Приймати не можна відмовити: чи будуть возити львівське сміття у Новоград

  ТОВ "Міськкомунсервіс" серйозно розглядає можливість приймати львівське сміття. Мотивація одна: Львів за це платитиме гроші. Про це говорили на громадських слуханнях 3 листопада, які відбулися у великому залі Будинку рад.

  Novograd.City законспектував основні аргументи "за" і "проти".

  Олександр Рихальський, представник штабу Яроша:

  – Нам під гаслом допомоги хочуть "пропихнути" львівське сміття, серед якого можуть бути не лише побутові відходи, а й промислові. Думайте самі: воно нам треба? Нині у суді знаходиться справа про розірвання договору з утримання полігону ТПВ. З нашої інформації, львівське сміття ввозиться до міста з червня.

  Ніякого контролю не велося, не ведеться і не буде вестися за прийомом відходів. Хто може гарантувати, що нам завезуть під виглядом сміттєвого вантажу?

  Олег Ващенко, представник ТОВ "Міськкомунсервіс":

  – Полігон давно не має право експлуатуватись при тій техніці, яка його обслуговувала. Ми купили нову техніку, упорядкували його. Там є великі ями, куди можна скидати сміття за допомогою наявної у нас техніки, і таким чином ми можемо обслуговувати цей полігон не один рік, навіть приймаючи чуже сміття. Але ви маєте розуміти, що обслуговувати техніку і забезпечувати потреби людей, які на ній працюють, ми повинні за якісь кошти. Якщо не приймати львівське сміття за ті гроші, які нам пропонують, ми не матимемо змоги нормально функціонувати. Ми не тримаємось за цю пропозицію, проте якщо вона не буде вирішена, ми сьогодні передаємо цей полігон у ваші руки і ви їм самі займайтесь. Робіть, що хочете: виділяйте гроші на техніку на наступній сесії та утримуйте його.

  Питання з залу до промовця:

  – Виходить так, що без львівського сміття наш полігон місту невигідний? А коли закінчиться львівське сміття, що робити? Шукати інше місто, яке привозитиме нам відходи?

  – Заборгованість лише по ОСББ перед нами більше 850 тисяч гривнь за послугу вивозу сміття. З чого нам платити людям зарплати? За що заправляти техніку? Інспектори ходять по домівках і випрошують проплати, проте навіть законно не можна вирішити це питання. Наприклад, якщо заборгованість одного приватного будинку 300 грн, то щоб подати до суду треба заплатити 500 грн судового збору. То хіба мені вигідно таке господарювання? А таких боржників сотні.

  Віктор Шалухін, заступник міського голови:

  – Плановий термін експлуатації першої черги полігону, яка запущена 2009 року, розрахований до грудня 2019-го. Загалом на 10 років, якщо на нього скидати сміття тільки з Новограда-Волинського.

  Від нас залежить, яку кількість сміття ми можемо приймати з інших областей. Можливо, нам варто розглянути це питання з точки зору допомоги Львову, що опинився у скрутному становищі. Поміркуймо: можливо, якщо ми прийматимемо по 1 машині на день, і так усі регіони, то проблема вирішиться?

  Василь Малов, член ради старійшин Новограда-Волинського:

  – Питання – загальнонародне, бо ми всі, без винятку, маємо відношення до цього сміття. Тому завдання держави – напрацювати загальну концепцію, а не скинути відповідальність на одну людину. Як це зробити? Нинішні слухання – це маячня якась. Що ми можемо тут почути? Як хтось був на полігоні? Ми ж нічого не знаємо. Нічого! І вирішувати це – не маємо права. Ми сліпі у цьому питанні, і зараз ми повинні розійтись.

  Анатолій Легенчук, депутат, Радикальна партія Олега Ляшка:

  – Те, що ми сьогодні проводимо, – це якесь посміховисько. Комусь щось "брякнуло" в голову, і він вирішив провести це слухання. Сьогодні вже 2 роки нашої каденції. Скажіть, що зробили ми, депутати, щоб закінчилась вакханалія на цьому полігоні?

  Може, ми поставили туди ваги, як це потрібно? Ні.

  Може, ми поставили туди відеонагляд, що дозволило б в режимі онлайн контролювати прийом сміття? Ні.

  Чи ми купили техніку, за допомогою якої могли б відкачувати те болото, що формується на сміттєзвалищі?

  Чи ми купили техніку, яка зможе обслуговувати це сміттєзвалище? Ні.

  Та техніка, яка у нас є, – вона там нічого не зробить. Поки не зроблена 2 черга сміттєзвалища, поки не налаштована нормальна робота – ніякі рішення ухвалювати не можна.

  Навіть якщо ми будемо приймати по 40 тонн сміття зі Львова, то уявіт,: що там буде через місяць-два. На сьогодні це обговорення є неправильним. Треба зараз звернути увагу на те, в якому стані полігон, як його утримувати тощо. Прошу занести в протокол: з 1 січня полігон ТПВ не може працювати, якщо в нього немає сортувальної лінії. Він просто не має права бути. А часу залишилось – “гулькін нос”! Ось що нам треба зараз обговорювати. Я проти того, щоб привозили чуже сміття, бо ми не знаємо, яку гидоту нам всунуть.

  Андрій Рассадін, депутат від партії “УКРОП”:

  – За час, поки завозиться сміття до міста, ми так і не дізнались, що нам "заходить" під виглядом львівського сміття. А ми ж розуміємо, що сміття досі возиться, бо ми ловили “ліві” фури, писали протоколи, викликали поліцію. На часі усі розслабились, зараз тут намагаємось дізнатися, хто святіший від Папи Римського або хто більший патріот. А насправді, не розуміємо, що війна може бути ближче Донецької області... Чудово, коли "заходить" по 10 фур – це живі гроші. Уже з самого початку договір з ТОВ “АВЕ Львів” був не законним. Поки не буде нормального аналізу, то говорити про якісь дії нереально. Все повинно бути цивілізовано, в правовому полі, а не під покровом ночі, коли завозиться незрозуміло що і під яким “соусом”.

  Ігор Юшманов, депутат:

  – Для чого ці громадські слухання? Це просто фарс! Якщо за законом, то згідно з приписом екологічної інспекції Житомирської області, який отримали в кінці 2016 року, було зазначено 8 порушень ТОВ “Міськкомунсервіс”. Один із пунктів чітко вказував, що наше сміття уже за межами полігону! Новоградський полігон має приймати новоград-волинське сміття. Ніяке інше. Ні дніпропетровське, ні київське, ні чорнобильське. ТОВ “Міськкомунсервіс” уклав договір з ТОВ “АВЕ Львів” без згоди громади, без нас. Контролю за сміттям немає жодного. Ми зараз із вами поки обговорюємо – фури туди досі їдуть.

  Василь Остапчук, депутат від Радикальної партії Олега Ляшка:

  – Докоряючи депутатам за те, що вони не виділили гроші на техніку для полігону, не забуваймо, що керівники ТОВ “Міськкомунсервіс” також є депутатами від найбільшої фракції в міській раді. Тому ви також долучилися до цього питання. У вас “більшість”, чого ви не порушили це питання, маючи стільки голосів у раді? Які претензії можуть бути до міської ради, коли виділені кошти вже 2 роки підряд не використовуються? І виконком вирішив зробити обговорення щодо того, яке приймати сміття. Яке взагалі у кого право про це говорити? Шалухін, за таке громадське слухання і за те, що 2 роки таке робиться на полігоні, вам пора йти геть, у відставку, якщо ви не можете організувати свою роботу.

  Сергій Хапчук, депутат від партії “САМОПОМІЧ”:

  – Я не буду повторюватися, але наголошу: я вважаю, що тільки приватні підприємства ефективні в будь-якій роботі. Я, як громадянин міста, був і є проти завезення будь-якого сміття до Новограда-Волинського з будь-якого регіону. Ми бачимо, що 1 і 2 черга повністю заповнені. Нам не вистачає площ! Ніхто не знає, що саме привозять фури. Ми не можемо брати на себе таку відповідальність. Крім того, коли відбулися події на Грибовецькому сміттєзвалищі, мер Львова звертався по допомогу до Новограда-Волинського, і йому тоді було двічі відмовлено. То чому зараз все змінилось?

  Віктор Шалухін, заступник міського голови:

  – Тема сміття – не нова, і міський голова Віктор Весельський хоче впорядкувати роботу полігону. Тому нам доручається навести там порядок, передати службі, яка повинна і може ним займатися. Договір з ТОВ “Міськкомунсервіс” діє до грудня 2017 року. Далі ми маємо його припинити або переукласти на новий термін. Зараз у стадії будівництва 2 черга полігону. Ми до грудня завершимо будівництво, і полігон ТПВ передаємо в КП “Шляхрембуд”. У нього є бульдозер, який може обслуговувати сміттєзвалище. На першій черзі висота скинутого сміття уже дорівнює чотириповерховому будинку, тому звичайний бульдозер наразі не може впоратись, необхідний компактор. Усі ці питання треба виносити на сесію, обговорювати на комісіях і тільки так ухвалювати рішення.

  За підсумками "круглого столу" вирішили, що на нинішньому етапі полігон “чуже” сміття приймати не може.

Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 10/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework