Коли Україну охопив фінансовий голод, у Малині випускали сурогати грошей

  «Малинські гроші» – сурогати грошей, які випускалися малинськими підприємствами та установами в період визвольних змагань 1917-1920 рр. Саме у цей історичний період Україну охопив фінансовий голод, руйнувалась власне фінансова система і не вистачало грошової готівки.

  Такий перебіг і сприяв тому, що запроваджувались місцеві грошові сурогати, папір для яких використовувався будь-який. Бони, як правило, з великою недовірою сприймались населенням, оскільки не мали характеру загальнодержавних грошей і не виконували всіх функцій грошей. Їх емісії відрізнялись лише кольором паперу, роком випуску (і то не завжди) та назвою. Відомо, що у 1918-1919 рр. у Малині було здійснено кілька таких емісій (дивись таблицю).

  Емісії грошових знаків у Малині, 1918-1920 рр.

  Населений пункт Назва емітента
(мова оригіналу) Назва грошової одиниці (мова оригіналу) К-сть номіналів Рік випуску
Малин 1.Общество взаимного кредита Банкнот 4 1918
Житомирська 
2. Народный банк Банкнот 5 1918
область 
3. 1-е сельскохозяйственное потребительское общество «Крестьянин» Бон 5 б/р
4. 1-е потребительское общество Бон 4 1919
5. Потребительское общество Банкнот 4 б/р
6. Районный союз кооператоров Вкладной билет 6 1919
7. Товарищество писчебумажной фабрики Записка 6 б/р

  У зв’язку з цим можна цілком справедливо стверджувати, що використання для випуску грошових сурогатів набув папір Малинської паперової фабрики. Тому варто зупинитись на «записках» саме цього підприємства, які вийшли номіналами у 1, 3, 5, 10, 20 та 25 карбованців. Вони гарантували отримання відповідної заробітної плати готівкою, а також «ходили» у місті як розмінні гроші і обмінювались касою підприємства «по пред’явленню на суму не менше ста карбованців». Крім номіналу, на «записці» у нижньому лівому куті ставилась кругла печатка, а також підписи бухгалтера та касира фабрики. При здійсненні архівних досліджень вдалось установити, що ці підписи належать швидше всього Л.А.Кону (який працював головним бухгалтером фабрики з квітня 1916 р.) та Г.Ш.Клаперману (який обіймав посаду касира фабрики з квітня 1900 р.). Більш детальне вивчення «записок» свідчить про те, що безпосередній друк їх здійснювався у Малині (не виключено, що й на самому підприємстві). Таке припущення можна зробити при порівнянні друкарського «почерку» виготовлення етикеток продукції малинських паперовиків та малюнку «фабричних грошей». Відчувається, що над ними працювала одна рука. Випуск інших «місцевих грошей» здійснювався теж на малинському папері та друкувались вони також у Малині. Не виключено, що Радомисльська повітова народна управа свої «контрамарки» 1919 р. випуску також друкувала на папері Малинської паперової фабрики. Ці грошові сурогати були випущені у номіналах: 3, 5, 10 та 20 карбованців. Емісія місцевих грошових знаків у Малині та Радомишлі припиняється у 1919 р. Боністи, які досліджували грошові сурогати, не приходять до якогось певного висновку щодо причин такого явища. Вони лише констатують факт. Проте, швидше всього, головна причина випуску нових місцевих грошових сурогатів припинилась у результаті, так званої, Великої пожежі 1919 року, що сталася на Малинській паперовій фабриці та подальшого пограбування складів цього підприємства.

(Студінський В.А. Малин: малий енциклопедичний словник. - К.: Фенікс, 2011. - С. 182-184).

Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 08/09/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework