Виросли ціни на хліб, ковбасу і... картоплю

  У червні ціни в Україна в цілому і на Житомирщині зокрема знову виросли, та ще й досить відчутно порівняно з травнем - на 1,6%.

  На харчі ще більше - аж на 3%. І це рекорд зростання цін для першого місяця літа за останні 10 років, - кажуть експерти аграрного ринку.

  Тільки за один літній місяць овочі в області подорожчали на 17%, фрукти - на 12%. Порівняно з аналогічним періодом минулого року ціни виросли у 5-6 разів. Подорожчали й інші продукти харчування: м'ясо, молоко, хліб. У різних регіонах хліб подорожчав на 7-28%, ковбаса - на 4-14%, м'ясо  - на 12-32%, молоко - на 27-30%. Єдиний продукт, який відчутно подешевшав, - це гречка. Її вартість впала у 1,5 раза.

  Що стосується Житомирщини, то ми є традиційно найдорожчим регіоном за вартістю ковбаси (майже 75 грн/кг проти 56-ти у сусідній Хмельницькій області) та хліба (14 грн за пшеничний буханець проти 10-ти у Запоріжжі). Дивно, але в червні до цього списку додалася ще й картопля. Ціна на неї в області, де бульба є головним продуктом харчування, була однією з найвищих в Україні, сягнувши 12 грн/кг - небаченої позначки для цього місяця. У цей же час на Миколаївщині за картоплю платили лише трохи більше 8 грн/кг. Згодом ціна трохи впала, але неприємний осад залишився - навряд чи цього року бульба стане нашим доступним за ціною спасінням на зиму. Так само не тішить українців ціна на капусту, буряк, цибулю, моркву. До масового збору врожаю ще довго. Але нинішня цінова тенденція вже свідчить про те, що сподіватися на дешеві продукти борщового набору марно.

  Причинами зростання цін є непродумане і не підкріплене зростанням економіки адміністративне підвищення зарплат, скасування державного цінового регулювання на соціально значущі товари, зниження держпідтримки аграріїв і зростання собівартості виробництва сільськогосподарської продукції, - розповідають економісти.

  А прості українці з сумом констатують: нові ціни "з'їдають" усе підвищення зарплат, а пенсіонери, яким майже нічого не додавали, не можуть купити навіть найпростіші продукти, щоб вижити.

Джерело: www.exo.net.ua

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 01/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework