Втрачене місто: Будинок на Михайлівській в якому народився видатний вчений фізико-хімік. ФОТО

  Вулиця Михайлівська, 5. Будівля, побудована в 1880-х роках, було двоповерховим з напівпідвальним поверхом і лоджією на другому поверсі.

   Належало воно домовласниці К.С. Бронштейн. Після одруження на її дочки Євгенії Мойсеївна в будинку оселився і її зять зубний лікар Ілля Ілліч Усанович.

  16 червня 1894 року в цьому будинку у них народився син - майбутній видатний вчений фізико-хімік, академік Михайло Ілліч Усанович (1894 - 1981).

  У 1909 році Ілля Усанович на першому поверсі будинку відкрив другий в місті сінематограф (кінотеатр) «Люкс'» з залом на 150 місць. Фільми в ті роки були німими, і зазвичай показ їх мав музичний супровід на фортепіано. Професія піаніста в кінотеатрі називалася «тапер».

  У кінематографі «Люкс'» підробляли тапер видатний композитор, піаніст і педагог Віктор Степанович Косенко і не менш відомий композитор і педагог Михайло Адамович Скорульський.

  Вперше готель "Брістоль" з'являється в Пам'ятної книжці Волинської губернії на 1912 рік і розташовувалася вона в будинку Бронштейна (будинок Усанович).

Анатолій Магаз

Новини Житомира

Последнее изменение Среда, 09/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework