Під Бердичевом планують відновити великий військовий полігон

  «Прокуратура Житомирської області ефективно вживає заходи представницького характеру з метою усунення порушень земельного законодавства, зокрема, щодо повної сплати приватними підприємствами орендної плати за використання наданих їм земельних ділянок.

 

  Установлено, що товариство з обмеженою відповідальністю, отримавши в оренду терміном на 49 років земельну ділянку площею понад 30 га, що у Бердичівському районі, тривалий час не сплачувало орендної плати, заборгувавши до місцевого бюджету 200 тис грн.

  Бердичівська місцева прокуратура, з метою захисту інтересів держави, заявила позов про стягнення з боржника орендної плати.

  Під час розгляду господарським судом Житомирської області позовних вимог прокуратури товариство сплатило заборгованість на суму 200 тис грн»

 Здавалося б, звичайне повідомлення про успішну роботу бердичівських прокурорів, таке, як десятки інших новин на сайті обласної прокуратури, але сума заборгованості здалась досить значущою, невже раніше нікому діла не було до такої «дірки» в бюджеті району?, - пише rio-berdychiv.info.

  Оскільки в нас в районі не так вже й багато юридичних осіб, яким на 49 років могли б видати землю в оренду, і не так вже й багато ділянок подібної площі, то шляхом простих виключень можна було здогадатись, що мова йде про земельну ділянку, яка надавалась в оренду ТОВ «Ганська СЕС» поблизу об’їзної дороги Бердичева для будівництва сонячної електростанції.

  Наступного дня прокурор Бердичева підтвердив наші здогадки і ще раз наголосив, що саме завдяки роботі прокурорів вдалось повернути гроші в бюджет. На запитання, чи не пов’язані такі дії прокуратури з намаганнями військових прокурорів повернути до Міністерства оборони землі колишнього Низгірецького полігону, прокурор Бердичева відповів: «Ні, в нас тільки цивільний позов про заборгованість та її повернення».

  Коли в реєстрі судових рішень я ввів слова «Ганська СЕС», на моніторі висвітилось більше десятка різноманітних ухвал і рішень різних судів стосовно даного товариства. Перечитавши їх, мені стало зрозуміло, що стосуються вони кількох справ: по-перше, позову Бердичівської податкової до ТОВ «Ганська СЕС» восени минулого року на 80 тисяч гривень (орендна плата за землю), по-друге, позову Бердичівської прокуратури на 200 тисяч гривень (знову ж, орендна плата за 4 роки по 60 тисяч в рік) та, по-третє, позову ВІЙСЬКОВИХ прокурорів стосовно повернення земельної ділянки Міністерству оборони.

  Військові хочуть повернути землі всього полігону (близько 1500 гектарів), і одним з відповідачів їхнього позову є й ТОВ «Ганська СЕС». До речі, в позові бердичівської прокуратури теж була вимога розірвати договір оренди, але суддя зважив на клопотання представника Семенівської громади про те, що бюджету потрібні гроші за оренду, і, враховуючи, що весь борг був повернутий за період судового розгляду, відмовив у розірванні договору.

  Отже, що це все значить простими словами. У 2013 році, коли брати Клюєві по всій Україні планували набудувати сонячних електростанцій, під Бердичевом товариству «Ганська СЕС», засновником якого є якийсь британський офшор, дали 30 гектарів землі. До речі, землі, на якій в радянські часи було розпочато будівництво полігону твердих відходів для шкіроб’єднання імені Ілліча, і два величезні карта (ями) вже давно заповнені.

  Чотири роки це товариство нічого не платило за користування землею, але як тільки дізналось, що землю хочуть забрати, заплатило всі борги. Чи означає це, що фірма хоче приступити таки до будівництва сонячної електростанції на цій ділянці, теж незрозуміло.

  Варто зауважити, що поруч з цією ділянкою розташоване незавершене будівництво карбідного заводу і останнім часом ходили чутки, що ним зацікавилась потужна агропромислова група «Нібулон». Можливо цей факт додав значимості земельній ділянці, за яку все-таки заплатили борги по орендній платі.

  Які ж можна зробити з цієї історії висновки? Перший – військові і цивільні прокурори чомусь не дуже вміють узгоджувати свої інтереси, а другий – інвестиційна привабливість Бердичівщини значно б зросла, якби цими питаннями займались не короткотермінові районні адміністрації чи малоресурноспроможні колишні сільські, чи нині діюча об’єднана сільська громада, а посадовці і підприємці Бердичева, як центру об’єднаної міськрайонної громади.

Джерело: rio-berdychiv.info

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework