Мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» зустрілися з керівництвом «Житомирського картонного комбінату»: чи вийшов конструктивний діалог?

   У понеділок, 23 жовтня, мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» у Житомирі назначили зустріч у сквері, неподалік від підприємства,  керівництву ЖКК (Житомирського картонного комбінату). Метою заходу стала складна ситуація, яка склалася на «Бумажці»: територія лісу тут у вкрай плачевному стані: багато сухостою, всюди сміття, а біля дороги в лісі гори гілля з дерев, які повирізали біля ЖКК.

 

  Люди, які мешкають поблизу цього підприємства, стверджують, що потерпають від його діяльності, адже «Картонний комбінат» шкодить довкіллю, а самі мешканці повинні дихати шкідливими парами з комбінату. Детальніше про те, що розповіли мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» журналісту нашого сайту, читайте у попередньому матеріалі з приводу цієї тими. http://news.dks.com.ua/index.php/news/zhitomir/21896-mikrorajon-paperova-fabrika-v-zhitomiri-na-porozi-ekologichnoji-katastrofi-meshkantsi-obbivayut-porogi-usikh-instantsij-ale-marno-foto

  Сьогодні ж ми розповімо про зустріч, яка відбулася цього понеділка. Поспілкуватися з мешканцями мікрорайону прийшли виконавчі директори «Картонного комбінату» та юрист підприємства. Більше півтори години (ред. увечері, з 17:00, холодного осіннього дня) спілкувалася громада та представники ЖКК.

  Позиція мешканців чітка та зрозуміла:

  1. Провести незалежну перевірку, на якій підставі були зрізані дерева, які понад 60 років забезпечували людей киснем?
  2. Встановити незаконний факт переведення лісу у призначення (під садівництво) та його приватизації.
  3. Терміново провести комплексний благоустрій території мікрорайону «Паперова фабрика» (м. Житомир, майдан Станишівський) і, перш за все, почати з лісу, який, на думку мешканців мікрорайону, навмисно труять та знищують невідомі, аби в майбутньому можна було офіційно його вирізати.
  4. Привести в належний стан документацію, за якою санітарні (рекреаційні) зони «Паперової фабрики» будуть контролювати місцеві органи влади та доповідатимуть громадськості про реальний стан, у якому нині знаходиться мікрорайон.

  Мешканці «Бумажки» створили колективне звернення до різних інстанцій, до різних громадських та антикорупційних організацій, оскільки вважають, що замовчування проблемних питань, які їх хвилюють, і халатне ставлення владних структур до цього переплітається з корупцією. Серед інстанцій, до яких вже звернулися чи ще планують звернутися люди:

– Держана архітектурно-будівельна інспекція України;

– Житомирська обласна рада;

– КП «Зеленбуд» Житомирської міської ради;

– Генеральна прокуратура України;

– Служба безпеки України;

– Державна екологічна інспекція України;

– Національне бюро розслідувань України;

– Адміністрація Президента України;

– Юрій Луценко, Генеральний прокурор України.

    Люди вже місяць оббивають пороги різних інстанцій, адже їх мікрорайон опинився на порозі екологічної катастрофи. На сьогоднішній день відповідь надійшла лише від прокуратури, яка передала матеріали справи екологічній інспекції і сказала людям чекати, що ж скаже екологічна інспекція.

  Серед пропозицій, які обговорювалися під час зустрічі, було: облагородження скверу, який знаходиться на території мікрорайону «Паперова фабрика», встановлення нормального, сучасного освітлення території, аби у вечірній час можна було проходитися вулицею, озеленення території, чому повинне сприяти керівництво ЖКК, адже саме працівники цього підприємства вирізали дерева, де, як пообіцяли представники «Картонного комбінату», не будується новий цех, а буде звичайне приміщення для зберігання щепи. Також люди вимагають перенести газову трубу, яка знаходиться на території ЖКК, де як раз знаходиться щепа. Це дуже небезпечно, адже існує загроза, що в разі нещасного випадку, коли все займеться, то горітиме і ліс, і ця щепа і взагалі все довкола. До того ж, труба дуже довга і тягнеться до дитячого садочка, тож люди занепокоєні ще й не лише своєю безпекою, безпекою своїх родин, які мешкають у мікрорайоні, а й хвилюються за безпеку дошкільнят та працівників цього освітнього закладу. Що стосується дерев та лісу, то мешканці попросили керівництво ЖКК висадити нові дерева вздовж паркану на території підприємства замість тих, що вирізали, аби створити склад для зберігання щепи на цьому підприємстві.

  «Спільними зусиллями можна й ліс очистити від сухостою. Ми, як мешканці мікрорайону, готові разом з працівниками ЖКК вирішити це питання. До того ж, підприємство може навіть використати потім цей сухостій для опалення. І мати з цього ще й користь. Головне — інформуйте нас про свою діяльність, не дійте потайки, а розповідайте людям про те, що плануєте робити. Адже ми тут живемо і повинні знати, що відбувається на підприємстві, яке побудоване ще за Радянських часів.

  Звісно, коли проектувалося це підприємство, то ще не існувало мікрорайону “Паперова фабрика” і ніхто не знав, що Житомир розростеться до таких масштабів. І фабрика, і «Силікатний завод» (Житомирський комбінат силікатних виробів) будувалися за течією річки, за межами міста. На той час, коли підприємство створювалося, то все зроблено грамотно і вірно, все спроектовано за правилами. Видно, що робили це розумні люди. Але сьогодні все змінилося. Нині в мікрорайоні мешкає майже 2000 людей, про яких не можна забувати і інтересами яких варто керуватися в діяльності вашого підприємства», — обурюються мешканці «Бумажки» в розмові з керівництвом «Картонного комбінату».

  «За порадою екологів і фахівців, які на цьому знаються, на цій території потрібно посадити спеціальні дерева, а не засадити територію якими-небудь деревами. Це мають бути: береза, липа і клен. На сьогоднішній день ліс дійсно уражений шкідниками. Я привозив сюди фахівця з лісового господарства, який це підтвердив. Він піднімав кору дерев і зробив такий висновок. Ураження лісу дійсно відбувається, але це частково і не є катастрофічним явищем. Зазначу, що це не діловий ліс, його можна палити, але більше нічого.  На жаль, ділової якості він не має.  

  У мене наступне прохання: я прошу, щоб пан Олег Карпека (ред. директор ЖКК) звернувся з листом до мера про те, щоб на наступний рік була закладена ПКД (проектно-кошторисна документація) реконструкції цього скверу, але вже із внесенням змін, які сприятимуть збільшенню озеленення території. І нехай за проектом тут залишиться більше зелені. Потрібно вже сьогодні почати щось робити. Варто подумати про мешканців: щоб дітям було де гратися, щоб людям комфортно та приємно було прогулятися в цьому сквері, який сьогодні у стані, який залишає бажати значно кращого. Не варто забувати і про те, що тут дуже багато матусь з маленькими дітками, яки виходять гуляти з дитячими візочками. У мешканців мікрорайону “Паперова фабрика” є лише цей сквер і його варто облагородити! Нагадаю, що проект реконструкції скверу вже є, але туди потрібно внести зміни. І лише разом все обговоривши, мається на увазі громада та представники підприємства ЖКК, можна почати щось змінювати на краще. І люди будуть невимовно вдячні, і всім буде добре.

  Ніхто ж не говорить закривати “Картонний комбінат”, адже лише дурні сьогодні закривають підприємства. Навпаки, нехай ЖКК працює, розвивається, вдосконалюється та заробляє кошти і сумлінно платить податки (а підприємство, зазначу, є саме таким, яке справно платить податки). Але працювати потрібно, рахуючись з думкою громади і дбаючи про те, щоб і людям було нормально. Розумію, що у вас немає додаткових мільярдів, аби зробити своє підприємство повністю екологічно чистим, але трансформуйтеся, вдосконалюйтеся, змінюйтеся хоча б поступово. Давайте діяти спільними зусиллями, разом з громадою! Звісно ж, не може все змінитися миттєво, але поступово, спільно з мешканцями мікрорайону, ви, як керівництво ЖКК, можете змінити життя “Паперової фабрики” на краще, аби більше не було таких сумних ситуацій і таких серйозних приводів для наших зустрічей», — зазначив Іван Мартинчук, депутат Житомирської міської ради, який теж був присутній на зібранні і представляв інтереси громади мікрорайону «Паперова фабрика».

  «Я розумію, про що йде мова: ви, мешканці мікрорайону, хочете, щоб вас інформували, а також говорите про озеленення території. З боку керівництва ЖКК можу запевнити, що будуть докладатися максимум зусиль, створюватимуся та реалізовуватимуться проекти, які приноситимуть користь громаді мікрорайону “Паперова фабрика”. Також засадимо доріжку, яка нині є (ред. та, про яку сказали, що її витоптали самі мешканці мікрорайону, а насправді ж сліди шин великого транспорту свідчать про інше: її виїздили). Поки ми дійсно їздимо тією доріжкою, але це тимчасово, бо в нас нині немає іншого виходу. Я обіцяю, що ми засадимо цю дорогу і її в майбутньому не буде. Щодо майданчика, про який люди говорять, що там буде новий цех, я з цілковитою відповідальністю заявляю, що будуватися там нічого не буде (цього навіть й не планувалося), а буде там звичайний склад для щепи. Ми готові до діалогу з громадою, до обговорення питань і до співпраці. Тим більше, якщо є готові пропозиції та якісь цікаві проекти. Насамкінець хочу запевнити, що станом на сьогодні, за усією тією документацією, яка у нас є, ми діємо згідно чинного законодавства і готові показати усі документи, але лише відповідним інстанціям, які попросять у нас їх пред’явити, аби проглянути та перевірити. З документацією на нашому підприємстві все гаразд, все абсолютно законно! Виходячи з наших можливостей та потужностей, ми працюємо так і робимо все для того, щоб якомога менше шкоди завдавати довкіллю і мікрорайону “Паперова фабрика”», — висловив позицію керівництва ЖКК один із виконавчих директорів підприємства, який разом зі своїми колегами прийшов на зустріч із представниками громади, аби поспілкуватися з людьми, донести точку зору підприємства і вислухати скарги та пропозиції людей.

  Багато в чому все ж не сходяться думки керівництва ЖКК та мешканців мікрорайону, а на якісь проблемні питання вони все ж дивляться однаково. Але факт в тому, що діалог між представниками громади та підприємства розпочато. Обидві сторони домовилися рухатися у такому ж напрямку — у напрямку розвитку та налагодження стосунків. Але лише час покаже, чи всі щирі у своїх думках та висловлюваннях і чи дійсно продовжиться діалог та співпраця між мешканцями мікрорайону «Паперова фабрика» і керівництвом ЖКК. Отож, будемо й надалі слідкувати за тим, як розгортатимуться події цієї, без перебільшення, резонансної історії.  

Катерина Дейнека

Новини Житомира


 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework