«Вступите до Євросоюзу і переженете нас у розвитку», — впевнені поляки

  Угоду про співпрацю між польським містом П’ясечно і Новоград-Волинщиною було підписано у 2005-му. З тих пір між регіонами відбулося чимало дружніх взаємовізитів.

 

  Зокрема, поїздки делегацій у складі медиків, учителів, представників самоврядування з метою обміну досвідом. Польська делегація щороку приїздить на «Лесині джерела», а цими днями відгукнулася на запрошення Польської громадської організації ім.А.Міцкевича та гімназії.

  Голова ГО Людмила Вольська розповіла, що їх організація тісно співпрацює як із поляками, так і з гімназистами — разом працюють над втіленням проекту обміну та навчають дітей польській мові. Тож, гості відвідали освітній заклад, а потім у Музеї родини Косачів гімназисти підготували для них виступи і здивували володінням польською мовою.

  П’ясочинський повіт під Варшавою є одним із найзаможніших регіонів Польщі. Тут живуть селебретіс: впливові політики, бізнесмени, зірки. У сусідів-поляків українці давно мають бажання вчитися прогресу. Чому ж полякам вдалося стати європейською державою, а українці досі пасуть задніх? — із цим питанням ми звернулися до старости П’ясечного Войцеха Олдаковського.

  — Головною умовою нашого розвитку стало спільне бажання вступити до Євросоюзу. Кошти, які отримує Польща від Унії, — пояснив пан Войцех, — постійно йдуть на розбудову. Маємо фінансову підтримку на будівництво автошляхів, інвестиції у бізнес, створення нових робочих місць. Якби Україна вступила до Євросоюзу, вважаю, це також дало би швидкий поштовх до прогресу.

  На запитання: чи можливо, що Україна наздожене поляків у розвитку, відповідають: «Ще й пережене!» І додають: «Україна — дуже близький наш сусід, і ми працюємо над тим, аби між нами були добрі взаємини. Досвід, який ви отримуєте у нас, має приносити користь».

  Мета приїзду цього разу — ближче знайомство з польським товариством та його діяльністю. Дітям, котрі вивчають польську мову, обіцяють підтримку. Для них привезли шкільну канцелярію та солодощі.

  Директор гімназії Юрій Рошка розповів, що візит партнерів з П’ясечного до їх закладу відбувся вже вдруге, оцінює це схвально. Адже у гімназистів з’явився стимул вивчати мови з можливістю їх практичного застосування:

  — Ми мали обміни і навчальні поїздки у різні країни Євросоюзу, але «польський потік» — нині особливий. Ми готові до співробітництва з обмінами. Маємо надію, що навесні буде можливість здійснити дитячі мрії.
Український ринок є важливим для польської сторони, тож не виключено, що бізнесмени обох країн зможуть втілити взаємовигідні проекти.

  У цьому контексті відбулася зустріч із депутатами міської ради — Олександром Остапчуком (голова комісії містобудування, архітектури та земельних відносин) та Сергієм Усенком. Нагадаємо, торік представники П’ясечного брали участь в економічному форумі на запрошення районної влади, де поділилися досвідом реформ.

Юлія Климчук, zvyagel.com.ua
Фото: Сергій Щурук

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework