Вірус Коксакі у дітей

  Паніку серед батьків наробив «екзотичний» вірус Коксакі, котрий вклав на лікарняні ліжка чимало малинських дітей. Про симптоми захворювання, лікування та його профілактику — наша розмова із завідувачкою амбулаторії №2 ЦПМСД Ніною Вариводою.

  — Ніно Олександрівно, малинчани налякані, адже вірус Коксакі є доволі небезпечним, оскільки може спровокувати дуже серйозні захворювання. Приміром, асептичний менінгіт. Тим більше, говорять навкруги, хвороба «обирає» здебільшого малих дітей.

  — Так. Найчастіше вірус вражає дітей до десяти років, проте є окремі випадки, коли хворіють старші. Ускладнення, звісно, бувають, але рідко. Вірус розповсюджується повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами. Варто берегтися й майбутнім мамам, бо хвороба передається внутрішньоутробно.

  — Які симптоми Коксакі?

  — Інкубаційний період становить від трьох до шести днів, але вже у перші дні після зараження можна помітити, що дитина захворіла. Вона буде млявою, погіршиться апетит, також спостерігається бурчання в животі. Пізніше на шкірі з’являються пухирці, схожі на вітряну віспу, діаметром до трьох міліметрів. Найчастіше висип буває на пальцях рук і ніг, ступнях, долонях, сідницях. Проте може обсипати й все тіло. Водночас у дитини підвищується температура, з’являється значне слиновиділення, а також сильний свербіж, що викликає безсоння. Можуть бути пронос, блювота.

  — Чи обов’язково потрібно госпіталізувати дитину?

 — Тільки у разі гострої форми захворювання або за наявності супутніх хронічних хвороб, котрі можуть викликати ускладнення. В основному Коксакі добре лікується в домашніх умовах. Малюкам рекомендований постільний режим та комплексний догляд. Не завадять дієта, рясне пиття, а також імуномодулюючі препарати, щоб стимулювати захисні сили організму. Інколи додатково призначаються інші медикаменти. До прикладу, мазі та антигістамінні препарати для зменшення свербежу, вітаміни групи В для відновлення обмінних процесів, нестероїдні протизапальні засоби, інше. Корисно пити ромашковий чай, який сприяє швидкому загоєнню ран у роті.

  — Як вберегтися від хвороби?

  — Батьки мають слідкувати, щоб дитина дотримувалася правил особистої гігієни — ретельно мила руки перед їжею, після вбиральні та прогулянок. Не дозволяйте їсти брудні фрукти, страви зі спільного посуду, пити неочищену воду. Якщо малюк контактував з хворим, для профілактики застосовують гамма-глобулін. Також його необхідно ізолювати від оточуючих як мінімум на тиждень, щоб уникнути розповсюдження хвороби. Якщо під час сплеску вірусу Коксакі постійно проводити профілактичні процедури, у вашої дитини — високий шанс уникнути захворювання. У разі появи тривожних симптомів, негайно звертайтеся до педіатра. Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити здоров’ю дитини.

Джерело: mn.zt.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework