Між небом і землею: про стрибки з парашутом у Житомирі

  Майже кожне хлопченя в минулому сторіччі з дитинства мріяло про небо: хтось хотів стати пілотом та керувати літаком, хтось бажав здійнятися ще вище – у космос, а дехто мріяв зробити крок у небо та відчути себе птахом під куполом парашута. Можливо, льотчики та космонавти у теперішньої молоді не настільки популярні професії, проте стрибки з парашутом і в наш час так само манять любителів висоти, екстремалів, шукачів гострих відчуттів.

  Ідея парашута, тобто засобу для безпечного спуску зі значної висоти, виникла у далекому минулому: відомо, ще в давнину жителі Африки, Китаю, південно-східної Азії на свята організовували демонстраційні стрибки з парасолями. Однак перший технічний проект парашута з’явився наприкінці XV століття, авторство якого приписують великому Леонардо да Вінчі.

  Стрімкий розвиток повітроплавання спонукав до створення спеціального пристрою для вдалого спуску людини з висоти. Декілька доповнень та вдосконалень  – і вуаля: в кінці XVIII століття у Франції  з’являється майже сучасний парашут. Цілих 200 років знадобилося американцям, щоб зібратися та здійснити перший стрибок з літака. Зрозуміло, що спочатку парашутна справа мала чисто практичне застосування, і тільки потім стала екстремальним спортом.

  Стрибнути з парашутом колись можна було й в Житомирі. На аеродромі «Смоківка» з весни до осені 2011 року функціонував авіаційно-спортивний центр, де щовихідних та в святкові дні відчайдушні сміливці підкорювали небо. Ініціаторами створення центру стали ентузіасти – ГО «Купол» спільно з авіаклубом «Авіатік».

om 270717235 3

  «Ми були перші і поки що єдині, кому вдалося організувати стрибки з парашутом у нашому місті. До нас приїжджало багато людей, які бажали здійснити стрибок: спортсмени, військові, любителі, парашутисти-новачки. Всього за сезон роботи центру близько тисячі людей здійснили одну з своїх найзаповітніших мрій – стрибнули з парашутом», – розповідає голова ГО «Купол» Олег Умінський.

  Колишній десантник, за плечима якого, як він сам каже, всього лишень 50 стрибків, у найменших дрібницях пам’ятає свій дебют у відкритому небі: «Перший стрибок – це шалені відчуття! Певний психологічний бар’єр через який треба пройти! Вперше стрибнув 31 березня 1994 року на службі в армії. Стрибок був дуже довгоочікуваним! Мабуть, близько півроку його постійно переносили: то погоди немає, то вертоліт зламався, то паливо закінчилося. Тому коли цей день таки настав, я був впевнений, що у мене парашут не відкриється (Всміхається — прим.ред.). Але ж я — командир взводу, мушу стрибнути і зробив крок… Після – неймовірне відчуття польоту, шквал незабутніх емоцій та адреналіну і 800 метрів до землі… Коли парашут відкрився, відчув себе найщасливішим, бо залишився живим».

  4-годинне навчання, ретельний медогляд, відповідне екіпірування і лише тоді на борт літака – така програма чекала на відвідувачів авіаційно-спортивного центру. Тих, хто прагне підкорити висоту, вистачає й сьогодні: чи не щотижня телефонують та виявляють бажання стрибнути. Але фахівці знають: організація стрибків –  справа доволі не дешева. Чого тільки вартує сам літак! І зараз центр припинив діяльність. Питання про причину має цілком банальну відповідь: брак фінансування.

om 270717235 3

  Але ж мрія… Можливо хтось, в кого вона ще досі не здійснилась, дасть Житомиру шанс в перспективі відновити стрибки з парашутом.

Джерело: zhytomyr.travel

Всі Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework