У Житомирі подорожчали горілка і хліб

  Наприкінці минулого тижня в Житомирі вкорте подорожчали алкогольні напої.  

   У фірмових магазинах лікеро-горілчаного заводу вартість стандартної півлітрової пляшки зросла на 9 гривень - аж до показника 80 грн: дешевшу ціну в обласному центрі відтепер навряд чи знайдеш. Заодно зросла вартість закарпатського, грузинського та інших коньяків. 

  Багатьох малозабезпечених житомирян боляче зачепило й те, що водночас у місті суттєво підскочили в ціні хліб і хлібобулочні вироби, особливо ті, що завозяться з підприємства "Київхліб", з Вінниці, Хмельницького та інших крупних міст. Дешевшої за 10 гривень хлібини у житомирських крамницях вже практично немає, а нові цінники шокують. Так, буханець київського "Українського" коштує нині понад 14 гривень, стільки ж - батон "Чумацького" вагою 800 г, півкілограмовий "Бородінський" "тягне" ледь не на 16 гривень, а своєрідний рекорд за пшеничною хлібиною з Хмельниччини - всі 19 гривень (!). Хоча від неї не набагато відстають, якщо перевести на кілограм ваги, й житомирські сорти "Селянський", "Новий" та "Обідній". Спеціалісти хлібного ринку одностайно прогнозують у Житомирі неминуче падіння попиту на хліб вже нинішньої осені. 

  А ПЕРЕКУПНИКИ НЕ ДРІМАЮТЬ!

  Найдешевшим продовольчим ринком у Житомирі є аж ніяк не Житній, як наївно вважають багато городян, а сяк-так обладнаний біля залізничного вокзалу базарчик. Ще вдосвіта сюди приїжджають з довколишніх сіл сотні людей з єдиною метою: будь-що продати вирощену на присадибних ділянках і в садках сільськогосподарську продукцію і заробити копійчину на життя. Стихійні ряди торгуючих виходять далеко за межі цього базару - аж на вулицю, тротуар, узбіччя автомобільної дороги попід залізничним мостом. І хоча для торгівлі там немає навіть елементарних умов, працівники ринку все одно умудряються збирати з селян по 3 гривні "за місце", даючи їм саморобні "талони". 

  Само собою, не дрімають і пронирливі перекупники, адже ціни тут ледь не символічні. Наприклад, кілограм свіжого сиру можна купити за 30 гривень, а то й дешевше, тоді як на Житньому ринку за нього правлять усі 40. Значно дешевші також молоко, яблука, груші, огірки, малина, інша городина. Тому перекупники зранку оптом скуповують її, а затим перепродають вже з солідною "накруткою" на давно обжитих ними торговельних місцях на стихійних ринках, якими густо всіяний ледь не весь Житомир. Подібна ситуація й в інших регіонах Житомирщини. Чому все так подорожчало? Відповідь у торговельників одна: а вам же зарплати добавили... 

  Запитав якось бабусю, яка торгувала зернятами, чому склянка її "краму" подорожчала мало не вдвічі. Відповіла: "А долар піднявся...". То хіба ж за долари вирощують оті соняшники та гарбузи на зернята? - перепитую. Відповіді не почув. Ось так і живемо...

Микола Шевчишин, exo.net.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework