Вадим Поярков: «За часів радянської влади Радомишль пережив на собі все: голодомор, голокост, нацистську окупацію...». ФОТО

  11 жовтня, напередодні Дня захисника України та Дня українського козацтва, в селі Раковичі Радомишльського району відбулося перепоховання  65-ти воїнів, які загинули у 1943 році, в часи Другої світової війни.

  У тяжкі роки війни багато із загиблих воїнів так і не поховали, як годиться, адже їх засипало землею в окопах, на позиціях, а рідні деяких і досі не знають, де ж покояться тіла їх батьків, дідусів, братів, інших родичів, близьких друзів, які так і не повернулися з війни. І це дуже прикро.

  У травні-червні 2017 року курсантами Національної академії СБУ було знайдено останки 65-ти воїнів часів Другої світової війни, яких і перепоховали сьогодні в Радомишльському районі. На жаль, ідентифікувати загиблих військових за останками не вдалося. Зазначимо, що велика заслуга в тому, що їх знайшли, належить і ВГО «Закінчимо війну», яка всіляко сприяла і допомогла в пошуках останків загиблих воїнів. І хоча їх і не вдалося ідентифікувати, але перепоховали загиблих у Другій світовій війні солдат з усіма військовими почестями.  

перепоховання Радомишль

  «Україна заплатила занадто велику ціну у Другій світовій війні. Війна прокотилася землями нашої країни двічі. Нашим воїнам довелося оборонятися, а потім визволяти її від окупантів. До грудня 1941 року територію нашої Батьківщини було фактично повністю окуповано. За словами істориків, українці вступили у Другу світову війну вже під час перших бойових дій. Трагедія українців полягає в тому, що їм, не маючи власної землі, довелося воювати у складі військ різних держав. Збройна боротьба за українську державу продовжувалася до початку 60-го року минулого століття, коли ще лунали останні постріли українських повстанців. В усіх цих протистояннях нашу державу розглядали, як плацдарм, а народ — як ресурс. Звідси й величезна кількість втрат. За статистикою, загнув кожен 5-ий українець.

перепоховання Радомишль

  Саме тут, на Житомирщині, розгорнулися чи не найдраматичніші події. Зазначу, що Радомишль став одним із символів трагедії українського народу, адже він пережив на собі усе, що відбувалося за часів радянської влади: голодомор, голокост, нацистську окупацію. Лише під час визвольних боїв 1-го Українського фронту (у 1943 році) на території Радомишльського району загинуло близько 18 000 наших воїнів. Сьогодні ж, завдяки роботі пошуковців, громадських організацій і просто небайдужих патріотів, ми маємо можливість довести історичну правду та відновити справедливість. Пишаюся тим, що вихованці Національної академії СБУ долучилися до цієї важливої та благородної місії. Загалом, за два роки співпраці із представниками ВГО “Закінчимо війну”, курсанти здійснили 8 виїздів та віднайшли рештки 55 загиблих воїнів. У червні цього року, під час пошукових робіт в селах Раковичі та Гута-Забілоцька, що на Житомирщині, молодь академії разом із дослідниками знайшла рештки 41 загиблого бійця, які сьогодні, напередодні Дня захисника України, разом із останками інших солдат будуть відспівані та гідно поховані. На жаль, вони залишаться для нас безіменними героями. Проте, ніхто не забутий і ніщо не забуте!

  Також наразі в СБ України опрацьовується питання щодо здійснення пошукових робіт останків солдатів ОУН та УПА. Прикро це усвідомлювати, але нині минуле так само актуальне, як і сьогодення. На Сході України ведеться неоголошена війна. І парадоксальним є те, що сьогоднішніми окупантами є нащадки полеглих на наших землях солдат-визволителів, які, можливо, є і в цих братських могилах. Але хочу підкреслити, що ми не лише віднаходимо і шануємо героїв минулого, але й відаємо глибоку шану героям сучасності...», — наголосив генерал-майор Вадим Поярков, заступник голови СБ України.

перепоховання Радомишль

  «На жаль, ці 65 солдатів раніше не були поховані гідно. Ця братська могила залишиться рубцем на тілі нашої Житомирщини. Це місце — місце пам’яті людей, чиї нащадки, я сподіваюся, боронять нашу державу і сьогодні»,  — зауважив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

  У свою чергу ректор Національної академії СБУ Сергій Кудінов розповів: «Робота з пошуку решток воїнів часів Другої світової війни триває в академії з 2016 року і є спільною працею громадських активістів ГО “Закінчимо війну” та курсантів Національної академії СБУ. Це складова загальної системи військово-патріотичного виховання в Національній академії Служби безпеки України. В пошукових заходах беруть участь курсанти-добровольці, які бажають цим займатись, в яких є прагнення. Сьогодні як ніколи молодь потребує правди, правди про те, якою ціною здобувається мир на нашій землі».

перепоховання Радомишль

  А керівник пошукового загону Андрій Бордюг зазначив, що місце, де знайшли рештки загиблих воїнів часів Другої світової війни, було відоме вже давно. За його словами, пошуковці вже й не сподівалися там щось знайти, адже вважали, що місце себе вичерпало. Але їм пощастило — вони знайшли ще багато останків загиблих солдат. Пан Андрій вважає, що попередні пошуковці не натрапляли на ці рештки, адже, очевидно, ігнорували сигнали металошукачів і не приділяли їм належної уваги, бо на воїнах було мало металу. Керівник пошукового загону впевнений, що на території Радомишльського району є ще багато незнайдених решток солдат часів Другої світової війни. Адже площа велика, та й райони бойових дій величезні. Тож пошуки продовжуватимуться і надалі. У перспективі також планується організовувати перепоховання останків тих воїнів, яких ще знайдуть у недалекому майбутньому.

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

перепоховання Радомишль

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework