За досвідом – до Брусилівської ОТГ

  Асоціація міст України за підтримкою USАІD розробила проект, який спрямований на зміцнення місцевого самоврядування в Україні. Частиною цього проекту є програма « Маршрути успіхів», за якою вже створені  ОТГ діляться досвідом із представниками міст, сіл та селищ, для яких об’єднані громади – це найближча перспектива.

  От і до нашої ОТГ, яка вже працює півроку в новому статусі, 13 липня 2017 року завітали гості: регіональний консультант з питань економічного розвитку  Київського РВАМУ Ревенко Тетяна Миколаївна,  представники із Кагарлицького району Київської області на чолі з міським головою Панютою Олександром Олексійовичем, заступником голови Кагарлицької РДА Синюк Світланою Миколаївною, 27 сільськими головами та депутатами; також прибула делегація у кількості 13 осіб із Андрушівського району Житомирської області, очолювана заступником голови райдержадміністрації Борисовим Олегом Анатолійовичем.

  Учасників навчального візиту гостинно зустрів голова Брусилівської ОТГ В.В. Габенець. Він ознайомив гостей із роботою виконавчих органів громади, поділився управлінським досвідом, розповів про першочергові питання та проблеми, які довелось вирішувати новоствореній ОТГ, зазначивши, що і він, і його заступники теж поглиблюють свої знання та здобувають досвід, відвідуючи багато круглих столів та семінарів і тренінгів із децентралізації, що значно допомагає у налагодженні роботи та складанні плану розвитку ОТГ. Потім гостей запросили до актової зали селищної ради, де відбулася зустріч на тему «Ознайомлення з роботою виконавчих органів ОТГ та досвідом створення комунальних установ». На цій зустрічі, крім голови ОТГ та його заступників, були присутні також голова районної ради Н.А. Рафальська, перший заступник голови райдержадміністрації О.Ненюк. Головував на зібранні В.В. Габенець. Із вітальним словом перед присутніми виступило наше районне керівництво.  Ніна Анатоліївна акцентувала увагу на тому, що Брусилівщина – це край із героїчною історією; гордістю брусилівчан є той факт, що на цій землі народилася людина зі світовим іменем – Іван Огієнко. Брусилівщина у свій час стала прихистком для людей, постраждалих від Чорнобильскої катастрофи, які переселилися сюди із різних районів Житомирщини: Народицького, Лугинського, Олевського, Малинського, -  за багато років здружилися, нині  почуваються, як одна сім’я.

 О. Ненюк розповів, що за своєю специфікою наш регіон – сільськогосподарський, ознайомив зі знаними в Україні сільськогосподарськими підприємствами нашого краю, проінформував про великі промислові  підприємства, які працюють на Брусилівщині. Також він зазначив, що досягненням влади є те, що всі її гілки працюють в одному напрямку і навіть в одному приміщенні мирно співіснують 3 організації: апарат ОТГ, районна рада та райдержадміністрація.

 У своєму виступі В.В. Габенець нагадав, що історія Брусилівського району починається із Київської області, до якої він спочатку входив, потім  став одним із районів  Житомирської області. Переселенці, які прибули до селища та сіл нашого краю після аварії на ЧАЕС, поповнили кількість населення, а отже, з цього часу район почав новий етап на шляху свого відродження й розвитку. Безперечно, нова ОТГ – це краща сторінка нашого поступу вперед, адже робляться реальні кроки для надання послуг населенню в медичній, освітній та культурній сферах. Поетапно усуваються всі недоліки минулих років. Підприємства переходять на альтернативні види палива, при цьому газове обладнання не знімається, а лише «заморожується» на кілька років; затверджена ціла програма реконструкції та ремонту доріг, облаштування зупинок громадського транспорту(до 40 штук), окультурення кладовищ, установка туалетів, вирізка аварійно небезпечних дерев…

  Про переваги, які має ОТГ у плані структуризації та забезпечення фінансами бюджетних галузей, сільських рад та про досвід  створення комунальних установ, ефективного і фахового використання коштів, наданих громадою, багато розповів заступник голови В.В. Шкуратівський. Він зазначив, що завдяки злагодженій роботі бюджет Брусилівської об’єднаної громади є бездотаційним. Немає проблем із виплатою зарплат працівникам бюджетних установ, кошти, спрямовані на розвиток ОТГ справеливо перерозподіляються. Віктор Вікторович окреслив права та обов’язки старост села та їх секретарів, поділився досвідом роботи  комунальної установи «Добробут», планами з реформування закладів охорони здоров’я, освіти та культури.

  Учасники навчального візиту змогли почути і виступи старост сіл Хомутця та Карабачина, зокрема староста села Хомутець поділилася досвідом позитивних змін у їхніх населених пунктах після об’єднання в одну громаду, адже надійшли кошти на ремонт школи, де навчається 130 дітей, дитячого садочка,  - тобто ремонти вже здійснюються не за рахунок батьківських коштів, а за рахунок надходжень із бюджету громад. У цьому році заплановано поточний ремонт трьох вулиць; 615 тис. грн. виділено на ремонт водогінної мережі. У медамбулаторії села Хомутець зараз працює 5 спеціалістів, планується прибуття сімейного лікаря.

  Гості задавали багато питань, на які отримали фахові і обґрунтовані відповіді керівництва нашої громади та району. У кінці зустрічі міський голова Кагарлика подякував брусилівчанам за дружній прийом, надану велику допомогу в організації ОТГ та висловив переконання, що отриманий досвід буде використаний плідно. Потім усі гості відвідали музей імені Івана Огієнка, де його директор Карась С.І провела цікаву екскурсію, збагативши знання присутніх корисною інформацією про подвижницьке й духовне життя митрополита Іларіона, його безцінну наукову спадщину.

  Немає сумніву, що кагарличани й андрушівці справляться з усіма викликами на шляху до децентралізації та створять повноцінні й дієві ОТГ. У цьому переконує і велика кількість запитань і та неприхована й щира цікавість, що відчувалась у виступах людей. Що ж, нехай щастить!

Джерело: brusylivska.gromada.org.ua

Всі Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework