Ми хочемо змінити філософію розвитку громади від «Зробіть це за нас» до «Ми вам допоможемо, але зробіть це самі», - Мануела Зьоллер-Вінклер

  Система управління, яка сьогодні формується у руслі реформи децентралізації, створює потужні умови для розвитку об’єднаних громад. Тому сьогодні потрібно максимально наповнити громади ідеями, знаннями та креативними фахівцями.

   Про це, 30 листопада, наголосила Мануела Зьоллер-Вінклер, експерт з державного управління та місцевого самоврядування, колишній державний секретар та голова департаменту з місцевого самоврядування Міністерства внутрішніх справ землі Шле́звіг-Гольште́йн Німеччини на зустрічі із депутатами та старостами Брусилівської та Високівської ОТГ.

  Візит пані Мануели Зьоллер-Вінклер, Александри Фелінгер, заступника директора програми U-LEAD з Європою, Артема Фреюка, експерт з юридичних питань та Дмитра Клименка, експерта з комунікації Житомирського ЦРМС до громад відбувався в рамках підготовки до семінару з основ місцевого самоврядування у Німеччині для радників та експертів Програми «U-LEAD з Європою» у Києві. У майбутньому пані Мануела також буде залучена, як міжнародний експерт та радник Програми «U-LEAD з Європою» з питань місцевого самоврядування.

  «Між українцями та німцями є багато спільного. Тому наш досвід впровадження реформ має бути корисним в об’єднаних громадах. В Брусилові та у Високому ми спілкувались із активними громадянами, які сьогодні взяли відповідальність за розвиток територій, а не чекали поки хтось вирішить всі їх проблеми. Це добре. Так було у Німеччині», - наголосила Мануела Зьоллер-Вінклер

  Окрім змін, які принесла реформа децентралізації, експертів цікавили і проблеми. Зокрема у Брусилові головною причиною, яка сьогодні гальмує прогрес змін, назвали відсутність повноважень управління та розпорядження землям, адже впливу на ці процеси громада не має, а для розвитку територій та залучення інвестицій це вкрай необхідно. У Високому експертам презентували історію успіху громади та ідеї, які планують втілити.

  «Ми хочемо змінити філософію розвитку громади від «Зробіть це за нас» до «Ми вам допоможемо, але зробіть це самі». Це складно, але можливо. І важливо аби держава не змінювала правила гри, а дала певний час новим громадам для становлення», - розповів Микола Бардук, голова Високівської ОТГ.

  Нагадаємо, що 4 грудня у Києві відбудеться ІІ всеукраїнський форум об’єднаних громад України.

 

Последнее изменение Пятница, 01/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework