Перевищення нітратів, кишкова паличка та малокалорійність: На Житомирщині перевірили їдальні навчальних закладів

  Закон збалансованого харчування передбачає постійне надходження в організм необхідної кількості білків, жирів, вуглеводів та інших важливих поживних речовин, кожній із яких належить своя особлива роль в обмінних процесах організму.

  В області, як і в Україні в цілому, зберігається високий рівень загальної захворюваності. Особливе занепокоєння викликають захворювання органів травлення, які у структурі загальної захворюваності займають третє місце, - розповідає лікар з гігієни дітей та підлітків О.О.Сокур.

  «Серед факторів, що впливають на зростання хвороб органів травлення у дітей, 50% припадає на неповноцінне та неякісне харчування.

  Важливість процесу організації харчування дітей у навчально-виховних закладах обумовлена і епідеміологічною складовою. Адже саме з дотриманням вимог на усіх етапах – від постачання продуктів харчування і сировини до реалізації готових страв – пов’язана профілактика спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій в організованих дитячих колективах.

  Запорукою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя в дитячих колективах є чіткий та дієвий контроль за суворим дотримання чинного законодавства при організації харчування організованих груп дітей з боку керівництва навчальних закладів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, юридичних та фізичних осіб, які займаються постачанням харчових продуктів, виготовленням та реалізацією готових страв.

  Аналіз проведених досліджень  за 9 місяців поточного року показав, що  фахівцями територіальних відділів ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»  було лабораторно обстежено 537 дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. За цей період було здійснено 5583 санітарно-гігієнічних досліджень (калорійність, нітрати, пестициди, радіонукліди, вода), 16028 мікробіологічних досліджень (гігієнічні змиви, кулінарні вироби, ієрсинії, вода).

Із проведених лабораторних та інструментальних досліджень не відповідали гігієнічним вимогам результати досліджень калорійності у загальноосвітніх навчальних закладах Житомирського, Баранівського, Коростишівського, Андрушівського, Ружинського, Любарського, Малинського, Нов-Волинського, Житомирського районів та дошкільних закладах Черняхівського, Андрушівського району, що свідчить про недовкладення продуктів у страви.

  Мало місце перевищення нормативних показників по вмісту нітратів в овочах у дошкільних закладах Ружинського, Андрушівського, Попільнянського районах та школах Бердичівського району.

  При проведенні мікробіологічних досліджень страв та гігієнічних змивів, найбільший відсоток відхилень зареєстровано у Андрушівському, Романівському, Попільнянському, Брусилівському, Любарському, Коростенському, Коростишівському, Пулинському районах, де в дошкільних та загальноосвітніх закладах були висіяні бактерії групи кишкової палички, що недопустимо.

  Фізіологічні норми вживання основних продуктів таких як м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, овочі, фрукти тощо не виконуються, харчування дітей залишається незбалансованим.

  Викликає  занепокоєння  те, що 27% із досліджених проб води  не відповідали  гігієнічним вимогам за рахунок перевищення вмісту нітратів, заліза,  бактеріологічними показниками. Споживання такої води може спричинити інтоксикацію, порушення дихальної та серцевої недостатності, гіпоксію, анемію,  інфекційні та вірусні захворювання.

  Вищевикладене свідчить, що в організації харчування школярів залишається невирішена ціла низка важливих питань щодо харчування дітей організованих колективів.

  Отже, контроль за організацією раціонального безпечного харчування у навчальних закладах області має бути пріоритетним напрямком у роботі відповідно структур».

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework