Історія одного дня: декілька десятків активістів, вітчизняні ЗМІ, рішення суду про повернення дітей житомирським рідновірам

  Історія цієї родини із села Буки Житомирського району, безсумнівно, сколихнула усю країну, адже про неї розповідали не лише провідні українські ЗМІ, а й представники місцевих мас-медіа. Наш сайт «DKS Новини» не є винятком.  

  31 липня у житті Свєтозари Батенькової та Дмитра Шевелюка сталася найрадісніша подія за останній час — вони нарешті повернули своїх дітей, до того часу, коли відбудеться наступний суд у їх справі — 25 вересня. А вже тоді Феміда прийме рішення: чи залишити назавжди дітей у родині, чи, можливо, доля 11-річної  Богдани, 7-річної Ангеліни,  4-річного Лева, їх мами і тата складеться по-іншому.

  Саме таке судове розпорядження сьогодні було доставлено до дитячого реабілітаційного центру «Сонячний дім», де вже більше місяця перебували малолітні Ангеліна, Богдана та Лев. З самого ранку Свєтозара та Дмитро приїхали до своїх дітей і цілий день не залишали територію закладу, у якому перебувають їх чада. Підмогою їм були рідні, близькі, друзі, небайдужі активісти, які підтримують родину, а також представники житомирських та всеукраїнських ЗМІ, які упродовж дня все прибували до дитячого реабілітаційного центру, а покинули його лише увечері, бо саме тоді був підписаний акт передачі дітей батькам. Зауважимо, що увесь цей час за порядком слідкувала поліція, яка не залишала територію «Сонячного дому», аж поки все не закінчилося. 

  Варто зазначити, що цього ж дня мав відбутися суд у цій нашумілій справі. Але сторона позивача не з’явилася  судове засідання, тож його перенесли на кінець вересня. Суд, у свою чергу, прийняв рішення негайно віддати родині трьох малолітніх дітей, аж поки Феміда  остаточно не вирішить, чи залишати Ангеліну, Богдану та Лева з батьками, чи ні.

  Читайте також:  «Ходять, бродяжать, випрошують у людей їжу»: Чому відібрали дітей у житомирських рідновірів?

  Представники Тетерівської ОТГ, активісти, які виступають за те, щоб дітей у родини відібрали, обурені таким рішенням суду. Вони вважають, що дітей у жодному разі не можна віддавати батькам, бо малеча знову тинятиметься сусідніми селами, буде бродяжити, випрошувати їжу, днями залишатиметься бездоглядною, як це вже неодноразово траплялося. «ЗМІ висвітлюють інформацію так, що служба у справах дітей відібрала дітей у родини лише тому, що вони — вегетаріанці, батьки не дають своїй малечі їсти м’яса, і харчування Лева, Богдани й Ангеліни — незбалансоване. За фактом це не так. Насправді ж, діти не одну добу, неодноразово залишалися самі вдома, без їжі, без нагляду дорослих. Їх кілька разів затримувала поліція, коли вони тинялися, бродяжили, випрошували їжу в “Торговому центрі”, у ТРЦ “Глобал.UA” у Житомирі, в сусідніх із с. Буки селах. Діти вилазили з дому через вікно,самі ходили купатися. Сьогодні мав відбутися суд, але засідання перенесене на кінець вересня, тож крапку в цій історії поки не поставлено», — коментує Сергій Супруненко, спеціаліст І категорії служби у справах дітей Тетерівської сільської ради». Але Свєтозара та Дмитро впевнені, що істинна причина криється значно глибше: ними намагаються маніпулювати через власних дітей. А все тому, що на місці їх будинку в с. Буки, владні структури хочуть побудувати магазин, а, отже, їм потрібно якось вплинути на родину, аби досягнути бажаного. 

  Можна дотримуватися різних точок зору з приводу того, що у Свєтозари Батенькової та Дмитра (ред. за вірою теж має ім’я Свєтозар) Шевелюка у червні місяці відібрали дітей. Хтось підтримує родину, хтось засуджує те, що діти днями надані самі собі, як стверджують у Тетерівській ОТГ та сусіди родини. Саме тому Тетерівська сільська рада й ухвалила рішення про негайне відібрання дітей у батьків, що поклало початок усій цій історії.   

  Не можливо описати словами ті емоції, які вирували сьогодні у реабілітаційному центрі «Сонячний дім». Присутні, які спостерігали за розвитком подій, пережили повний спектр емоцій (як позитивних, так і негативних). Процес передачі дітей батькам тягнувся дуже довго, усі перебували в цілковитій напрузі, аж допоки не стало зрозуміло, що усі компетентні служби підписали необхідні документи, аби родина 31 липня таки возз’єдналася. Радісні посмішки Богдани, Лева, Ангеліни, Свєтозари та Дмитра були красномовнішими за всілякі слова. Коли дітвора дізналася, що повертається у родину і цього ж дня поїде додому, то не могла стримати радісних емоцій: діти пищали, раділи, веселилися, обнімали та цілували своїх батьків. Вони з приємними емоціями відреагували, що цього ж дня підуть сьогодні гуляти на природу, разом з батьками будуть купатися в річці, про що їм сказали мама й тато.

  Читайте також:  Чому відібрали дітей у батьків-рідновірів, і як вони живуть насправді? ВІДЕО

  Коли батьки отримали акт про передачу їм своїх чад, то вже із зібраними речами малечі, з дітьми на руках, вийшли з приміщення «Сонячного дому» і щиро подякували усім небайдужим активістам та представникам ЗМІ, адвокатам за підтримку. Свєтозара та Дмитро впевнені, що якби не ця допомога, то самі б вони  не впоралися з такою складною життєвою ситуацією. Як зізнаються члени родини, перше, що вони зроблять, повернувшись додому в с. Буки, — підуть купатися на річку, аби змити з себе увесь бруд та пил неприємних подій, які випали на долю Батенькових-Шевелюків за останні місяці. На запитання журналістів про те, що відчувають діти, коли їх повернули батькам, найстарша Богдана відповіла: «Свободу!». А нам залишається побажати у цій ситуацій справедливого суду, який нарешті поставить крапку у цій справі. Чи буде це на наступному судовому засіданні у вересні, поки не відомо. Як зазначила адвокат родини, цілком можливо, що наступного місяця все вирішиться остаточно, але можливий і наступний варіант — суд може прийняти кінцеве рішення навіть через рік (ред. адвокат висловилася образно, не називаючи конкретних термінів).  

om 01081701 1

om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1 om 01081701 1

Катерина Дейнека

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 01/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework