Ігор Гундич: «У Бердичівському районі потреба в шифері складає близько 130 тисяч листів». ФОТО

  28 вересня Ігор Гундич відвідав Бердичівський районі і привіз туди вантаж допомоги від ОДА –1026 листів шиферу для відновлення пошкоджених градом дахів будинків.

  Першу допомогу отримують населені пункти, які найбільше постраждали (с. Скраглівка, Райки, Швайківка, Гришківці). Разом із допомогою приїхали і бригади робітників. Вони замінять шифер у людей, які не зможуть це самостійно зробити. Спочатку допомагатимуть одиноким людям похилого віку, непрацездатним, далі – малозабезпеченим та багатодітним сім’ям.

 «Ми не кидаємо своїх у біді. Якщо є проблема в районі — тим більше надзвичайна ситуація — її маємо вирішити, об’єднавши зусилля. Ми будемо робити максимально все для того, аби в першу чергу допомогти людям, які знаходяться на обслуговуванні в територіальних центрах: учасникам АТО, родинам загиблих учасників АТО,  багатодітним родинам  та інвалідам І групи.

   За три дні після стихійного граду ми зібрали дані про потреби району, за день знайшли матеріали і ще за добу звезли на склад. А вже сьогодні ми привезли 1026 листків шиферу на територію геріатричного центру, звідки й будемо його розподіляти. Але я думаю, що буквально найближчим часом, до вівторка, буде ще 4‒5 тисяч листів шиферу. А в загальному ми плануємо від Житомирської ОДА, Житомирської обласної ради, соціально відповідального бізнесу виділити і привезти 10 тисяч листів шиферу, щоб позакривати ті проблемні питання, які ви сьогодні бачите. Адже град дуже побив дахи будинків мешканців Бердичівщини. Зима вже не за горами, стає все холодніше, тож цю проблему потрібно вирішувати якомога раніше.

  Коли я ось зараз їхав Бердичівським районом, у тому числі селом Скраглівка, то бачив, що люди тимчасово виходять із ситуації: запінюють дірки на дахах або ж латають їх клейонками. Я думаю, що ми, влада області, зможемо як мінімум забезпечити мешканців Бердичівського району необхідними матеріалами. Можливо не всіх, але постараємося допомогти якомога більшій кількості людей.  Наприклад, ось на території Скраглівської сільської ради 545 заявок, із 800 усіх будинків. Тобто у цьому селі від граду постраждали більшість будинків», — зазначив Ігор Гундич під час візиту в Бердичівський район.

  Голова ОДА також наголосив, що станом на сьогодні вже відновлено дахи у двох соціальних об’єктах — двох школах. Ця робота продовжуватиметься й надалі. Ігор Гундич розповів, що вже з понеділка, 2 жовтня, бригади розпочнуть відновлювати об’єкти комунальної власності ОДА, які знаходяться на території Бердичівського району. Серед них: геріатричний центр, педагогічний ліцей, медичний коледж. Голова ОДА повідомив, що керівництво області звернулося й до сектору бізнесу, до інших районів Житомирської області, аби вони теж долучалися до допомоги Бердичівському району. Вже у понеділок Ігорю Гундичу повинні прозвітувати з приводу того, скільки листів шиферу і хто саме привіз у Бердичівський район, який постраждав від надзвичайної ситуації.

  «За останніми даними, які я дивився 28 вересня, то потреба в шифері складає близько 130 тисяч листів. Зрозуміло, що  буде дуже складно забезпечити ним повністю. Але я звертаюся і до представників бізнесу Житомирщини, Бердичівщини, до інших населених пунктів, аби вони допомогли району, який постраждав внаслідок стихії. Адже на сьогодні матеріальний резерв, який у нас є, він недостатній. Резервний фонд нашої області — 5 мільйонів гривень. Зрозуміло, що цих коштів не буде достатньо, аби справитися з проблемою, яку спричинила стихія. Отож, нехай усі небайдужі також долучаються до допомоги!

  Зазначу, що в селі Скраглівка ми відновимо дахи у всіх 10 підопічних територіального центру. Адже це одинокі люди, по 80‒85 років. Самостійно вони цю проблему не вирішать. Кожного із них ми беремо на особистий контроль і перевіримо якість виконання робіт!», — акцентував Ігор Гундич.

  Під час спілкування із головою Житомирської ОДА старенькі мешканці села Скраглівка розповідали, як пережили страшну негоду, яка накоїла їм багато лиха. Серед них дві старенькі бабусі: Віра Василюк та Марія Янкова.

   «У день, коли був град, все сяяло, тріщало, стріляло. В хаті я була одна. Хочу витягнути телевізор з розетки — не можу: боюся до нього підійти. Дуже злякалася! Дякувати Богу, зараз вже все добре. У моїй хаті перекривають дах, допомагають», — розповідає Віра Василюк. 

   «Мені було дуже страшно, коли почав бити град. Я вже подумала, що то бомби летять і почалися бойові дії, не дай Бог. Я дуже злякалася. Ще ж сама в хаті. На моїй пам’яті такого ще ніколи не було. Звісно, бачила різну негоду, але такого, як ми пережили того дня, точно раніше не було. Це було щось страшне», — говорить Марія Янкова.

град

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework