Чому плачуть житомирські річки?

  Чи давно Ви були на річці - валикій чи малій?

   На Тетереві, Кам'янці, Ужі?.. Чи бачили, в якому стані українські річки? Чи знаєте, чому вони плачуть? Бо вмирають!Це не перебільшення, а правда. Громадська організація "Асоціація риболовів України" оприлюднила вражаючу статистику. Так-от, за роки нашої незалежності у державі з карти зникли більш як 10 тисяч малих річок. А багато з тих, які залишилися, просто доживають віку. 

  Хто в цьому винен - запитання риторичне. З одного боку, вселенські примхи погоди. Через те нинішні річки наповнюються водою лише на 70% до потреби, тобто невблаганно міліють і пересихають. А з іншого (і це головний винуватець!) - сама людина. Лише торік в українські водойми  вилили страхітливу кількість стоків - понад 2 мільярди кубометрів! З них третину - неофіційно, тишком-нишком, щоб ніхто не побачив і не перешкодив. Все, як у байці "Свиня під дубом"…
 
  Річки Житомирщини, звісно, не виняток. Вже не одноразово писали про драматичну долю отруєних Хомори і Случі, воду з яких небезпечно пити навіть тваринам. А гігантські маси сміття на берегах і в руслах інших водойм, особливо у  непримітних, невеличких, які повністю безконтрольні, тобто безпомічні, де продовжує діяти вбивчий для природи людський принцип "після нас хоч потоп!"?!
 
  На жаль, поки дійде до потопу, розташована в самому центрі Європи Україна ризикує опинитися без жодної чистої річки. І настати цей чорний день може значно швидше, ніж думається. Не до них, бідових, ні владі, яка ледь-ледь встигає латати діряву "охрімову свиту" бюджету, ні окремим пересічним громадянам ("ми як-небудь проживемо!"). Для підтвердження цього досить побачити на власні очі, що ллється в Житомирі в Тетерів з протилежного від гідропарку берега. Чи зійти в кошмарні низини Замкової гори у тому ж Житомирі.

  Обивательське "моя хата скраю" - не нова позиція. Але вона ще ніколи не приводила до добра. І якщо нам по барабану, що залишимо після себе у природі внукам і правнукам, то що скажуть про наше покоління вони? Чи не доведеться їм вимолювати у неї пробачення за наші нинішні гріхи? 
 
Джерело: exo.net.ua 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework