По цеглинці місцеві священики відновлюють святиню XVI століття. До наших днів з усього комплексу монастирських споруд Кляштору Босих Кармелітів збереглися два костели, келії та колишній будинок настоятеля – нині музей історії Бердичева. Прибрамний корпус повністю відновили з руїн. Але поки його відбудовували – зруйнувалася фортечна стіна.

  "Два роки тому частина цієї стіни впала. На щастя, ніхто не постраждав, але це показало нам, що ситуація дуже важка", – зазначає делегат Ордену Босих Кармелітів в Україні Юзеф Кухарчик. Отці-кармеліти зміцнюють стіну та будують опори для фундаменту. Хоч і не мають фаху будівельників – намагаються зробити все за інженерними вимогами, тож консультуються з українськими та закордонними фахівцями.

  "Точних планів фортеці, якою вона була у первісному вигляді, на жаль, немає. Ми лише можемо констатувати той факт, що саме нижній шар, частина фортечної стіни – то справді рідна стіна кінця XVI століття", – пояснює науковий співробітник музею історії Бердичева Лариса Коломієць.

  Попри те, що монастир не є у власності Ордену Кармелітів, вони шукають гроші у закордонних волонтерів на відновлення святині. "Кармелітський монастир відповідно до наказу Держбуду 1963 року занесений до Державного реєстру пам'яток архітектури національного значення", – підкреслює головний спеціаліст із питань охорони культурної спадщини Бердичева Ілона Дмитрієва.

  Як пояснює Кухарчик: "Ми реалісти, кармеліти босі, які дбають про це місце, знаємо, що в цей момент Україна не має грошей, щоб відновляти таку пам'ятку архітектури: війна". Отці-кармеліти планують упорядкувати подвір'я монастиря для відпочинку паломників і туристів, а також зробити зовнішнє освітлення фортеці, щоб вона не поступалася європейським історичним пам'яткам архітектури.

Новини Житомира