Житомир підземельний: що знайшли у проваллі на Великій Бердичівській. ФОТОРЕПОРТАЖ

  Це місце виявили у жовтні минулого року під час будівельних робіт на вул. Велика Бердичівська. Воно не може не зацікавлювати. Сьогодні, 27 червня, житомиряни  знову заговорили про підземелля, яке знаходиться у самісінькому центрі міста, в черговий раз звернули на нього увагу, адже там  розпочалися розкопки. Проводять їх небайдужі мешканці Житомира, які хвилюються, аби подібні історичні об’єкти не занедбувалися, а навпаки досліджувалися та відновлювалися.  Скеровують робочий процес Володимир Фриз та Андрій Коломієць.

  «Сьогодні трактором вирили яму. Тут зарито багато сміття. Взагалі у розвинених країнах, у різних європейських містах не допускають, щоб подібні історичні об’єкти знищувалися, занедбувалися. Я вам більше скажу, там іноді зносять нові споруди, що відновити старовинні історичні об’єкти. Сподіваюся, що і в Житомирі ми до цього дійдемо: також відновлюватимемо історичні пам’ятки. Наприклад, це підземелля на Великій Бердичівській потрібно обгородити, зробити гарне скляне покриття, щоб люди змогли підійти і побачити у самому серці Житомира таке цікаве місце. А знайдені в підземеллі речі, які могли б зацікавити, також можна розмістити на поличках, під склом. Хіба ж це погана ідея?

  Читайте також: Що знайшли археологи у Житомирі. ФОТО

  З приводу самого тунелю скажу, що він може навіть вести до самої річки Тетерів. Тунель засипаний, бо поруч дорога, проїжджа частина. Недалечко від цього підземелля є ще одне. Воно ще більше, аніж це, де ми зараз розкопуємо. Але його повністю засипали», — розповідає Андрій Коломієць. 

  Розкопки лише розпочалися, а невеличкі знахідки вже є: кахельна плитка (різновид кераміки, художньо-декоративний кахель, що використовується для облицювання печей, стін осель і палаців, фонтанів тощо), чавунний баняк, навіть рештки гасової лампи.  Про вік цих знахідок поки нічого не відомо. Житомиряни (з посмішкою на устах) запитують, чи не знайшли, бува, копачі якихось коштовностей, старовинних монет. У відповідь чують, що ні. «Хтозна, що можна знайти в цьому підземеллі. Думаю, якщо пройтися тут з металошукачем, то цілком можливо, що ми знайдемо багато цікавого. Продовжимо працювати й завтра, буде ще більше людей. Головне, щоб нам не завадив дощ», — говорить Андрій Коломієць. 

  Читайте також: Велика Бердичівська вдруге відкриває свої таємниці. ФОТО

  У різних країнах існує багато мальовничих місць, гарних підземель, які зачаровують своїм виглядом та загадковістю. Для прикладу візьмемо підземелля міста Краків (Польща). 

 Ніщо не заважає створити подібні місця й у Житомирі; у нашому місті багато підземель. Якщо підійти до цього питання правильно, то такі об’єкти  можуть стати «родзинко» нашого міста, на яку з’їжджатимуться подивитися туристи з різних куточків України та з-за кордону. Але для того, щоб втілити у життя подібні задуми, влада повинна підтримувати таких ініціативних громадян, як наші житомиряни, котрі сьогодні в черговий раз привернули увагу громадськості до підземелля на вул. Великій Бердичівській.

  Читайте також: У Житомирі з’являться оглядові майданчики на території археологічних розкопок

om 280717250 1

om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1 om 280717250 1

 

Катерина Дейнека

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Понедельник, 31/07/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework