Храми, музеї, «Бердичівський хлібозавод»: екскурсія дітей учасників АТО до Бердичівського району. ФОТОРЕПОРТАЖ

  У суботу, 28 жовтня, представники Центру допомоги учасникам АТО при Житомирській ОДА організували для 13 дітей атовців та загиблих військовослужбовців із Житомира і смт Озерне Житомирського району екскурсію до Бердичівського району. Що побачили дітлахи, де побували, яку нову інформацію для себе дізналися та чим запам’ятався Бердичівський район дітям атовців?

  Для них було організовано оглядову екскурсію вулицями Бердичева, під час якої екскурсовод розповідала історію міста, цікаві факти про його визначні місця та пам’ятки. Окрім того, під час екскурсії діти відвідали Музей історії Бердичева, який з 13 березня 2013 року очолив Павло Скавронський, колишній директор ЗОШ №11, краєзнавець, голова міського осередку Національної Спілки краєзнавців України. Вато зазначити, що у серпні 2003 року було урочисто відкрито нове приміщення Музею історії Бердичева. У просторій двоповерховій будівлі розмістилися сім експозиційних залів: етнографії, історії міста, Великої вітчизняної війни, видатних людей краю, виставкова зала та дві зали, присвячені сучасному життю міста. Музей має у своєму фонді понад 10 тисяч експонатів, щороку його відвідує близько 16 тисяч осіб. У вільних приміщеннях, що знаходяться під музеєм, розмістилися тематичні музейні кімнати: музей воїнів-інтернаціоналістів (відкритий 30 лютого 2010 року), музей освіти міста Бердичева (відкритий 30 вересня 2010 року) та музей історії медицини (відкритий 14 червня 2012 року).

Бердичів

  Відвідали діти й Музей Джозефа Конрада (Юзефа Коженьовського) у Бердичеві, відомого британського письменника польського походження, який  народився саме в цьому місті. Музей було відкрито у 2015 році, у межах святкувань 585-ї річниці з дня заснування Бердичева та XVI Днів Польської культури в Бердичеві на території Монастиря Босих Кармелітів. Матеріали для експозиції надані Музеєм літератури імені Адама Міцкевича з Варшави, Ягелонською бібліотекою з Кракова, Бібліотекою Бейнеке Єльського університету, Центральним морським музеєм міста Гданськ, Національним морським музеєм у Гринвічі (Англія), професором Здиславом Найдером з власного архіву. Автором сценарію експозиції стала Ельжбєта Шиманська, старший хранитель Музею літератури ім. Адама Міцкевича у Варшаві, автором художньої концепції — Адам Орлевіч.

Бердичів

  Звісно ж, побувавши в Музеї Джозефа Конрада, де дітям розповіли про творчість письменника, юним туристам не могли не показати й Музей Кармелітів Босих у Бердичеві. Це католицький монастир XVII століття, пам’ятка архітектури. Заснував монастир Януш Тишкевич, воєвода і генеральний староста київського краю, як обітницю за звільнення з татарського полону. Генеральна Рада у Римі 5 грудня 1628 року прийняла та затвердила це заснування, визнаючи його як місіонерську семінарію католицької Церкви. Після узгодження всіх умов та отримання необхідних дозволів, Януш Тишкевич 19 липня 1630 року зробив запис у Люблінському Трибуналі, згідно з яким свій замок та земельну ділянку у Бердичеві він віддав під костел та монастир Кармелітів Босих. На утримання монастиря та його ченців він відписав також село Скраглівку Бердичівського району та прибуток від своїх маєтків у сумі 1800 злотих щорічно. Заснування затвердив Богуслав Бокса Радошевський, латинський єпископ Київський, у Чуднові, 10 листопада 1630 року.          

Бердичів

  Ще одне місце, де під час екскурсії побували діти учасників АТО, — костел святої Варвари (ред. є покровителькою людей з небезпечною професією) у місті Бердичеві. Це парафіяльний католицький (Києво-Житомирська дієцезія) храм, заснований Варварою Радзивілл у середині XVIIІ століття (ред. 1759 рік) під титулом Святої Варвари; визначна архітектурна та історична пам’ятка міста, області та всієї нашої держави. Саме цей чинник, тобто фінансова підтримка від самого заснування парафії постійними її парафіянами й опікунами — князями Радзивіллами — зумовив факт, що аж до 20-х років минулого століття Бердичівська парафія св. Варвари залишалася однією з найбагатших у Луцько-Житомирській дієцезії.

Бердичів

  У 1824–1825 роках, перебуваючи при дворі князів Радзивіллів, юний Фридерик Шопен грав у костелі та навчався грі на струнних інструментах у професора Живного. Цей католицький храм відомий і тим, що 14 березня 1850 року о 7:00 годині ранку в ньому взяли шлюб відомий французький письменник-класик Оноре де Бальзак та місцева графиня Евеліна Ганська. Обряд здійснював прелат Олицької колегіати ксьондз Віктор Ожаровський. У 1966 році, в пам'ять про їх вінчання, на стіні костелу навіть було встановлено меморіальну дошку.  До речі, саме в костелі  св. Варвари у 1858 році був охрещений і Джозеф Конрад (Юзеф Коженьовський).

Бердичів

   Завершилася екскурсія у місці, де діти спробували себе у ролі справжніх пекарів та кондитерів — на ТОВ «Бердичівський хлібозавод», який добре відомий споживачам під торговою маркою «Цар хліб». Дітворі провели екскурсію підприємством і навіть дозволили трішечки долучитися до роботи на деяких процесах. Після екскурсії на хлібозаводі юних туристів чекало пригощання свіженькою, смачною випічкою та подарунки.   

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Бердичів

Катерина Дейнека

ФОТО: ЖОДА

Новини Житомира


Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework