На Малинщині хочуть звести храм Московського патріархату?

  Із такою заявою у Малинівську сільську раду звернулися представники єпархії УПЦ МП. Мовляв, їх побудувати в селі церкву попросили самі ж малинівці, бо на території села немає жодного осередку віри, а поїхати до церков у місто можуть не всі.

   Відповідне рішення, як повідомили редакцію жителі села, мали прийняти вже на найближчій сесії сільради — 28 липня. Людей обурило, що їхньої думки щодо такого важливого питання ніхто не запитав, адже більшість селян не хочуть у майбутньому відвідувати проросійську церкву. Відтак у Малинівці назрівав конфлікт…, - пише mn.zt.ua.

  Зокрема, не хочуть на території села церкви Московського патріархату селяни, бо це, переконані, неодмінно призведе до непорозуміння між представниками різних конфесій у громаді. І наводять приклад: так роками триває навколо приміщення однієї з церков у Малині. Також не раз чули люди від інших і бачили в новинах, як настоятелі храмів МП відмовляють прихожанам у проведенні молебні за бійців, котрі несуть службу в зоні АТО, ба більше — не бажають відспівувати загиблих на Сході українських воїнів.

  З початком бойових дій на Донбасі, багато церков в Україні взагалі відділились з-під крила МП, а віряни стали більше відвідувати храми, які належать до Київського патріархату. У Малинівці такий теж планували побудувати. Декілька років тому, теж рішенням сесії, на території громади вже виділили землю під зведення УПЦ КП. Будівництво, правда, не розпочалося, бо ні громада, ні єпархія не мають на це коштів, а також благодійних фондів і спонсорів, як у МП. Отож, вважають люди, скориставшись ситуацією і будівництвом храмів там, де їх немає, проросійська церква прагне повернути кількість прихожан.

  — Заява від єпархії, справді, надійшла. Як вони пояснили: звернулися старенькі жительки села, сказавши, що в них немає церкви. Відтак і написали звернення. Але його ще потрібно опрацювати, перевірити документи, вивчити громадську думку, загалом, подивитися як правильно, згідно закону, все це робиться. Тобто ми не готові таким поспіхом приймати рішення, на розгляд сесії виносити питання не будемо, — під час телефонної розмови у переддень сесії зауважила сільський голова Наталія Парфіненко, додавши: — Правда й те, що в 2013-му році на території сільради виділили землю під будівництво храму від Київського патріархату. Жодного розгляду заяви й обговорення тоді не було — виділили, та й усе. Хоча досі ніщо не будується… Людей зіштовхують лобами, не хочеться, щоб із цього робили якийсь бізнес.

  До слова, подібна ситуація мала місце й у Малині. Цьогорік у лютому на сесії міської ради теж розглядали питання про виділення землі для будівництва нового храму від МП, зокрема, в мікрорайоні паперової фабрики. Міський голова Олексій Шостак тоді висловився, мовляв, завдяки цьому нарешті припиниться конфлікт між конфесіями за будівлю Свято-Покровського храму РПЗЦ в центрі Малина. Однак завдяки активній позиції громадськості, згадане рішення так і не прийняли.

  …Сесія Малинівської сільської ради минулої п’ятниці теж видалась емоційною. Прийшли на зібрання і малинівці, думки яких розділилися на два табори. Люди сперечались, зачитували листи від громади. «Триває війна, — виступали обурені ситуацією, що склалася, селяни. — Здоровий глузд не дозволяє, щоб наших воїнів убивали, а московські церкви й надалі будувалися». Натомість інші говорили: вони зовсім не проти будівництва у селі храму від МП. Втихомирювати народ взялися представники декількох громадських організацій міста, а також церковнослужителі. Аби не дати розгорітися справжньому конфлікту в Малинівці, люди запланували зібрати з цього приводу схід села.

Всі новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework