історію і розповідає, що біля церковної лавочки, поблизу Свято-Михайлівського кафедрального собору, знаходився готель «Франція», готель Мінеля, а поряд з ним розташовувався будинок, який люди мали змогу винаймати, орендувати для проживання. Варто зазначити, що понад сто років тому, представники місцевої влади дозволяли будівництво лише тим, хто мав для цього потрібну кількість грошей, і хто зобов’язувався побудувати саме міцний, надійний, кам’яний будинок. Це правило стосувалося особливо тих будівель, які повинні були стати окрасою центра міста Житомира — вулиці Михайлівської та інших центральних вулиць міста.

Сьогодні тут працюють різні заклади харчування та магазини. Власники закладів подбали про те, щоб їхні частини будинків були у гарному стані, мали гарний, охайний, презентабельний вигляд. Але проблема тому, що з інших сторін старовинні будинки зараз перебувають у дуже занедбаному стані: обдерті будівлі, потріскані стіни, а біля під’їздів зеленіють гори заростей та лежить купа сміття. Зате, на стіні одного із під’їздів красується графіті, виконане чорною фарбою. Така-от дивина: до впорядкування території руки не дійдуть, а от намалювати графіті — запросто!

n 27061716 1

Фахівці сходяться на думці, що той жахливий стан, у якому нині перебуває територія старовинних будинків, — проблема для усього міста, яку потрібно вирішувати спільними зусиллями. «У випадку, коли приватний власник набуває права користуватися майном, викуповує його, то починає діяти на власний розсуд. Зокрема, сьогодні ми бачимо, як спотворили будинок Трибеля: на першому поверсі встановлені пластикові вікна, що взагалі є недопустимим для старовинних будинків. Також часто зрубують ліпнини, знищують зовнішнє оздоблення, спрощують, “спримітизовують” зовнішній вигляд будівлі. Існує й таке явище, що два власники, співвласники фарбують будинки в різні кольори, як їм заманеться. Це все псує зовнішній вигляд будинку. Подібні дії створюють значну проблему для важливих архітектурних пам’яток Житомира. У цьому питанні місцева влада повинна діяти рішуче та жорстко», — переконаний Геннадій Махорін.

n 27061716 1

Що ж з приводу цієї проблеми говорять в місцевому Департаменті містобудування та земельних відносин? Працівники установи зазначають, що пошкоджені фасади будинків — це лише частина проблеми, а велику загрозу приміщенням несе їх підтоплення! Також тривалою та складною процедурою є виділення грошових коштів на реставрацію пам’яток. Варто зазначити, що балансоутримувачем цих будинків є ВЖРЕП №3.

n 27061716 1

«Потрібно розробити реставраційне завдання на здійснення робіт з цими пам’ятками, розробити паспорт упорядження фасаду, де буде зазначено, як розроблятиметься цей фасад, з яких матеріалів, який зовнішній вигляд він буде мати. Також важливою складовою роботи з цими пам’ятками є складання наукової документації на цей будинок», — пояснила Олена Бабушко, головний спеціаліст Відділу охорони культурної спадщини та дизайну міського середовища Житомирської міської ради.

Цікаво, що століття тому в Житомирі налічувалося понад 20 готелів. Ті, котрі збереглися до сьогодні, становлять туристичний потенціал нашого міста.

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1

n 27061716 1


За матеріалами sk1.tv

Всі новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework