Дуб у бандитському прицілі, його захисники — також

  Схоже, що в царині природних ресурсів настає новий переділ. Зазнавши деяких утисків на болотистих бурштинових копальнях, злочинний світ починає опановувати інший «промисел» — крадіжки дуба.

   Нинішні повідомлення прес­-служби обласного управління лісового та мисливського господарства часом нагадують кримінальну хроніку: зрізали, вивезли, побили, спалили... У лісах вже не просто крадуть дерева, там іде справжня війна із застосуванням навіть автоматів. Варто нагадати нещодавні «бойові дії» у Червоновільському лісництві Городницького держлісгоспу, де крадії із Рівненської області застосували зброю проти лісової охорони.

  Дуже складною щодо незаконних рубок лісу є ситуація у Коростенському районі. Пов’язано це з тим, що тут сформувалися цілі злочинні угруповання, які оснащені автотранспортом, сучасними засобами зв’язку, вантажною технікою і навіть зброєю. Місцеві жителі стверджують, що такі бандитські групи йдуть «на справу» добре екіпірованими, працюють групами. Практично вони не бояться правоохоронців і «заходять» у ліси серед білого дня. Основний «інтерес» лісокрадіїв — дубові насадження, інші види деревини їх поки що не цікавлять.

  Директор ДП «Коростенське лісомисливське господарство» Володимир Бадзян розповідає:

  — На жаль, наша лісова охорона сьогодні протистоїть цим угрупуванням, по суті, голіруч, бо зброю у лісівників вилучили ще у 2014 році. Ми виявляємо всі місця, де відбуваються крадіжки лісу, залучаємо до рейдів місцеву поліцію, спільно затримуємо порушників. Але ніхто із них за три останні роки не був за свої «діяння» суворо покараний, в основному відбуваються переляком або незначним штрафом. Тому й множиться число бажаючих «поживитися» лісовим ресурсом.

  Фахівці лісової галузі та експерти вказують на недосконале законодавство та ліберальне покарання за шкоду природним ресурсам. Це стосується як бурштину, так і дуба. Коли доходить до розслідування таких справ, то виявляється, що обсяг заподіяної шкоди нікому визначити, а декілька сотень лісопорушень розслідує всього один слідчий...

  Як результат, розслідування зволікаються, порушення розслідуються недоброякісно чи й зовсім закриваються, бо «немає доказової бази». Транспортні ж засоби, які вилучаються, через деякий час дивним чином знову повертаються до попередніх власників. І лише окремі кримінальні провадження доходять до судів, де їх також розглядають далеко не в стислі терміни, частіше надто поблажливо. Принаймні, ніхто зі злісних лісокрадіїв, як кажуть, у в’язниці не сидить.

  Отож знахабнілі бандити в поліських лісах нікого не бояться. Вони обстрілюють працівників лісової охорони, які йдуть на чергування у формі із шевронами та з дрючками в руках. Не офіційно і поліцейські скаржаться на те, що бандити залякують їх та їхніх родичів кривавими помстами за притягнення до відповідальності. І ці погрози — не просто слова. Керівники Коростенського держлісомисгоспу розповідають, що автомобілі лісової охорони неодноразово палили, били, різали шини. Були й напади на лісівників, їх приватні будинки і майно. Люди бояться за свої сім’ї, за своє здоров’я і пишуть заяви та звільняються з роботи. Через ці погрози і постійні «бойові рейди» вже не один десяток кваліфікованих фахівців лісової галузі перейшли працювати у більш безпечні сфери. А безкарність породжує ще більшу зухвалість.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework