У Житомирі на початку весни має запрацювати велопрокат

  У планах міської влади закупити близько тисячі спеціально оснащених велосипедів. Їх розмістять на облаштованих для велопрокату місцях, наприклад поблизу магазинів, адміністративних будівель, зупинок громадського транспорту. Для того, щоб скористатися таким велосипедом необхідно мати з собою лише смартфон з доступом до Інтернету.

  Секрет полягає у системі замка, який працює за допомогою QR-коду, пояснює уповноважений з питань велосипедного транспорту міської ради Олександр Папірний:

  "Наприклад, велосипед стоїть біля велопарковки навпроти міської ради. Якщо я хочу скористатися послугою і маю спеціальну програму на телефоні – сама процедура не займає багато часу. В цій же ж програмі я маю мапу, на якій можу відслідковувати де стоїть велосипед, який я можу взяти. Потім, фактично через QR-код я відкриваю замок і беру велосипед. Це не потребує якоїсь станції. І мене не лімітує місце, де його можна залишити. Я можу поїхати на Автовокзал, будь-яку іншу зупинку громадського транспорту, там закінчити велосипед і завершити трансакцію. І можу пересісти на інший вид транспорту, і поїхати далі".

  Олександр Папірний додає, що велосипед, який здаватиметься у прокат, важко вкрасти або пошкодити:

  "Велосипеди оснащені GPS-трекерами, тож вони відслідковуються. У будь-який момент можна побачити де цей велосипед знаходиться і приїхати забрати його. У Житомирі обирається певна компанія, яка обслуговуватиме ці велосипеди. Це буде місцева компанія, яка створить певні робочі місця і дасть можливість розвивати цей напрямок. Велосипеди переважно є антивандальними. Також там немає запчастин, які підійшли б на середньостатистичний велосипед".

  Наразі йде робота над розробкою тарифів користування такими велосипедами. В майбутньому оплату послуги планують прив'язати і до електронного квитка. Заступник міського голови Дмитро Ткачук запевняє, що вартість послуги має бути не великою:

  "Вартість місячного абонементу на використання велопрокату має бути приблизно тотожною вартості місячного абонементу на проїзд у громадському транспорті".

  Зазначимо, що Житомир може стати першим містом в Україні у якому запрацює система велопрокату.

Джерело: 103fm.com.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework