Написали Порошенку, Гройсману, Гундичу: мешканці «Паперової фабрики» продовжують боротьбу за екологію мікрорайону

  У декількох матеріалах, розміщених на нашому сайті, ми вже розповідали про ситуацію, яка виникла в мікрорайоні «Паперової фабрики» в Житомирі і пов’язана з вирубуванням лісу.  Але оскільки в цій історії ще зарано ставити крапку, адже відбуваються певні події, стають відомими нові факти, то, звісно ж, про них варто повідомляти.

  Отож, у цьому матеріалі ми хочемо розповісти, як нині розвиваються події в ситуації з «Бумажкою»  (ред. як по простому називають мікрорайон «Паперова фабрика»): до яких ще владних структур  звертаються мешканці «Паперової фабрики», що планує робити робоча група, котра займається вивченням ситуації в мікрорайоні, про смітники, де, за словами місцевих мешканців, знаходяться різні токсичні відходи, а також про те, хто і коли передав землю, що знаходиться на території цього мікрорайону, у приватну власність.  Але про все по порядку.

   Коли майже три тижні тому, 9 листопада, відбулася 28-ма сесія Житомирської міської ради, на яку мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» прийшли з плакатами «Дайте кисню» і «Сліпа влада» та розповіли про свою проблему чиновникам, то владні структури нарешті звернули увагу  на те, що «Бумажка» дійсно знаходиться під загрозою екологічного лиха і вирішили створити робочу групу, яка й займеться вивченням цього питання.  І вже наступного дня після пленарного засідання, 10 листопада, в залі засідань Житомирської міської ради відбулася зустріч, на якій були присутні і депутати, і представники ЖКК (ред. «Житомирського картонного комбінату»)і самі мешканці «Паперової фабрики». Обговорювали проблему близько години, зійшлися на тому, що робоча група дійсно буде створена для того, аби вже нарешті почати щось змінювати.

  Варто зазначити, що до складу цієї робочої групи увійшли 22 людини: депутати, чиновники, активісти, мешканці мікрорайону «Паперова фабрика» та представники ЖКК. Серед них: два депутати та два чиновники Житомирської міської ради, дев’ять представників «Житомирського картонного комбінату»  та стільки ж мешканців «Бумажки». Житомирський міський голова минулої середи, 22 листопада, підписав відповідне рішення, у якому й прописаний склад робочої групи.

  А вже у четвер, увечері 23 листопада, відбулася друга зустріч представників ЖКК та мешканців «Паперової фабрики», на якій, до речі, були присутні й члени робочої групи, а також представники ЗМІ. Нагадаємо, що керівництво підприємства та люди, котрі мешкають в мікрорайоні «Паперова фабрика», вже зустрічалися раніше, аби обговорити ситуацію, що склалася на «Бумажці», пов’язану з вирубкою лісів.

   Під час другої зустрічі обидві сторони (ред. і керівництво «Картонного комбінату», і мешканці мікрорайону) висловили свою точку зору. Їх позицію ви, шановні читачі, теж можете прочитати у матеріалі про попередню зустріч, яка відбувалася ще минулого місяця, увечері 23 жовтня, у сквері, що знаходиться на «Паперовій фабриці». А вже на зборах, які пройшли рівно через місяць, 23 листопада, присутні дійшли згоди: спершу ЖКК має надати усі необхідні документи про право власності на прилеглі земельні ділянки, екологічність виробництва, а після цього відбудеться ще одна зустріч і керівництва «Картонного комбінату», і мешканців «Бумажки», і фахівців Житомирської міської та районної рад.

Paperova Fabryka 6  «Єдине, що ми можемо нині зробити – зібрати усі можливі документи і по можливості спрямувати цю ситуацію у вірне русло, де можна дійсно застосувати механізми регулювання у правовому полі»,  — зазначив Євгеній Черниш, директор юридичного департаменту Житомирської міської ради, котрий теж був присутній на зустрічі. Отже, нині залишається лише слідкувати за тим, як розвиватимуться події далі та сподіватися, що робоча група дійсно допоможе вирішити проблему, яка виникла в мікрорайоні «Паперова фабрика».  

  А тим часом мешканці «Бумажки» не гають даремно часу і вже встигли звернутися до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, а також до голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича.  У своєму листі до можновладців мешканець мікрорайону «Паперова фабрика» В’ячеслав Виговський попросив скасувати розпорядження голови Житомирської РДА від 24 березня 2010 року, яким були передані приватним особам 126 земельних ділянок. Нині саме на тій території  представники ЖКК вирубали дерева та ведуть будівництво. За словами керівництва «Картонного комбінату», будують вони приміщення для зберігання щепи».

Paperova Fabryka 1

  У тексті листа, написаного паном  В’ячеславом, йдеться: «До Президента України Порошенка Петра Олексійовича, прем’єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича та до голови Житомирської ОДА Гундича Ігоря Петровича з проханням скасувати розпорядження голови Житомирської РДА Миколи Степаненка від 24 березня 2010 року №324, про виділення землі, оскільки це ліс і санітарна зона громадян України». А ось, власне, й документи, які підтверджують факт виділення 126 земельних ділянок приватним особам:

Paperova Fabryka 9

  Хочеться звернути увагу й на ще один проблемний момент з трьома звалищами в мікрорайоні «Паперової фабрики» та поблизу нього, які турбують людей, що там живуть. Про це журналісту нашого сайту повідомив мешканець «Бумажки» Дмитро, котрий також надав ще й фото і зображення, де на мапі розміщені ці звалища. «Одне звалище є прямо на території ЖКК, ще одне — у бік “Силікатного заводу″ (ред. “Житомирський комбінат силікатних виробів). Місцеві мешканці “Бумажки″ вважають, що там йде звалище різних токсичних відходів, зокрема й пульпи. Якщо проходити вздовж дороги, там є так званий “Екозахист″ — пункт прийому промислових відходів. І усі ці три смітники, якщо показувати їх на карті, то вони розміщуються лінією. Ви й самі можете в цьому переконатися, поглянувши на мапу», — говорить Дмитро.

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10

Paperova Fabryka 10  Отож, окрім вирубки лісу, людей турбують і звалища, що знаходяться на «Бумажці» та поряд з цим мікрорайоном. Сподіваємося, що на це питання теж буде звернено увагу і робочої групи, і фахівців, які вивчатимуть питання екології та вирубування лісу на території «Паперової фабрики». Адже вже сам факт, що там є такі смітники, куди викидають токсичні відходи, вже повинен насторожити та почати щось робити.

Катерина Дейнека

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework