Від транзитного міста до туристичного: Житомир прагне відкритися

  Житомирщина ховає на своїх теренах багато цікавого для туристів, але вони про це мало знають.

  Міські громадські активісти вже почали боротися із цією проблемою: влаштовують промоційні заходи, формують нові туристичні маршрути, а нещодавно відкрили школу екскурсоводів. Андрій Шелестюк, член правління ГО “Клуб пригод Френд”, розповів Zruchno.Travel про туристичні  перспективи регіону.

  – Що конкретно робить команда “Клубу пригод Френд”, щоб туристи активніше подорожувати Житомирщиною?

  – У нас є багато громадських організацій туристичного напряму, але ми орієнтуємося більше на спортивне спрямування та активний відпочинок. Повсякчас беремо участь у туристичному розвитку міста та Житомирської області загалом, проводимо багато заходів, стратегічних сесій, прес-турів, що стосуються трепел-сегменту. Нещодавно організовували конференцію екскурсоводів. Здобули грант, за допомогою якого вдалося відкрити школу гідів, які тепер матимуть змогу отримати фах та сертифікати.

om 16111702 2

  Наша організація також бере активну участь у всіх міських заходах. Формуємо й особисту туристичну локацію від клубу пригод “Френд”. Наприклад, 27 вересня ми організували День туризму – загальноміське свято на центральній вулиці. Були присутні  організатори концертів, представники музеїв, ресторатори, навіть проводили туристичні дебати між студентами. Тобто мешканці Житомира вже звикають до того, що туризм у нас є.

  Нині більш системно працюємо над тим, щоб  Житомирщина була привабливою для туристів. Нам є що показати, є куди запрошувати, просто потрібно, щоб люди про це дізналися – ось таке наше завдання.

  – Ваша школа гідів почала готувати спеціалістів, які зможуть надавати послуги іноземними мовами. Йдеться лише про англійську чи є й інші мови?

  – Ми робимо лише перші кроки, тому поки це в планах. У програмі зараз зазначено дві обов’язкові мови – українська та англійська, а потім маємо включити невеликий блок сурдоперекладу для людей  із певними вадами слуху і навіть зору. Ми будемо приділяти увагу таким речам, щоб наші гіди мали уявлення, як поводити себе в подібних ситуаціях. Можливо, потім вони підвищуватимуть свою кваліфікацію, але середні знання мають бути одразу.

  – Яким своїм проектом ви пишаєтеся найбільше?

  – “Житомир – розвиток через туризм” – це дуже серйозний та довготривалий проект. Ми говоримо про розвиток регіону та міста, а також про їхній брендинг. Саме зараз створюється агенція розвитку міста. ”Френд”, своєю чергою, матиме можливість працювати із цією агенцією, адже туризм в їхній програмі розглядається як один із секторів розвитку.

om 16111702 2

  – Житомир територіально знаходиться близько до Києва, тому має робити ставку на київських туристів. Які продукти Житомирщина може запропонувати столиці?

  – У нас є кілька продуктів, які ми вже зараз можемо запропонувати киянам, – це одноденні екскурсійні тури. Але наше завдання – зацікавити киян відпочинком на два дні. У нас на меті показати не лише Житомир, а й усю область, наші цікавинки, яких, насправді, дуже багато. Працюємо над тим, щоб це були різноманітні пропозиції, які б могли сподобатися людям із різними захопленнями.

  – Як добре на Житомирщині  розвинутий подієвий туризм? 

  – Ми намагаємося організовувати яскраві заходи, обговорюємо, що може сподобатися внутрішньому та іноземному туристу, як ці події краще промотувати.

  Наш найбільш відомий захід – “День деруна” в Коростені. Це уже розкручений бренд, який стрімко розвивається. Уже вкотре на День міста проводимо спортивний захід під назвою “Космічний напівмарафон”, також народилася цікава джазова подія “ДжазоМир”, а нещодавно проходило Свято українського коня. Крім того, багато неповторних заходів для молоді проводить Музей космонавтики.

om 16111702 2

  – Щодо екстремального туризму, чим Житомирщина може зацікавити людей, що люблять активний відпочинок та шалені емоції?

  – У вересні на воркшопі Асоціації індустрії гостинності України ми презентували два тури, які належать до екстремального туризму. Маршрути повністю облаштовані, тому якщо у вас є спорядження, ви можете звернутися до нас, ми надамо професійних інструкторів – усе буде безпечно. Крім скелелазіння, у нас добре розвинені водні тури, катання на каяках по річці Тетерів, яка знаходиться біля Житомира. Для тих, хто хоче більше драйву, можемо запропонувати джампінг із другого за висотою пішохідного моста в Україні або катання на квадроциклах.

  – Чи є у вас певна стратегія залучення туристів з інших регіонів, якась піар-кампанія? 

  – Наприклад, презентація на воркшопі від Асоціації індустрії гостинності – це вже частина нашої піар-стратегії, адже ми розуміємо, що про нас мають знати. На Житомирщину  мало приїжджають не тому, що у нас нічого нема, а тому, що про це ніхто не знає. Раніше це була закрита територія, таке транзитне місто, яке влада повсякчас намагалася закрити, щоб про нього ніхто нічого не знав. Зараз ми просто показуємо якими ми є, наше завдання – відкритися і робити щось, аби привабити гостей.

om 16111702 2

  – Яка ваша головна порада, що треба зробити для розвитку туризму на Житомирщині?

  – Потрібно любити себе та свій край, передусім бути гостинним. Ми дуже цікава нація, але нам потрібно трішки змінитися; кажуть, що ми дуже серйозні, то частіше потрібно посміхатися... Житомир прагне відкритися. Ми говоримо, що не хочемо йти в Європу, бо ми й є Європа. Просто потрібно це усвідомити й запрошувати до себе гостей.

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework