З початку літа на Житомирщині потонуло 12 чоловік

  З настанням спекотної погоди рятувальники ДСНС Житомира спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій міськради провели профілактичну роботу з відпочиваючими в гідропарку та на кар’єрах Житомира. Зокрема, роз’яснили їм небезпеку купання у місцях стихійного відпочинку та вручили населенню інформаційні листівки з основами надання першої допомоги потопаючому.

    Як розповіли рятувальники, останнім часом почастішали трагічні випадки на водоймах України та Житомирщини.  

  Тільки у серпні в Малинському та Житомирському районах області фахівці ДСНС дістали з водойм тіла 2-х потонулих осіб. А загалом за період з травня місяця вода забрала життя 12 мешканців області, серед яких 3 дітей.

  Усі жертви цього сезону – це чоловіки, серед дорослих четверо молодих людей віком 19-26 років. Основна причина трагедій – купання у місцях стихійного відпочинку, де відсутні сезонні рятувальні пости, із порушенням правил поведінки на воді. Зокрема, купання в нетверезому стані, заплив на значні відстані, на небезпечні ділянки, де проводиться вилов риби, чи спроба переплисти водойму. У випадку з дітьми – це бездоглядність з боку дорослих, коли діти опинялися у ставку чи річці самі або поруч з іншими дітьми.

  Варто пам’ятати, зазначають рятувальники, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання.

  В основному нещасні випадки трапляються у місцях стихійного відпочинку населення – ставках, водоймах та річках, які не передбачені для купання і відповідним чином не облаштовані. Найчастіше в таких місцях не обстежена якість води та дно водної акваторії на предмет небезпек для пірнання чи плавання. А тут можуть на вас очікувати різні неприємні «сюрпризи», наприклад – розбите скло, глибока яма, підводна течія тощо. Тут відсутні і рятувальні пости чи служби, що можуть вчасно надати допомогу.

  Відповідно до рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування в області визначено 8 місць для масового відпочинку людей на воді, з них 5 пляжів. На цих об’єктах організована робота сезонних рятувальних постів, проводиться роз’яснювальна робота та здійснюється патрулювання акваторію.

 Зокрема, 8 серпня у Житомирі на дорослому пляжі гідропарку чергова зміна міської комунальної рятувальної служби на воді врятували життя 23-річній дівчині. Спостерігач рятувальної станції помітив, що в районі розташування буїв відпочивальниця веде себе неадекватно. Рятувальники на човні підплили до неї, підняли потерпілу на борт і доправили на берег, де лікар служби кваліфіковано надала  першу медичну допомогу. Врятовану доправили до районної лікарні і тепер з нею все гаразд.

  На сьогодні вода на пляжах «Дитячий» та «Дорослий» на території гідропарку незадовільної якості, тож із гучномовця постійно лунають застереження щодо утримання від купання, хоча відпочиваючих це не зупиняє.

 Щоб запобігти нещасним випадкам під час відпочинку, рятувальники вкотре застерігають населення безумовно дотримуватися правил безпеки! Найнебезпечніший ворог відпочиваючих – алкоголь. Під його впливом людина втрачає самоконтроль і швидко тоне, якщо вчасно не надійде допомога.

  Що стосується батьків: не залишайте дітей поблизу води без нагляду. Спостерігайте за тим, де перебувають і з ким відпочивають ваші діти. Якщо вони не вміють плавати, не дозволяйте їм, заходити у воду глибше ніж по пояс, плавати на надувних матрацах або камерах. Трагічно закінчується і пірнання з плотів, човнів, пристаней та інших плавучих засобів, а також урвищ. Не плавайте наодинці, якщо не впевнені в своїх силах і уникайте водойм зі швидкою течією.

 Якщо потрапили у неприємність посеред водойми, рятувальники наголошують - варто не панікувати, спробувати розслабитися і дістатися до найближчого плавзасобу чи берега. Саме панічний страх призводить до загибелі.

Ті, хто побачив потопаючого, повинні негайно подати йому рятувальне коло, надувний матрац або будь-який засіб, що допоможе втриматися йому на воді. Потерпілого необхідно дістати на мілке місце, уникаючи рухів шиї та тулуба. Не витягуйте потерпілого з води без сторонньої допомоги, старанно утримуйте його у воді на спині, підтримуйте його шию та голову на одному рівні зі спиною. Підпливати до потерпілого необхідно ззаду, після чого перевернути його на спину таким чином, щоб обличчя знаходилось на поверхні води.

  Пам'ятайте, що вода приховує у собі небезпеку. Зробіть усе можливе для того, щоб не допустити трагедії!

У ДСНС України у Житомирській області

Новини Житомира 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework