Ціни - як у столиці, зарплати - як у провінції

  Приблизно так можна сказати про Житомирщину, яка традиційно залишається регіоном, де важко добре заробити, але легко швидко все проїсти. 

  Бо саме на харчі ціни на наших ринках і в продовольчих маркетах кусаються найбільше.

  І якщо на одязі та взутті можна зекономити, заглянувши в "секонд", то їжу з других рук купувати лячно. Причому інколи пояснити, чому той чи інший продукт у Житомирі дорожчий, ніж, скажімо, у Рівному чи навіть на Київщині, досить важко. Взяти хоча б хліб. 

  Усупереч усім заявам чиновників про те, що маємо непоганий (принаймні не менший, ніж минулого року) урожай ранніх зернових, і мука, і вироби з неї у ціні лише зростають. На середину вересня середня ціна за буханець білого хліба коливалася в межах 14-15 грн. І це більше, ніж на сусідній Київщині, не кажучи вже про Рівненську область, де білий хліб можна придбати за ціною навіть меншою, ніж 12,5 грн.

  До речі, в Одесі хліб, за офіційними даними органів статистики, найдешевший - 9,5 грн. А за неофіційними - ще дешевший. Відносно недорогий хліб пропонують жителям Вінницької області (11,60).

  Цікаво, що для жителів Житомирщини хліб, який за останні два роки подорожчав мінімум удвічі, перестає бути незамінним продуктом. Упродовж двох останніх років ми маємо найнижчі цифри щодо його споживання за останні 17 років (близько 9 кг на людину на місяць). І те, що ціна тут зіграла не останню роль, - безперечно. Якщо у 2011 році при середній зарплаті майже 3000 грн буханка хліба коштувала у середньому 4 грн, то нині при середній зарплаті близько 6000 грн за хліб потрібно віддати майже 14 грн. Після нехитрих розрахунків виносимо вирок сучасності: у 2011 році на середню зарплату житель Житомирщини міг купити 750 буханців хліба, нині - лише 428. Тож цілком зрозуміло, що хліба він буде споживати менше, - задороге задоволення. І якби ж тільки хліба!

  Ціна на варені ковбаси першого гатунку шістнадцять років тому була меншою, ніж 30 грн/кг і на середню зарплату можна було з'їсти аж 100 кг ковбаси. Нині - лише 75. З м'ясом ситуація аналогічна - колись могли купити на середню зарплату майже 80 кг яловичини (по 38 грн/кг), нині - лише 58. Не дивно, що минулого року ми споживали м'яса найменше за останнє десятиліття (4,3 кг на людину на місяць). 

  Щодо молока. Пакунок нині коштує 16 грн, 16 років тому - лише 6. Відповідно середня зарплата у 2011 році була еквівалентною 500 пакункам молока, нині знецінилася до 375 пакунків. І п'ємо молока ми вже менше, і навіть картоплі, яка традиційно у всьому світі вважається їжею бідних, тепер споживаємо майже вдвічі менше.

  Список продуктів, які стають для нас розкішшю, можна продовжувати і продовжувати. Але ж має бути їжа, якою ми заміняємо і рибу, і м'ясо, і масло з молоком… Чого ми, якщо вірити статистиці, їмо більше?

  Фруктів, ягід, винограду, горіхів... Але це "більше" настільки незначне, що коливається у межах похибки. Тож питання, за рахунок яких продуктів виживають українці, залишається відкритим.

Джерело: www.exo.net.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework