Хто заробив на «прощенні» боргу готелю «Житомир»?

  Ця тема вже висвітлювалася у місцевих ЗМІ, проте лише зараз вона отримала своє завершення. Історія розпочалася в далекому 2009 році. Комунальне підприємство «Готельне господарство «Житомир» уклало угоду з ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» на утеплення та оздоблення фасаду готелю «Житомир».

   Вартість робіт становила понад 2 мільйонів гривень. У серпні 2009 року між комунальним підприємством та ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» була підписана додаткова угода №2, в якій була встановлена ціна договору збільшувалась ще на 372 тисячі та продовжено строк завершення робіт до грудня. Разом з тим, було зазначено, що усі види зобов’язань (в тому числі і фінансові), вимог та відповідальності встановлюються тривалістю у 7 років, а також те, що загальна ціна договору підряду автоматично коригується пропорційно зміні офіційного курсу НБУ станом на момент здійснення розрахунків, якщо курс долара США зміниться до гривні більше ніж на 25%.

  Проте у грудні 2009 року КП «Готельне господарство «Житомир» з підрядником розрахунки не здійснило. Так, з 360 тисяч гривень виник борг, який у 2017 році міському бюджету обійшовся понад мільйон гривень. Борг був, проте ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» подавати до суду з позовом про стягнення заборгованості не поспішав.

  У 2012 році міська влада розпочинає процес ліквідації збанкрутілого КП «Готельне господарство «Житомир». Кредиторам дали майже три місяці для виставлення кредиторських вимог. Однак, ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» жодних вимог і тоді не висунув.

  Лише через 3 роки, а саме у лютому 2015 року підприємство надсилає до КП «Готельне господарство «Житомир» претензію з вимогою погасити заборгованість.
Далі у судові тяжби вступає ще один гравець, а саме ТОВ «Євроконсалт Інвестментс». 30.10.2015 року між ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» та ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» укладено договір про відступлення права. Тобто борг КП «Готельне господарство «Житомир», який зріс через зміну курсу валюти до 1 мільйону 084 218 гривень, перейшов до ТОВ «Євроконсалт Інвестментс». Цікаво, що підприємство створене лише 30.06.2015 року, тобто за чотири місяці до того як йому передали борг житомирського комунального підприємства в мільйон гривень.

  Майже одразу після підписання угоди з ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК», ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» подає позов до Господарського суду Житомирської області про стягнення з КП «Готельне господарство «Житомир» заборгованості 1 084 тис 399 грн (разом з неустойкою та 3%річних). Господарський суд вимоги задовольнив, проте не було враховано те, що у КП немає ні грошей, ні майна і віддавати борг немає чим.

  У 2016 році ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» звертається до суду, але вже з іншою вимогою, а саме замінити боржника КП «Готельне господарство «Житомир» на КП «Агентство з управління майном», як правонаступника. Примітно, що справа розглядалася досить швидко як для повільних українських судів.

  Рівненський апеляційний суд визнав КП Агентство з управління майном» правонаступником усіх зобов’язань КП «Готельне господарство «Житомир» і ухвалив рішення стягнути з КП «Агентство з управління майном» борг трохи більше мільйону гривень. Хоча, по факту, Агенція не є правонаступником. Згідно з рішенням сесії міської ради Агенції на баланс передають майно Готельного господарства, щодо правонаступництва не має ні слова.

  Проте, оскільки і КП «Агенство з управління майном» було визнано банкрутом і розпочата процедура ліквідації, ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» звернувся до суду з вимогою знову змінити боржника, тепер вже на Житомирську міську раду.

  А далі розпочалося найцікавіше. Після багаторічної судової тяганини, між міською радою та ТОВ «Європконсалт Інвестментс» неочікувано було укладено договір про прощення боргу, відповідно до умов якого боржник сплачує кредитору грошові кошти в якості погашення заборгованості в розмірі 950 тисяч гривень, а кредитор звільняє боржника від виконання зобов’язання в розмірі, що перевищує 950 тисяч гривень.

  Така цікава схема може говорити як про безгосподарність чиновників та не зацікавленість в тому, щоб відстоювати інтереси громади. Вона може говорити і про інше, що той, хто мав доступ до Договору між готельним комплексом та ТОВ «Київбуд-сервіс ІБК» та бачив, що сума зросла через курс долара до мільйона гривень, вирішив скористатись ситуацією. Це може пояснювати створення ТОВ «Євроконсалт Інвестментс» за кілька місяців до переуступки боргу готельного господарства, і те як справа йшла в суді, і те, що з рештою борг був виплачений ТОВ «Євроконсалт Інвестментс».

  Якщо не зважати на можливість використання такої схеми, то хочеться звернути увагу на той факт, що на даний час усі комунальні підприємства міста, на балансі яких знаходиться майно на сотні мільйонів гривень практично неконтрольовані, що може призвести до злочинних зловживань з боку керівництва. І подібна ситуація може повторитись ще не раз. Та при цьому ніхто не несе жодної відповідальності, а платимо ми, житомиряни.

Джерело: Антикорупційний Рух Житомирщини

Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 08/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework