Андрій Рева в Житомирі: «Який би не був золотий інтернат, з найкращим колективом – ніщо і ніхто не замінить дитині сім’ю!» ФОТО

  Саме такою цитатою Андрій Рева, міністр соціальної політики України пояснив, чому в нашій державі розпочинається впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Житомирщина ж стала першим регіоном, з якого почнеться реформування інтернатних закладів.

  З метою презентації пілотного проекту з реформування інтернатних закладів у Житомирській області до обласного центру у вівторок, 31 жовтня, приїхали: уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, міністр соціальної політики України Андрій Рева, директор фундації Lumos (ред. фонд, заснований відомою письменницею Джоан Роулінг для сприяння припинення інституціалізації дітей по всьому світу) по країнах Європи Ірина Маланчук. Звісно ж, з поважними гостями зустрілися й перші особи Житомирської області голова ОДА Ігор Гундич та голова обласної ради Володимир Ширма.

  Варто зазначити, що в Житомирі з 31 жовтня по 2 листопада ще й відбувається семінар-тренінг «Впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017‒2026 роки в Житомирській області». Участь у заході беруть директори інтернатних закладів, дитячих будинків-інтернатів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, представники служб у справах дітей Житомирської РДА та міських рад нашої області.

  «Основна мета реформи інтернатних закладів – вчасно виявити проблему і допомогти сім’ї з дитиною, надати відповідні послуги, щоб дитина не потрапила до інтернатного закладу, а жила в сім’ї, безпеці та благополуччі. Розвиток послуг підтримки сімей з дітьми на рівні громад є запорукою успіху цієї реформи. Житомирська область стане першою в Україні, де спільними зусиллями ми будемо намагатися змінити стереотип „дітям в інтернаті краще“ і створити належні послуги в громадах, завдяки яким кожна дитина зможе зростати в любові у власній родині»,  — акцентував Микола Кулеба.

  Цього ж дня, 31 жовтня, в Житомирському інституті медсестринства відбулося офіційне підписання меморандуму про співпрацю між уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою,  головою Житомирської ОДА Ігорем Гундичем та головою фундації Lumos Іриною Маланчук. Саме спільними зусиллями Міністерство соціальної політики України, організація Lumos, представники проекту EDGE (Канада), уповноважений Президента з прав дитини та керівництво Житомирської області сприятимуть реформі деінституціалізації, яка розпочалась для нашої країни влітку цього року. Додамо, що організація Lumos працювала з Болгарією та Молдовою, де нині вже майже повністю зникли інтернати. Тепер фундація планує допомогти й Україні, зокрема й Житомирщині. Наприклад, Lumos надаватиме технічну, експертну, консультативну та методичну допомогу у реалізації пілотного проекту на Житомирщині.

DSC 0233

  Варто наголосити, що суть реформування інтернатів зовсім не полягає в тому, аби взагалі викорінити заклади такого типу на Житомирщині, а навпаки — інтернатні заклади реформуватимуть з метою сприяти тому, щоб діти залишалися в родинах і не потрапляли до інтернатів, або ж просто трансформувати ці заклади, створюючи в них умови, максимально наближені до сімейних форм виховання. Держава має фінансувати не інтернати, а виділяти гроші на підтримку родин, які опинилися у скрутному становищі, а також створювати альтернативні заклади для якісної соціальної адаптації дітей. Очікується, що в межах Національної стратегії і в результаті реалізації проекту вже до 2026 року значно підвищиться відсоток дітей, які виховуватимуться не в інтернатах, а в сім’ях і закладах з умовами, максимально наближеними до сімейних форм виховання.

  «15 років тому зі 100 тисяч дітей, які були в інтернатних закладах, 40% — це були діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Сьогодні таких 8% в цих інтернатних закладах. 92% дітей, які сьогодні в інтернатних закладах — це діти, які мають своїх батьків. Кількість дітей-сиріт скорочується, а кількість дітей, які знаходяться в інтернатах, залишається незмінною. Тобто, ця система провокує соціальне сирітство. Але ми повинні розуміти, який би не був золотий інтернат, з найкращим колективом — ніщо не замінить дитині сім’ю. Мова йде про те, що ми повинні всі наші зусилля спрямувати, аби кожна дитина мала свою родину. Тобто, принцип гроші ходять за дитиною, зміна механізму фінансування послуг, які будуть надаватися, і відповідно, зміна вектору виховання дитини — не інтернатний заклад, а громада», — наголосив Андрій Рева.

  «Мені приємно, що саме Житомирська область першою в Україні реалізовує пілотний проект з реформування інтернатів на більш сучасні й комфортні форми виховання дітей — за досвідом Великобританії. Я хочу, щоб всі учасники семінару сьогодні вийшли звідси з думкою: до 2025 року інтернатних закладів на Житомирщині не повинно бути. Мають бути інші заклади родинного типу, прийомні сім’ї. Адже задля кращого життя дітей ми маємо відійти від інтернатної форми виховання! Майже 2500 дітей сьогодні перебувають у 17 інтернатних закладах області. Система інтернатів вже своє віджила, адже не дає дитині необхідного ані виховання, ані навчання», — переконаний  Ігор Гундич.

  Голова ОДА підкреслив, що краще кошти, які виділяє держава і обласний бюджет, спрямовувати не на інтернати, а на дітей: «На Житомирщині 1,8% від загальної кількості дітей, що навчаються, перебувають в інтернатних закладах. На одну таку дитину ми виділяємо близько 150 тисяч гривень у рік. Краще ці кошти спрямовувати не на заклад, а на дітей, які перебуватимуть у родинах і відчуватимуть підтримку. Тоді ці діти будуть краще виховані та більш соціалізовані, адаптовані до життя», — додав Гундич.

  «Наше майбутнє — діти, і від них дуже багато чого залежить. На жаль, люди і далі продовжують виховувати своє покоління за принципом: “Держава краще знає”. На реформу деінституціалізації Житомирщина відгукнулась першою. І Міністерство соціальної політики вже розробляє інструмент оцінки самої області (завдяки цій функції будуть оцінені всі інтернати та заклади, скільки дітей навчаються та які послуги надають). Вже наступного року на основі отриманих даних буде написано план реформування. Також вже створена комісія, яка буде цим займатись. 90% цієї послуги — створення максимально комфортних умов проживання дитини у сім’ї»,  — говорить  уповноважений Президента України з прав дитини.

  «Хочу сказати, що сьогодні Україна знаходиться на іншому рівні розвитку, ніж Молдова перебувала в 2006 році. Коли ми почали реформи в Республіці Молдова, у нас був інший рівень розвитку. У той же час за ці роки, якщо порівнювати 2006 рік в Україні та в Молдові, кількість дітей в Україні залишилася на тому ж рівні — 100 тисяч. У  той же час в Молдові кількість дітей в інтернатних установах зменшилася з 12 тисяч до менш ніж 2 тисяч. Ми працювали не тільки в Молдові — у Болгарії, в Чехії теж працюємо. Ми також працюємо і в Латинській Америці, в Греції, Росії. У нас є досвід. Ми знаємо цю систему зсередини і будемо надавати підтримку. Ця реформа робиться не одним Міністерством соціальної політики України — потрібно залучати усі міністерства. Ці послуги повинні бути інтегрованими, послуги повинні прийти до сім'ї і до дитини. Легше буде запобігти потраплянню дітей в інтернати. Не потрібно відділяти дитину від сім'ї. Це велика травма для малечі. Ми вважаємо, як організація, що Україна та Житомирська область будуть трансформувати систему, щоб діти стали кращими. І вже дивлячись на позитивний досвід Житомирщини, інші регіони держави й собі будуть його переймати, не боячись змін, а навпаки, діючи в інтересах дитини», — зазначила Ірина Маланчук.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework