Облущені фасади, тріщини на стінах, перекошені вікна та фундамент, що осідає: у влади бракує коштів на ремонт аварійних будинків. ФОТО

  У центрі Житомира є чимало старовинних будинків. Але, на жаль, не всі вони мають привабливий вигляд, а подекуди й взагалі перебувають в аварійному стані. Більше того, в багатьох із цих аварійних будинків досі живуть люди. У нашому фоторепортажі ми покажемо деякі із будівель, котрі перебувають у плачевному стані і які вже давно варто було б відремонтувати.

 

  Цього разу в об’єктиві нашої фотокамери опинися декілька аварійних будинків на вулицях Пушкінській, Старовільській, Троянівській (ред. колишня Якіра). Окрім того, вистачає таких будівель і на Замковій, і на вулиці Перемоги, і навіть у самому «серці» міста — на Михайлівській. І усі ці будинки, зауважимо, знаходяться або ж у самому центрі міста, або ж майже у центрі Житомира.

  У кількох будівлях крізь дірки в стінах задуває вітер, як, наприклад, на вулиці Перемоги. Хоча у профільному житловому управлінні міськради й визнають, що люди не в змозі зробити капітальний ремонт аварійних будинків, у яких мешкають, за власний кошт, але водночас констатують, що будинки дійсно на балансі міста, проте поки їх ніяк не вийде ремонтувати.

  Нагадаємо, що одна із останніх нашумілих історій трапилася саме в двоповерховому будинку на Троянівській 13/1, де внаслідок прориву води на його стінах утворилися тріщини. Після цього мешканці почали виїжджати зі своїх квартир до родичів, близьких та друзів, допоки не буде вирішено проблему з їх будинком. А одна людина, котра тут мешкає, погодилася на цей час (ред. тимчасово) перебратися до готелю «Житомир», що й зробила нещодавно. У нашому попередньому матеріалі, що стосувався цієї теми, ми розповідали, як вже вдалося допомогти мешканцям двоповерхівки на Троянівській 13/1. Зауважимо, що нині маяки на тріщинах тут не розходяться. У будинок вже підключили опалення, воду та світло. Місцеві посадовці обіцяють завершити ремонт цього будинку вже до кінця поточного року, аби люди якнайшвидше повернулися до своїх домівок і зустріли свято Нового року у власних квартирах. Варто зазначити, що на Троянівській вулиці старовинних будинків кілька. Зокрема, і сусідній, під номером 14, на цій вулиці теж має тріщини на стінах. У плачевному стані і будинки 3, 5‒а, 22, що теж знаходяться на Троянівській. Зауважимо, що більшість фото двоповерхівки на Троянівській 13/1, котрі ви бачите у цьому матеріалі, ми зробили ще минулого місяця.

  «Нині у Житомирі налічується 25 аварійних будинків, і 127 старих. Якщо подивитися по введенню будинків в експлуатацію, то це одноповерхові, двоповерхові будівлі, а також це будинки до 1917-го року забудови. Тобто, очевидним є те, що всім цим будівлям не менше 100 років. На кожен будинок, який визнано аварійним, проведено технічне обстеження. Умовно кажучи, на кожну будівлю є технічне обстеження, де вказано, що треба проводити її ремонт. Звісно ж, що стосується аварійних будинків, то тут рішення однозначне — ремонтувати їх. Наступного року будуть закладатися кошти на ремонт цих будинків. Але як саме буде фінансуватися, у якому розмірі — наразі точно невідомо, тому якихось конкретних цифр та сум я поки не називаю», — говорить житомирським журналістам Андрій Оніщенко, в.о. начальника управління житлового господарства Житомирської міської ради.

  «У нас вже працює комісія, яка займається цим питанням. Вона вивчає проблему будинку і на вулиці Троянівській 13/1,  і займеться й іншими проблемними будинками в Житомирі. Маємо також спеціальний аварійний фонд, у який ми щороку закладаємо кошти. Звісно ж, у разі потреби ми на наступний рік обов’язково закладемо туди кошти, аби допомогти людям, які мешкають у таких аварійних будинках», — зазначив під час одного із нещодавніх засідань виконкому Житомирської міської ради міський голова Сергій Сухомлин.

  Місцеві чиновники наголошують, що доля аварійних та старовинних житомирських будинків залежить від наявності грошей в бюджеті. Також вони обіцяють провести аудит усіх дореволюційних будівель, щоб уникнути їх руйнування.

  Звісно, ремонтувати одразу всі аварійні будинки не вийде. Чому? Як мінімум через фінансовий фактор, адже це обійшлося б місту дуже і дуже дорого. Але й залишатися бездіяльною влада не повинна: хоча б поступово, один за одним ці будівлі потрібно привести у належний стан. Ми маємо на увазі саме ті, котрі перебувають на балансі міста. Окрім того, що від цього залежить безпека житомирян, які живуть в таких будинках, є ще й естетичний аспект: хіба ж приємно дивитися на будівлі з облущеним фасадом, тріщинами на стінах, перекошеними вікнами та фундаментом, що осідає? Звичайно ж, це риторичне питання. Коли уявити себе туристом, який вперше приїхав до Житомира і споглядає усю цю «красу», то стає дуже і дуже прикро, адже він бачить сумну і вкрай непривабливу картину. Дуже хочеться дивитися в майбутнє з оптимізмом і вірити, що усі аварійні та старовинні будинки нашого міста, хай і не одразу, але все ж будуть відремонтовані!

Avarijni budynky v Zhytomyri 9

  Читайте також: Реалії багатоповерхівки на Богунії: яр в декількох метрах, тополі, що будь-якої миті можуть обвалитися, та відкриті комунікації. ФОТОРЕПОРТАЖ 

Avarijni budynky v Zhytomyri 7

Читайте також: Закинутий будинок на Героїв Десантників уже понад 20 років слугує притоном для наркоманів, у його стінах не раз помічали збоченців. ФОТОРЕПОРТАЖ

Avarijni budynky v Zhytomyri 11

Читайте також: У Житомирі щури захопили 9-ти поверхівку

Troyanivska 29

Читайте також: Будинок «на відшибі»: пацюки, фонтан води б’є у підвалі, відсутні нормальні дороги біля під’їздів та дитячий майданчик. ФОТО

Avarijni budynky v Zhytomyri 19

Читайте також: Житомир: місто аптек, гральних автоматів та секонд-хендів... ФОТОРЕПОРТАЖ

Avarijni budynky v Zhytomyri 23

Последнее изменение Среда, 13/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework