Юрій Макаров у Житомирі: Усі ми називаємо Шевченка Кобзарем України, але це просто образ, нав’язаний нам часом…

  У межах святкування Дня Конституції, у Житомирі 28 червня відбувся захід у форматі публічної дискусії — «Лекторіум просто неба». У ньому взяли участь відомі українські журналісти та громадські діячі, серед яких: Юрій Макаров, Олесь Доній, Андрій Кокотюха, Віктор Мойсієнко та Олена Галагуза.

  Ані лекторів, ані слухачів не налякала нестерпна спека. Найбільш витримані сиділи на стільцях, біля сцени, де виступали журналісти та громадські діячі, а більшість людей ховалися у затінку, під деревами, або ж ставили свої стільці біля пам’ятника Сергію Корольову, де теж можна було сховатися від сонця. Слухачі з цікавістю сприймали корисну, пізнавальну інформацію від лекторів. Це й не дивно, адже у кожного була своя тема виступу, і нудьгувати не доводилося.

  Відомий український журналіст, телеведучий, документаліст, письменник Юрій Макаров прочитав лекцію про українського поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча Тараса Григоровича Шевченка. Виступ Юрія Макарова був заключним на «Лекторіумі просто неба», але зовсім не від того, що тема його лекції була найменш цікавою, швидше навпаки — його залишили на «десерт». Більше того, слухаючи лекцію пана Юрія, присутні по-новому подивилися на постать Кобзаря України.

  «Усі ми називаємо Шевченка Кобзарем України, але це просто образ, нав’язаний нам часом, обставинами, певними людьми. Якщо апелювати фактами, то Тарас Григорович взагалі не грав на кобзі і не вмів музикувати на цьому музичному інструменті.

  Взагалі, Шевченко був дуже освіченою, ерудованою, високорозвиненою людиною. У час, в якому він жив, було дуже престижно закінчити такий навчальний заклад, як Петербурзька академія мистецтв. Саме її і закінчив Тарас Григорович. Його твори ні чим не поступаються творам всесвітньо відомих поетів.

  Зазначу, що саме Шевченко зарядив нас тим незламним, бунтівним духом, який робить усіх українців сильнішими, особливо у такі складні для нашої держави часи, які ми сьогодні переживаємо. Він нас зарядив, а ми дозволили йому це зробити. І, хочу сказати, що ми правильно вчинили! А своєю поезією, картинами Тарас Григорович показав, наскільки багатогранними можуть бути мистецтво та культура. І ту нотку модерну, новизни привніс саме він. А все тому, що Шевченко був глибокою, талановитою та багатогранною людиною, що й відобразилося у його творах», — акцентував Юрій Макаров.

  Підводячи підсумки «Лекторіуму просто неба», учасник заходу та модератор зустрічі Олесь Доній наголосив, щоб ми ніколи не забували, що саме мова, культура, звичаї, традиції є надзвичайно важливими державотворчими процесами. Ми, українці, просто повинні цінувати та пишатися усіма надбаннями, здобутками своєї держави, і, звісно ж, примножувати їх!

 

Читайте також: Лекторіум, майстер-класи, інтелектуальні ігри та бесіди у Житомирі відсвяткували День Конституції України. ФОТОРЕПОРТАЖ


Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework