У Житомирі показали документальний фільм «Процес» про засудженого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова. ФОТО

  10 травня минуло вже три роки з моменту ув’язнення українського кінорежисера, уродженця Криму Олега Сенцова. Після першого року ув’язнення російська Феміда винесла чоловіку суворий вирок — 20 років позбавлення волі.

   Навіть під страшними тортурами Олег  не визнав своєї вини, а засудили його через звинувачення у тероризмі. 13 липня Олегу Сенцову виповнився 41 рік. Саме у день народження кінорежисера у Житомирі (та ще 32 містах України) відбувся некомерційний показ документального фільму про нього під назвою «Процес». Це була своєрідна акція на підтримку Олега.  

  У Житомирі показ відбувся за сприяння кінокомпанії «Arthouse Traffic», відділу «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво» Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка та Музею космонавтики імені Сергія Павловича Корольова, де о 17:00 глядачам показали кінострічку.Сенцов Житомир

  У фільмі розповідається про судовий процес над Олегом Сенцовим, тому стрічка містить багато кадрів із зали судових засідань, де вирішувалася доля кінорежисера. Також є зворушливі епізоди, коли діти та мама ув’язненого чоловіка розмовляють з ним по телефону, коли він вже перебуває за ґратами. Не залишають байдужими і автобіографічні фрагменти у фільмі: Олег сам розповідає про своє життя, свою життєву позицію. Завершується документальний фільм «Процес» тим, що суд зачитує Сенцову вирок, а кінорежисер, у свою чергу, висловив сподівання, що є хоча б невеличкий відсоток росіян, які не «зомбовані» вітчизняними ЗМІ, які точно знають, що насправді в Україні ведуться військові дії, і наша держава потерпає від агресії Росії. Олег впевнений, що ситуацію можливо змінити на краще лише тоді, коли люди не мовчать, не бояться влади, а відкрито говорять та активно діють задля того, щоб країна розвивалася процвітала і в ній добре жилося. Режисер переконаний і в тому, що який би тиск на тебе не чинили, ти все одно маєш до останнього відстоювати свою позицію, а не відмовлятися від своїй слів, як тільки виникли якісь складні обставини.  

Сенцов Житомир

  Цікаво, що кінострічку про Сенцова зняв російський режисер Аскольд Куров. Із його інтерв’ю на «5 каналі»:

  «З Олегом ми познайомилися за три роки до того, як над ним розпочався судовий процес. Ми просто спочатку переписувалися на Facebook, а згодом зустрілися особисто. Я чудово розумів, що допомогти Олегу я нічим не можу і ніяк не зможу вплинути на судовий процес. Але я подумав, що є одна річ, яку в силах зробити — зняти кінострічку, у якій розповім історію Олега Сенцова. Кіно ж має унікальну властивість — показувати реальність, розповідати не лише про те, що відбулося, але і як це відбулося. Одна справа, коли ти прочитав про щось із газет, дізнався усі деталі, а інша — коли ти на відео бачиш реакцію людини, її емоції, чуєш інтонацію її голосу, бачиш вигляд з вікна тощо; тоді ти зовсім по-іншому сприймаєш інформацію. Ти ніби сам присутній на тому місці. Це зовсім інший рівень достовірності, правдивості».

Сенцов Житомир

  Довідково. 11 травня 2014 року співробітники російських окупаційних силових структур затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їм було пред'явлено звинувачення у підготовці терористичного акту. За інформацією спецслужби, затримані готувалися «у складі терористичної організації до здійснення вибухів у ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу „Вічного вогню“ і пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації „Русская община Крыма“ та представництва партії „Единая Россия“ в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року».

  Згодом Сенцова було етаповано до Лєфортово.

Сенцов Житомир

  Багато відомих українських, російських та іноземних діячів кіно і театру виступають за звільнення Олега Сенцова і вважають його затримання незаконним. Наприклад, відома актриса Ада Роговцева у своєму відеозверненні закликає усіх допомогти звільненню невинної людини. А 10 червня 2014 року лист до російського президента Володимира Путіна та інших високопоставлених чиновників РФ написали члени ради Європейської кіноакадемії. У ньому були вимоги:

– забезпечити безпеку Олега Сенцова;

– оприлюднити його місцезнаходження;

– пред'явити Олегу конкретні звинувачення — або звільнити після того, як з'ясується його невинуватість;

– ініціювати повне та неупереджене розслідування відносно співробітників ФСБ, причетних до свавілля по відношенню до Олега Сенцова, та притягти винних до відповідальності.

Сенцов Житомир

 Текст звернення розміщений на офіційному сайті Європейської кіноакадемії. Під зверненням  підписалися європейські режисери, продюсери, актори: Педро Альмодовар, Акі Каурісмякі, Даніель Ольбрихський, Фолькер Шльондорф, Бела Тарр, Бертран Таверньє, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі та інші.

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework