Активіст: «Звертаюся до житомирської влади! Це не власник знищив балкон — це ви помаленьку знищуєте історію нашого міста!». ФОТО

Саме так Валерій Арушанян, активіст і волонтер, написав у своїй публікації на власній сторінці в мережі Facebook, коментуючи знищення останнього автентичного балкону на опорах в Житомирі, який був розташований за адресою Велика Бердичівська, 24. У нашому фоторепортажі ми покажемо, який вигляд має ця будівля вже після демонтажу балкону на опорах.

Ще у вівторок, 14 листопада, на своїй сторінці у Facebook волонтер, активіст Валерій Арушанян написав: «Останній автентичний балкон на опорах в Житомирі знищено. Ні, не демонтовано на реставрацію! Саме знищено. За допомогою відбійного молотка, болгарки та кувалди... Цікаво, чи є у того київського власника хоч якась дозвільна документація? Звертаюся до житомирської влади! Це не власник знищив балкон ‒ це ви помаленьку знищуєте історію нашого міста. Житомир старшій за Чернівці, за Львів та Чернігів, втрачає свою привабливість й особливість. На жаль».

Публікація Валерія супроводжувалася й фото, на яких зображений і балкон і сам процес його демонтажу. А вже у четвер, 16 листопада, він доповнив свій допис: «Уявляєте собі, власник цього будинку збирається обшити фасад вагонкою. А ще питає, чим йому місто допомогло? А зі слів головного архітектора міста Юрія Безбородова, жодної дозвільної документації на реконструкцію фасаду у власника немає!».

А ось так прокоментували публікацію інші користувачі, які теж не залишилися байдужим до цієї події:
Balkon 41

Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41

Головний архітектор міста Житомира теж висловився з приводу демонтажу балкону, написавши у своїй публікації на Facebook: «Стосовно інциденту зі знищенням балкону, що є частиною фасаду. Якщо місто Житомир претендує хоч на якусь культурну цінність, історичну та архітектурну спадщину, то потрібно дбати за кожною пам'яткою та не пам'яткою, але історичною будівлею, занесена вона в реєстр офіційно чи ні.

Кожен декоративний елемент фасаду — цегла, капітелі, вікна та двері, колони та канелюри, балкони та ґратки на них — все це безцінне, бо його неможливо відтворити. Ні якісно, ні автентично.

Кожен елемент реально безцінний. Це те, що робить наше місто, й так дуже понівечене під час війни 45-го, привабливішим. І не тільки для туристів, а й для нас та наших нащадків.

Головний архітектор міста поєднує в собі і відповідального за охорону історико-культурної спадщини. При департаменті містобудування та земельних відносин є відділ охорони історико-культурної спадщини. Саме тому жодне втручання в історичну забудову, фасади, тим більше знищення декоративних елементів або оздоблення не можуть проходити без погодження звідповідальними посадовими особами та департаментом.

Робіть Житомир кращим, а не знищуйте його красу! Ваші ж діти скажуть вам дякую. Реконструюйте, а не демонтуйте. Досить вже бути варварами у своєму рідному місті. Дякую.

P.S. У якості превентивних заходів бачу внесення всіх потенційних будівель до списку історичних або пам'яток архітектури. Розробку та фінансування програми з їх реставрації».

Багато думок висловлювали користувачі Facebook стосовно знищення балкону. Але висновок з них можна зробити наступний: люди дійсно обурюються, що ось так просто серед білого дня демонтували частину фасаду будівлі, що є останнім в Житомирі автентичним балконом на опорах.

Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41 Balkon 41

Новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 18/11/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework