×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.
JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 608.

Мікрорайон «Паперова фабрика» в Житомирі на порозі екологічної катастрофи: мешканці оббивають пороги усіх інстанцій, але марно. ФОТО

  Територія лісу в мікрорайоні «Паперова фабрика» у Житомирі нині у вкрай плачевному стані: багато сухостою, всюди сміття, а біля дороги в лісі гори гілля з дерев, які повирізали біля ТОВ «Житомирський картонний комбінат». І це лише початок історії, далі — гірше.

   Люди, які мешкають поблизу цього підприємства, стверджують, що потерпають від його діяльності, адже «Картонний комбінат» шкодить довкіллю, а самі мешканці повинні дихати шкідливими парами з комбінату.

  Журналіст нашого сайту особисто поспілкувався з мешканцями мікрорайону, аби дізнатися більше про те, що ж там відбувається і почути від людей, які вони бачать шляхи вирішення катастрофічної ситуації, що склалася і дійсно в майбутньому може задати великого екологічного лиха. І почуте, чесно кажучи, просто не може залишити байдужим. Прочитайте, перегляньте наш фоторепортаж — і самі переконаєтеся в цьому, шановні читачі.

Бумажка Житомир

  Розпочнемо з того, що біля території ТОВ «Житомирський картонний комбінат» вирізано велику ділянку дерев у лісі і підприємство розпочало щось будувати. Варто зазначити, що на території, де розпочалося будівництво, знаходиться довга газова труба.

   «Я чув інформацію, що там, де нині йде газова труба, може бути склад для зберігання дерев’яної “щепки”. Ви ж розумієте, що якщо воно почне горіти, то займеться і палатиме все: і ліс (бо в цьому лісі багато сухостою), і житлові будинки, і взагалі увесь мікрорайон! Навіть ця “щепка”, яка тут лежить, колись таки може загорітися. Мешканці бояться, що якийсь п’яниця, наприклад, прийде, щось підпалить тут і наробить біди», — говорить мешканець мікрорайону Ігор.

Бумажка Житомир

  «Якщо ви (ред. мова йде про представників “Картонного комбінату”) офіційно заявляєте, що робите тут прибирання і все розчищаєте, то чому купа гілля лежить вздовж дороги по всій території лісу, а ви її так і не прибрали? А хто ось ці колоди різав, питається, які ми зараз, кореспонденте, тут з вами бачимо на власні очі? Я, як і багато хто із мешканців нашого мікрорайону, впевнений, що після того, як вирізали багато дерев, ті колоди, що лежали тут, де зараз розпочалося будівництво, працівники підприємства просто завезли на свою територію — на територію “Картонного комбінату”. Якщо не всі, то більшість точно. І зазначу, що за документами у підприємства лише 20 соток, а це, що вирізали, вони не мали права вирізати, бо то не їхня земля. Вони ж вчинили наступним чином: просто для того, щоб туди потрапити і не робити заїзд там, де проходить газова труба, взяли і вирубали значний кусок вікових дерев! І це при тому, що це наша санітарна зона!

Бумажка Житомир

  А ще нам немає життя від цієї великої цегляної труби, що на підприємстві, бо вся білизна у людей чорна, коли вони вивішують її після прання. Зауважу, що біля неї стоїть ще одна, вдвічі потужніша, металева труба. І її планують запускати. За словами самих же людей, що працюють на “Картонному комбінаті”, якщо це станеться, то ситуація буде значно гіршою! І це, чесно кажучи, лякає. А коли ще щось горить і з труби йде дим, то це дає дуже велику температуру», — обурюється ще один мешканець мікрорайону Дмитро.  

Бумажка Житомир

  Люди скаржаться, що їх звернення, які вони роблять в усі можливі інстанції, просто ігноруються. Зокрема, вони зверталися в екологічну інспекцію, як тільки почали різати ліс. На колективне звернення мешканцям мікрорайону просто відповідають, що жодної проблеми немає. «На днях нам відповіли у прокуратурі: “Ми точно не знаємо де це, ви нам напишіть кадастрові номери цих об’єктів, а ми передамо в екологічну інспекцію вашу інформацію. Вона зробить перевірку і ми вам відповімо”. Ось і вся реакція прокуратури на наше звернення. А тим часом ліс висихає і вимирає. Постійно десь о сьомій вечора на підприємстві випускають якийсь незрозумілий пар. Я вже мовчу про жахливий запах, який люди змушені вдихати по вечорам через комбінат. Як нам пояснили люди, котрі на цьому знаються, це, очевидно, на “Картонному комбінаті” зламався ресивер (резервуар, накопичувач пару). І щоб там не сталося вибуху, вони просто випускають цей пар. А ми цим паром дихаємо!», — говорить Дмитро.

Бумажка Житомир

  Також він висловив чутку, яка поширюється між мешканцями мікрорайону «Паперова фабрика», про те, що в усьому цьому замішаний такий діяч, як Олег Попов, котрий займався приватизацією цієї землі, а разом з ним, нібито, діяв Андрій Кулик, екс-голова Житомирської райдержадміністрації. Чоловік розповів, що люди між собою обговорюють, буцімто все це оформлено на різних суддів, чиновників, які просто розкрадають землю, нищать ліс, завдають шкоди довкіллю та екології і просто ділять між собою гроші за свої «вдалі» угоди. Але все це поки не більше, аніж чутки людей, які ще потребують спростування або ж, навпаки, підтвердження.

Бумажка Житомир

  Дмитро висловив ще одну думку, від якої, чесно кажучи, стає ніяково: «Ці можновладці, які все поділили між собою, просто чекають вдалої нагоди, коли дерева в нашому лісі повмирають. На такі жахливі припущення наводить факт, що на деяких деревах є кольорові мітки, які щось та значать. Є припущення, що на стовбурі просто робиться діра шуруповертом, туди заливається кислота та всілякі яди. А дерева просто помічають з різних сторін, труять і чекають, поки цей ліс повністю висохне, щоб його можна було офіційно вирізати. Десь є трішки мох, а от на стовбурах деяких дерев видно яскравий салатовий колір, що аж ніяк не свідчить на користь того, що дерево здорове.

  Мешканці мікрорайону дуже сердиті на директора “Картонного комбінату” Олега Карпеку, бо свою територію він здає в оренду “приватникам”, а територію нашого лісу потихеньку краде та викуповує… До того ж, забрали дуже велику частину території вздовж газової труби і поставили паркан. Раніше та територія була меншою і вона мала бути пожежною чи санітарною частиною/зоною. Чиновники, підприємці роблять все, що захочуть. І це жахливо.

Бумажка Житомир

  Ми написали колективне звернення з приводу скликання позачергової сесії Житомирської міської ради, аби на ній розглянули проблему, що нависла над нашим мікрорайоном. Принесли його вчора і собі взяли завірену копію. Прикро констатувати, але до нас вже почала доходити інформація, що чиновники проігнорують наше звернення, бо їм байдуже на нас, на наші скарги, на проблеми мікрорайону, де мешкає 2,5 тисячі людей!

Бумажка Житомир

  Нас, мешканців “Паперової фабрики”, звинувачують в тому, що, буцімто ми самі занедбали ліс, розвели тут сміття. Хоча, реально дивлячись на речі, ми часто бачимо, як самі ж працівники “Картонного комбінату” після своїх робочих змін йдуть в ліс або до річки та п’ють пиво, різні спиртні напої, після чого не прибирають за собою сміття (пляшки, папірці тощо). Ми лише чуємо у свій бік подібні висловлювання від співробітників цього підприємства: “Скажіть спасибі, що ми вам зупинку постійно прибираємо!”. Ось така ситуація. Просто факт залишається фактом: раніше це була фабрика, а нині — “Картонний комбінат”. Різниця очевидна: підприємство просто запускає все нові й нові потужності, а отже постійно збільшується небезпека для навколишнього середовища і для людей».   

  «Коли ми, мешканці “Паперової фабрики”, почали в один голос висловлювати своє невдоволення, активно відстоювати свою позицію, а небайдужі люди ще й почали звертатися в усі владні структури, куди тільки можливо звернутися, та наводити шум навколо цієї проблеми, то вже десь з тиждень роботи на цій території припинилися. Але чи надовго? До цього ж вже встигли розчистити територію, почали потрохи завозити матеріали, а транспорт, який вивозив усе сміття, дерева з території, яку прибрали біля цього підприємства, виїздив широку дорогу. Так представники “Картонного комбінату” звинувачують мешканців мікрорайону, що, нібито, ми самі витоптали цю дорогу. Просто смішно! Видно ж сліди від шин великого транспорту, а вони стверджують, що дорогу витоптали люди! І обманюють нахабно навіть прямо на камеру, коли приїжджали журналісти з місцевого житомирського телеканалу!», — запевняє Дмитро.

Бумажка Житомир

 «Ми зараз проходимо територією лісу, що біля “Картонного комбінату”. Тут скрізь розкидано багато сміття, а дерева, через діяльність цього підприємства, особливо через ті пари, які йдуть з його території, перетворюються на сухостій. Якщо порівняти ті дерева, які ближче до житлових будинків, з тими, що біля підприємства, то на лице велика різниця. Звісно, і серед дерев біля наших багатоповерхівок зустрічаються сухі дерева, але ж не так, як біля “Картонного комбінату”! І наскільки я розумію, на цьому підприємство не зупиниться: швидше за все, планується вирізати ще більшу ділянку дерев біля території, де розпочалося будівництво!  

Бумажка Житомир

  Владним структурам байдуже до наших проблем. Чиновники наповнили свої кишені й гаманці нашими грішми і їм чхати на звичайних людей. Ми бачимо, що чекати допомоги нема від кого, тож варто розраховувати лише на себе. І так завжди. Отож, ми самі виявили ініціативу і в суботу, 21 жовтня, збираємося на суботник, аби прибрати територію нашого мікрорайону. Просимо долучатися усіх небайдужих громадян до цього заходу! Ми хочемо, щоб територія нашого мікрорайону була охайною та гарною і зробимо для цього все від нас залежне!», — запевняє мешканець мікрорайону «Паперова фабрика» Владислав.

  «Люди повинні відчути, що вони не залишилися наодинці зі своєю проблемою і в них дійсно є підтримка. Нині ж ми хочемо знайти небайдужого депутата, який напише депутатське звернення в Генеральну прокуратуру України, на ім’я Генерального прокурора України Юрія Луценка, щоб там зайнялися вивченням цієї справи і знайшли усіх винуватців, через кого мешканці мікрорайону не можуть нормально жити, аби винні відповіли за всі свої злочинні дії. І, звісно ж, потрібно писати звернення в нашу прокурату, але з тією умовою, що її обов’язково контролюватиме Генеральна прокуратура України. Ми навіть створили петицію до Житомирської міськради, яку всього за декілька днів з моменту публікації підтримали вже понад 100 людей. Також ми створили петицію до Президента України Петра Порошенка, яку назвали “Просимо спасти життя понад 2000 мешканцям мікрорайону “Паперова фабрика” в Житомирі. Додам, якщо порахувати мешканців вулиці Івана Гонти, а також порахувати мешканців сіл, що недалеко від мікрорайону “Паперова фабрика”, то вийде взагалі понад 5000 людей! До речі, хочу нагадати, що свого часу ми успішно відстояли дитячий садочок в нашому мікрорайоні та залиши його на цій території. Хоча раніше його хотіли закрити. Ми пишаємося, що не дали цього зробити! Цього разу теж активно боротимемося за добробут рідного мікрорайону!», — зазначає Ігор.

Бумажка Житомир

  Коли нашому журналісту показували територію біля «Картонного комбінату», то на дорозі, яку виїздив транспорт, навіть помітили оголений кабель. Не зрозуміло, чи він несе небезпеку, бо ніхто не перевіряв, але те, що він не повинен лежати на поверхні, це факт. Люди із острахом задаються питанням: «А якщо тут гулятимуть діти? Якщо хтось постраждає?».  

Бумажка Житомир

  За словами різних мешканців мікрорайону, влада байдужа, бо їй вигідно те, що відбувається, адже  один домовився з іншим, заплатив куди і кому потрібно, а про людей просто забувають, залишаючи їх наодинці із серйозною екологічною катастрофою, від якої, на превеликий жаль, люди можуть постраждати в майбутньому.

  «Потрібно ще перевірити й пульпу, яку кидає “Картонний комбінат”, адже в нашому мікрорайоні є дуже глибока криниця і воно все йде в ґрунтові води. Криниця в скалі. Всі нечистоти, токсичні відходи, полімери (яких є цілий гектар на цьому підприємстві) — йде у води. Це замість того, щоб заплатити гроші, аби утилізувати ті токсичні відходи, поставити фільтри на труби, то вони заробляють на нашому здоров’ї, крадучи у нас наше здоров’я! Образно кажучи, нам просто плюють в той колодязь, з якого ми п’ємо воду, забруднюють повітря, яким ми дихаємо. І ми ще й не можемо відстоювати свої права, свою думку? Ми звертаємося в усі інстанції, але, на превеликий жаль, влада залишається глухою, сліпою і німою до наших проблем!

Бумажка Житомир

  От ще кілька років тут поживемо, і людям почнуть боком вилазити усі болячки, які ми отримали через діяльність шкідливого підприємства — “Картонний комбінат”. Може виникнути жахлива ситуація: мешканці нашого мікрорайону почнуть звідси масово виїжджати, люди просто почнуть  продавати свої квартири, а саме житло стрімко подешевшає. Тож ми боїмося за своє життя, за своє здоров’я, за свої родини та своїх дітей, а також за своє житло! Чистота повітря та екологія мікрорайону “Паперова фабрика” напряму залежить від цього лісу, який є нашою санітарною зоною!», — резюмував наприкінці зустрічі Дмитро.

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

Бумажка Житомир

        Катерина Дейнека

Новини Житомира


 

 

Последнее изменение Пятница, 20/10/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework