На Житомирщині можуть зникнути червонокнижні види рослин і тварин

  «Біологічна пожежа», котру вже спричинив жук-короїд на Житомирщині, може призвести до втрати і червонокнижних видів рослин та тварин, кажуть науковці.

   За словами Олександра Орлова старшого наукового співробітника Поліського філіалу УкрНДІЛГА у разі втрати соснових лісів точно зникне гудієра повзуча, це червонокнижна орхідея, та ліннея північна. Обидві реліктові представниці, окрім окраси лісу володіють і лікувальними властивостями. Тваринний світ втратить бражника соснового та ще одного рідкісного жука – плоскотілку червону, останній бореться із шкідливими комахами ксилофагами. До ксилофагів, до речі, належить і жук-короїд.

   Про це повідомляє прес-служба Житомирського ОУЛМГ.
 
  Верхівковий короїд з середини квітня починає активне заселення сосни, віком від 40 років. Від перших жуків сосна може відбитися смолою. Проте, втрачений внаслідок пониження грунтових вод імунітет, уже виснажив дерево. І таку сосну короїд заселяє за 2-3 тижні. 
 
  За сезон жук дає до 5 поколінь приплоду, збільшуючи свою присутність на дереві від 120 особин до 5 тисяч. 
 
 Короїд має спільника – шестизубого короїда, який, працюючи у тандемі з верхівковим, починає нищити сосну знизу. Цей шкідник тягне за собою офіостомові гриби, що вражають найціннішу частину деревини і  вона синіє. 
 
  Короїдові вистачає один місяць, щоб вбити дерево. Якщо знищувати такі вогнища у квітні-травні, спалити гілки, можна значно скоротити чисельність шкідника, не дати з’явитися наступним 2-3 виводкам. Адже, достатньо одного зараженого дерева, щоб хвороба захоплювала цілі гектари.
 
  Є сумний досвід Чехії. У 2006 році в чеському суспільстві йшла полеміка щодо методів боротьби з усиханням лісу. Був тиск на лісівників, нібито вони зловживають рубками в корисливих цілях. Фахівці піддалися на демагогію, тож площі ураження були доведені із 2 тис. до 20 тис. гектарів. Тоді країна отримала багаточисельні могильники із лісів, де вже не рубали, а зарівнювали ліс бульдозерами. Згаяний час призвів до мільйонних збитків. 
 
 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework