Зажинкові обряди, народні ігри й танці, конкурс рибалок: етно-фестиваль «Житичі» на Коростишівщині. ФОТОРЕПОРАЖ

  12 липня, в культурно-мистецькому центрі «Поліська хата» (с. Городське Коростишівського району), відбувся традиційний етно-фестиваль «Житичі», на якому учасники відзначили ще й українське свято «Зажинки».

   Воно розпочинається на свято апостолів Петра і Павла і символізує початок збору врожаю. Зажинки — це  давній український народний ритуал зажинання першого снопа. Як правило, це робила берегиня роду — мати (за її відсутності — старша дочка) під спів зажинкової пісні.  

Зажинки

  Режисером свята «Зажинки» став відомий фольклорист Володимир Яремчук. За кілька днів репетицій, роботи з фольклорними колективами, режисер зумів створити захоплююче, видовищне дійство. Варто зазначити, що свято зібрало людей з різних куточків Житомирщини, України, та навіть із-за кордону. Учасники заходу із задоволенням брали участь у різноманітних конкурсах, які для гостей свята підготували організатори, а головне — вони особисто змогли долучитися до старовинних зажинкових обрядів: зрізали серпом колоски, в’язали снопи, а чоловіки навіть взяли в руки коси, аби скосити поле.

Зажинки

  «Сьогодні неймовірно видовищне та красиве свято. Враження від нього просто чудові! Я сама виросла в селі. Для мене жати не було якоюсь дивиною. Це була звичайнісінька справа. А на сьогоднішньому святі я ніби повернулася у дитинство, знову пережила ті приємні, щасливі миті, коли будучи маленькою дівчинкою, а потім юною дівчиною жала жито-пшеницю у себе вдома, в селі. Свято “Зажинки” у селі Городське викликало у мене ностальгію. Це дуже теплі, приємні спогади», — розповідає учасниця фестивалю Олена.

Зажинки

  Та не лише обрядовими дійствами запам’ятається учасникам свято. Організатори підготували для гостей ще й насичену конкурсно-розважальну програму: народні ігри, майстер-клас з народних танців, веселі конкурси, українські народні та сучасні пісні, концерні номери артистів і творчих колективів Житомирщини та багато іншого. Справжньою окрасою концертної програми став виступ талановитої житомирської співачки та бандуристки Світлани Ніконорової, відомої як в Україні, та за її межами. Світлана, до речі, є постійною гостею свята. У концерті також взяли участь відомі гурти: «Черемшина» (житомирський Палац культури), «Скарбничка» з міста Коростишева, і дитячий колектив, житомирський гурт «Джерельце». Вони теж є постійними учасниками свята. А цього року до заходу вперше долучився дитячий колектив народних музик — гурт «Орелі» з Києва, який працює при музеї Івана Гончара. Серед сольних виконавців були: Діана Остапчук, Софія Регун, Анастасія Навольнєва, Діана Квятковська та ін. 

Зажинки

  У програмі свята також було відкриття художньої виставки «Під стріхою» заслуженого майстра народної творчості Ірини Журби та «Містечка майстрів». Новинкою цього року став конкурс рибалок. Інна Величко, господиня «Поліської хати», один із організаторів заходу, розповіла, що в Україні 12 липня, на честь того, що святий Апостол Петро був покровителем рибалок, здавна шанували представників саме цієї професії. А в селі Городське є традиція печеркування, тобто ловля риби руками. Саме в такий спосіб ловили рибу учасники конкурсу, після чого визначали, у кого ж найбільший улов. Не забули організатори і про кухарів, які частували гостей свята. Для них був проведений конкурс на найсмачнішу рибну юшку. А завершився захід святковою дискотекою за участі гурту «Три куми», яка тривала до пізнього вечора.

Зажинки

Зажинки

  «Зажинки — це трудове свято. Воно не тривало довго. Кожен рух, кожне дійство щось означало, щось просило: то в Бога, то в матері-богині, то в ниви... Шкода, що все це забувається. Ми хочемо, щоб  якомога більше людей побачили ці обряди, зберегли та передали їх наступним поколінням. Чесно кажучи, якби територія садиби вміщала більше людей, то на наше свято з’їхалося б ще більше гостей!», — переконана Інна Величко.

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Зажинки

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework