Африканська чума лихоманить Малинщину

  Минулих вихідних жителям Головок було не до відпочинку. Звістка про те, що напередодні у господарстві одного з сельчан захворіли й загинули свині від африкансьої чуми, миттю облетіла село. Від хати до хати поповзли чутки, буцімто, селян змусять знищити усіх свиней. Тож налякані люди, в господарстві яких рохкали тварини, взялися їх колоти.

  — Справжня біда прийшла у наше село, — плачуть головківці. — Людей охопила паніка. Усі знають, яка нині дорожнеча на м’ясо. Тому й тримали свиней. Рік годували, витрачалися на корми, тепер змусять знищити тварин…

  Подібні панічні настрої з Головок дійшли й до сусідніх Пиріжок, Квітневого, Маклаївки, Червоного Лану, торкнулися Баранівки. Дехто з господарів також не став вичікувати, чим усе закінчиться, й узявся за ножа.

  — Компенсації, які мають давати у таких випадках, зазвичай, не тішать, — кажуть жителі Пиріжок. — Боїмося, що нам тицьнуть лише по декілька сотень гривень для відчіпного або обіцяних грошей чекатимемо роками…

  Члени надзвичайної протиепізоотичної комісії при Малинській РДА, котрі чи не щодня збираються на наради, тим часом кажуть: загроза знищення тварин в осередку пошесті дійсно існує, але до того, сподіваються, не дійде. Перевіряючі поки що роблять обходи по господарствах, ведуть роз’яснювальну роботу серед населення, радять селянам колоти дорослих особин, спостерігати за поросятами і обов’язково бити на сполох, коли тварини починають відмовлятися від їжі.

  — Якщо дотримуватимемося усіх правил та рекомендацій, думаю, вдасться зупинити поширення пошес­ті, — говорить голова комісії, перший заступник голови РДА Олексій Кучинський.  — Для цього робимо усе можливе.

  За словами Олексія Петровича, аби не допустити подальшого мору і розповсюдження хвороби, минулої суботи Головки було визнано неблагополучним пунктом. При в’їзді у село та на виїзді з нього у напрямку Квітневого встановили карантинні пости, на яких цілодобово ведеться чергування. Аби унеможливити об’їзд околичними шляхами, перекопали польові дороги. У межах Квітневого, Лідівки, Маклаївки, Червоного Лану встановили зону захисту, навколо Загреблі, Чопович, Барвінок, Йосипівки, Владівки, Скуратів, Ксаверова, Нової Діброви, Дружного, Лумлі, Малинівки, Юрівки, Гамарні, Горині, Ободівки, Гути-Логанівської — зону нагляду.

  — Завдання керівників ДП «Малинське лісове господарство» та ДП «Малинський лісгосп АПК» — забезпечити карантинні пости пунктами обігріву та дровима для спалювання хворих свиней, — продовжує Олексій Петрович.

  — Власників мисливських угідь повідомили про заборону полювання на території, що у зонах захисту і нагляду, а також наказали відстріляти диких кабанів. Під час карантину вимоги торкнулися й торгівлі. Селянам, котрі тримають у господарстві свиней, забороняється продавати продукцію. На час проведення карантину на Малинському кооперативному ринку заборонено торгувати живими свиньми. Аби зупинити поширення страшної хвороби, ветеринари радять утримувати свиней в ізольованих приміщеннях. Регулярно чистити й дезінфікувати хліви, знищувати гризунів, які розносять недугу. Забій тварин дозволено проводити лише після клінічного огляду фахівцями ветеринарної медицини, реалізовувати продукцію після ветеринарно-санітарної експертизи.

Джерело: mn.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework