Власником лісу має бути лише держава

  З такою позицією вийшли працівники Житомирського лісогосподарського підприємства до стін Житомирської райдержадміністрації, протестуючи проти ухваленої нещодавно урядом  “Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року”, як такої, що може призвести до незворотніх наслідків - руйнації галузі, знищення створеної поколіннями лісівників професійної системи лісоуправління. втрату кадрового потенціалу, а відтак й погіршення соціально-економічного стану населення в  громадах.

 

  В руках мітингуючих плакати  - “Ліс - власність українського народу” , “Житомирський лісгосп - 10 млн.грн. до місцевих бюджетів”.

  Лісівники виступають проти, передбаченого, прийнятим урядом документом, створення єдиної лісогосподарської компанії з корпоративними правами, що неминуче призведе до  ліквідації  державних лісогосподарських підприємств,  або передачі їх у концесію. А це означає, що можлива приватизація державних лісів, буде значно скорочено штат  працівників лісгоспів, через що значно погіршиться  санітарний стан лісу,  під загрозою опиниться система переробки деревини тощо. 

  “Люди, які вирощують і бережуть ліс, а не торгують національним багатством, цього не дозволять! “  - кажуть мітингуючі.     Людей обурює те, що ухвалення документу пройшло без обговорення в експертному середовищі та громадських колах, що порушує норми Лісового кодексу України та права громадян щодо вільного доступу до інформації про стан природних ресурсів.  “Наша вимога, - каже голова профспілкового комітету ДП «Житомирський лісгосп» Руслан Драгамарецький. -   відмінити рішення уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року», допрацювати той проект Стратегії, який уже був розроблений Держлісагентством із залученням фахівців лісової галузі та схвалений міжнародними експертами, із широким обговоренням в суспільстві; відновити фінансування бюджетної програми, унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх в концесію.

  До мітингуючих вийшли голова Житомирської районної ради Сергій Крутій та голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, депутат районної ради Василь Стах. Вони зазначили, що розуміють і підтримують вимоги лісівників і запевнили, що звернення лісівників буде розглянуте на найближчій сесії та направлено до обласної ради, органів законодавчої і виконавчої влади.« Житомирський держлісгосп перераховує у  бюджети всіх рівнів, у тому числі і державний, 16,8 млн грн, а у районний - 5,2 млн грн. За ці гроші у районі будуються дороги, здійснюється освітлення, поліпшується інфраструктура. Якщо ж управління галуззю перейде з місцевого рівня на центральний, то це негативно позначиться на соціально-економічному рівні житті громади ! Такі рішення  - це  не розвиток  галузі, а її руйнування», – сказав, голова районної ради Сергій Крутій.

  Мітинги протесту проти прийнятої  урядом Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року,  створення єдиного підприємства-монополіста у лісовій галузі пройшли в багатьох областях України.


Наталія Іваненко, exo.net.ua

Последнее изменение Среда, 13/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework