В Новограді-Волинському виріжуть 27 га лісу

  Пильна увага громадськості до збереження лісових насаджень і болісна реакція суспільства на кожне зрізане дерево спонукають місцевих лісівників звітувати про свою роботу.

  Цими днями до редакції «Звягеля» звернулися фахівці ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» із ксерокопіями дозвільних документів на санітарну вирубку лісу на площі 26,9 га.В акті обстеження насаджень, що потребують суцільного санітарного рубання (від 9 червня 2017 року), міститься інформація про площі рубки на території Курчицького лісництва (7,1 га), Малоцвілянського лісництва (4,0 га), Новоград-Волинського лісництва (7,5 га), Пилиповицького лісництва (3,0 га), Піщівського лісництва (4,0 га) та Ярунського лісництва (1,3 га).Акт підписали 28 посадових осіб. Серед них — начальник відділу фітопатології ДСЛП «Вінницялісозахист»; інженер-лісопатолог зазначеної організації; головний лісничий та лісничі ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ»; головний спеціаліст відділу екологічного контролю природо-заповідного фонду, рослинного та тваринного світу; найвищі посадовці органів місцевого самоврядування громад, на території яких проводитиметься санітарна вирубка лісу.На основі вищезазначеного акту отримано погодження на санітарну рубку від Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

  «Розглянувши матеріали обстеження лісових насаджень ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ», що втратили свої захисні властивості внаслідок дії комплексу еколого-кліматичних факторів, хвороби лісу (коренева губка) і потребують проведення суцільної санітарної рубки за станом, Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства надає пропозиції щодо проведення заходів із поліпшення санітарного стану лісів, рубок формування й оздоровлення лісів та ліміту заготівлі деревини в порядку рубок головного користування», — йдеться в листі обласного управління на ім’я директора лісгоспу С.А.Нусбаума.Інакше кажучи, в цьому році, як і протягом декількох попередніх років, на Поліссі масово продовжують хворіти ліси.

  Як пояснюють фахівці, зокрема, начальник відділу фітопатології ДСЛП «Вінницялісозахист» В.Д.Стегняк, негативні процеси, що мають місце в лісових насадженнях по Україні, пов’язані зі зміною клімату — глобальним потеплінням. Як наслідок, дерева слабнуть, стають вразливішими до шкідників, а в підсумку — спостерігається значне всихання соснових насаджень на Поліссі. Причиною такого всихання є вершинний короїд — жук, що заселяє верхівкову частину живого дерева, де відкладає яйця. Ті перетворюються на личинки, які, розселяючись по дереву, роблять ходи під корою, руйнуючи тканину дерева. Разом із цим вони заселяють у дерево, так звані, офіостомові гриби. Таким чином закупорюють провідні тканини в дереві, і вода не надходить із кореневої системи до крони. Відтак хворе дерево протягом кількох тижнів чи місяця із зеленого перетворюється на руде.

  Єдиним методом боротьби із цим жуком фахівці наразі називають вчасне вирубування вражених дерев. Доки жук не вилетів із дерев, деревину потрібно одразу ж переробити й знищити порубкові рештки.Коли хвора деревина вирізується вчасно, то нижня частина дерева — ще не уражена грибками. Тому після зрізання такого дерева пеньок виглядає «живим». Хоча насправді дерево — по суті мертве, і поширення хвороби від крони до пенька — було б лише питанням часу…На жаль, вищезгадані 26,9 га — не єдині, що підпадуть під санітарну рубку до кінця поточного року (серед них — близько 7 га у місті). Як зізнаються в лісництві, вже зараз проводяться нові обстеження, які, вочевидь, матимуть нові невтішні результати.Втім, і залисинами ліс світити не повинен. Згадані площі порубок буде заліснено навесні 2018 року — згідно з лісорослинними умовами, методом створення лісових культур на загальній площі 26,9 га. До того ж, нині лісівники володіють технологією вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Такі сіянці можна висаджувати у будь-який сприятливий час протягом року.

Джерело: zvyagel.com.ua

Всі новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework