Ольга Бороданкова: «Житомир твердо став на шлях енергоефективності та може поділитися своїм досвідом з іншими містами!»

  У Житомирі, 27 вересня, відбувається інформаційний тур на тему «Досвід міської громади Житомира на шляху підвищення енергоефективності в житловому секторі». Він розпочався о 12:00 з брифінгу у приміщенні Житомирської міської ради, який  відбувся у межах інформаційної кампанії «Енергія твого дому», яка впроваджується у п’яти містах України (Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Запоріжжя) за підтримки Європейського Союзу.

  Участь в інформаційному турі беруть: Ольга Бороданкова, менеджер проектів сектору енергетики Представництва ЄС в Україні, Сергій Сухомлин, міський голова міста Житомира, представники Держенергоефективності, неурядових та донорських організацій, місцевих органів влади, експерти з енергоефективності, а також голови успішних ОСББ, що впроваджують кращі енергоефективні практики в житловому секторі. 

  «Радий вітати усіх в Житомирі. Висловлюю особливу подяку Єврокомісії за довіру місту Житомиру, за таку увагу до нашого міста. Ми сьогодні будемо говорити про термосанацію, модернізацію житлового сектору міста Житомира. Від  часткових заходів щодо зменшення споживання енергоресурсів ми вже переходимо до комплексної модернізації житлових приміщень і будинків. І комплексний підхід вже дає свої результати. Декілька років тому Житомир прийняв стратегію, що до 2020 року бере на себе зобов’язання зменшити викиди вуглекислого газу на 20%». Це досить складне завдання, яке стоїть перед нами», — зазначив Житомирській міський голова Сергій Сухомлин, розповідаючи під час брифінгу про впровадження енергоефективності в Житомирі.   

  «Дякую за запрошення до вашого міста, а також за можливість виступити в Житомирі. Ваше місто твердо стало на шлях енергоефективності, а також може поділитися своїм досвідом з іншими українськими містами. Сьогодні чудовий момент, щоб поговорити про енергоефективність напередодні нового опалювального сезону. На багатьох рівнях державних структур, на рівні міської влади, “Теплокомуненерго”, а також  звичайні обивателі задають питання стосовно того, як вони переживуть цю зиму, чи буде в країні достатньо енергоносіїв, чи будуть українці жити в теплих та затишних будинках. Для того, щоб в подальшому впевнено та ствердно відповісти на ці питання, необхідно регулярно проводити реформи. Нині питання енергоефективності — це не лише питання енергонезалежності, а питання комфорту і якості життя українців, питання економічного розвитку країни. Саме тому енергоефективність є однією із найважливіших галузей співробітництва між Україною та ЄС. Хочеться відмітити, що Європейський Союз дуже допомагає зі створенням законодавчої бази», — наголошує Ольга Бороданкова.

  Як зазначили експерти, присутні на брифінгу, важливо, щоб ОСББ допомагало місто. До того ж, вони порадили Житомирському міському голові, що потрібно просто «відпустити» систему ЖКГ, тобто позбуватися неефективних ЖЕКів, аби мешканці міста не витрачали зайві кошти на рахунки за платіжки, котрі приходять щомісяця. 

  У свою чергу Сергій Сухомлин відповів на це, що міська влада Житомира не просто хоче відпустити будинки, а навпаки планує посприяти їх переходу до ОСББ. Міський голова навіть назвав цей процес маленькою місцевою децентралізацією. Він зауважив, що міська рада створила програму, за якою люди переходять до ОСББ і навіть отримують грошові кошти на один із видів ремонту. Форму ремонту мешканці обирають самі, попередньо це обговоривши, самі обирають підрядника і самі ж його контролюють. А представники ЄС порадили житомирянам: «Краще модернізувати будинок повністю, а не квартиру окремо».

  Зазначимо, що в межах інформаційного туру передбачені: прес-брифінг, круглий стіл, присвячений обговоренню ключових питань у сфері підвищення енергоефективності в житловому секторі, а також виїзд на модернізовані об’єкти з метою демонстрації досвіду комплексної або часткової термомодернізації житлових будинків за рахунок державних та міських програм співфінансування, а також програм і проектів міжнародних донорів.

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 28/09/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework