У Житомир їдуть за послугами навіть із Києва: дешевше й якість висока

  Застати В.К.Солдатова в службовому кабінеті — справа не проста. У головного лікаря обласного стоматологічного медичного об’єднання, обласного позаштатного стоматолога УОЗ облдержадміністрації, — безліч турбот: професійних, адміністративних, господарських.

  Але й у статусі керівника обласної служби Всеволод Кімович уриває часинку, щоб оперувати. Хірург­стоматолог вищої категорії  20 років присвятив становленню й розвитку відділення щелепно­лицевої хірургії.

  — Стоматологічна хірургія — здійснення вашої юнацької мрії? — поцікавилася під час бесіди при нашій зустрічі.

В.К.Солдатов посміхнувся:

  — Стати саме хірургом мріяв однозначно. А на хірурга­стоматолога пішов вчитися, чесно скажу, бо там конкурс був менший. І я — санітар тоді Дніпропетровської обласної лікарні, де підробляв, не пройшовши з першої подачі до медінституту, вирішив удруге не випробовувати долю, — Всеволод Кімович замислився й через хвилину продовжував: — Але, ставши хірургом­стоматологом, не пошкодував: надзвичайно складна, повна всіляких раптовостей, як уся хірургія, ця спеціальність, вимагає чималої майстерності та знань.

  А потім наша розмова зайшла про стоматологію загалом і Житомирську міську та обласну зокрема.

  — Нині міська рада планує об’єднати стоматполіклініки в Житомирі в одне комунальне неприбуткове підприємство. Резон у цьому є й ось чому, — і Всеволод Кімович розвинув думку.

  Згадав майже парадоксальний факт: на вул. Польовій у своїй приватній квартирі стоматолог облаштував крісло й там рве зуби. І люди йдуть. Отже, там потрібна стоматдопомога, як і в мікрорайонах на Крошні та Богунії, тим часом приміщення, де її можна розмістити, є. А об’єднати міську мережу має центральний офіс.

  ...Коли говорять чи пишуть про лікаря­стоматолога, чомусь обов’язково на перший план висувають оту банальну посмішку, котру він дарує. Що ж, зовнішній вигляд для людини важливий, але головне те, що від стану зубів напряму залежить здоров’я всього організму. Саме під цим кутом зору дивиться на службу, котрій присвятив життя, й Солдатов.

  — Останнім часом проглядаються певні тенденції, аби відокремити стоматологію від медицини, що виведе її з державного регулювання в бізнесову площину, — із деяким занепокоєнням ділиться думками Всеволод Кімович. — І на перше місце, як у будь­якому підприємництві, вийдуть гроші, а вже на друге, в кращому випадку, — якість послуг.

  Професіонал із великим досвідом В.К.Солдатов покладає певні надії на медичну реформу.

  — Час уже приймати її, — каже, — бо скільки можна стояти на одній нозі й чекати, коли можна буде зробити крок. Але необхідно, щоб було це реформування комплексним, із певним пакетом документів. Сподіваюся, що й для стоматології в реформі знайдеться місце.

  Обнадіює перший документ, у якому стоматології надано чимале значення — проект Закону Верховної Ради, де зазначено, що в складі органів лікарського самоврядування третину посідатимуть саме лікарі­стоматологи. Передбачається створення окремої Національної палати лікарів­стоматологів, але — в загальному форматі Українського лікарського товариства.

  Втім, поки медичну реформу нарешті приймуть, головний лікар об’єднання, маючи новаторську натуру, намагається запроваджувати сучасні форми роботи й методи лікування у своїй парафії. У червні виповнилося два роки, як очолив обласне стоматоб’єднання. І хоча людина він не зі сторони, можна сказати, абориген: 20 років очолював щелепно­лицеве відділення, все ж попервах було нелегко: нові, значно ширші обов’язки й відповідальність. Хоча «революції» робити не довелося: тут працює стабільний високопрофесійний колектив, відлагоджений його попередником — В.А.Журбою і механізм роботи. Тим більше, що Житомирське стоматоб’єднання — медичний заклад третинного рівня — єдиний в Україні має в складі стаціонарну структуру.

  — За 10 років жодного пацієнта на лікування за межі області не відправили, — не без гордості згадує В.К.Солдатов. — Застосовуємо сучасні види й технології стоматдопомоги. Вдячні за допомогу міській і обласній радам.

  Додамо: у Житомир натомість їдуть за послугами навіть із Києва: дешевше й якість висока.

  Так ось, нині Всеволод Кімович разом із заступниками й провідними фахівцями працюють над розвитком блоку цілодобової невідкладної хірургічної і терапевтичної допомоги, із новими рентгенкабінетом, санпропускником, для тих, кого направляють затим до стаціонару. Запроваджують як послугу застосування наркозу за бажанням пацієнта, в котрого немає обов’язкових медичних показань.

  Але головна новація, котрою нині живе В.К.Солдатов, це — створення європейського типу «Університетської клініки». Перший крок до неї — відкриття на їх базі, за договором і з Вінницьким національним медуніверситетом кафедри післядипломної підготовки інтернів і лікарів стоматологічного профілю. Викладачі, склад яких формується, матимуть відповідні ліцензії. Причому, можна буде запрошувати спеціалістів і з­за кордону.

— Зауважу, стоматологи, мабуть, найбільше за будь­яких інших фахівців, прагнуть постійно вчитися: новим методикам, застосуванню сучасних матеріалів, — розповідає Солдатов. — Тож із введенням нових структур у Житомирі, їм не треба буде їхати кудись, щоб підвищити кваліфікацію: сучасні знання зможуть набувати на місці. — Та основне завдання колективу, — ділиться головний лікар, — щоб пацієнт був задоволений нашою роботою, щоб лікар, до якого звернувся, сподобався йому. І щоб при потребі людина не шукала інші медзаклади, а приходила до нас.

  До речі, дещо здивувалася, почувши, що сам Всеволод Кімович навчається нині в агроекологічному університеті, на кафедрі обліку та аудиту, вважаючи: для сучасного керівника економічна освіта обов’язкова, щоб мати право грамотно керувати службою.  

  За постійну допомогу «афганцям» і «чорнобильцям» нагороджений відзнаками «Мужність і милосердя» та «Честь і пошана». 

  А ще він — це вже особисте захоплення — у вільний час подорожує містами України, знайомлячись з їх історією, визначними місцями. Ось така він багатогранна натура.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework