На Житомирщині вирощують китайські дерева, з яких добувають біоетанол

  Близько 200 саджанців павловнії (адамове або драконове дерево) на часі перебуває на дорощенні у Житомирському базовому розсаднику. Це дерево унікальне тим, що має найбільший у світі потенціал росту і найкраще підходить для виробництва біоетанолу.

 

  Павловнія росте 8-9 років, за цей час її висота сягне 20 метрів, а діаметр стовбура – до метра, інформує прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства.
Батьківщина цього дерева Китай, однак житомирські лісівники «ризикнули» і спробували виростити павловнію на нашій території. Сіянці сьогодні перебувають у процесі дорощування. Знадобиться ще 2 роки, щоб мати змогу висадити дерево у відкритий ґрунт.

  Унікальність дорощування полягає у тому, що цим фактично займаються учні Левківського шкільного лісництва. Діти самостійно висіяли павловнію і отримали перші ростки.

  Веде цю дослідницьку роботу вихованка шкільного лісництва Катя Кучинська та керівник Світлана Остапчук. До речі, саме ця учениця неодноразово привозила срібло і бронзу із всеукраїнських олімпіад на змагань.

  Варто зазначити, що це не перші «подвиги» юних лісівників.

  «5 років тому саме це лісництво вело перші науково-дослідні роботи по вирощуванню сіянців сосни із закритою кореневою системою. Такий спосіб дозволив розширити терміни висадки, виграти забіг у часі і запобігти хворобам. На сьогодні таким методом користається вся Україна», - відзначає керівник Левківського шкільного лісництва

  Павловнія має надвластивості: у дерева надзвичайно висока температура спалаху, тобто воно фактично не горить і є пожежостійким; у нього немає на нашій території природних шкідників, деревина містить таніни, завдяки яким майже не ушкоджується комахами; це надлегка деревина, яка добре обробляється і завдяки низькій вологості має чудові акустичні показники; коренева система павловнії добре тримає ґрунт, а отже запобігає ерозії і сприяє відновленню ґрунтів. Листя цього дерева містить до 22% білків, кормова цінність зеленої маси павловнії прирівнюється до бобових. До прикладу, схожі характеристики має люцерна та конюшина. А ще листя павловнії використовують у приготуванні салатів.

  Проте, найбільша цінність дерева в його енергетичності. Павловнію ще називають «дерево-нафтова свердловина». Вчені вважають, що це найбільш перспективне дерево сьогодення, з якого добуватимуть біоетанол. Останній активно додають до пального у багатьох країнах Європи, адже завдяки саме цій добавці суттєво зменшуються викиди в атмосферу.

  І поки світові «світила» шукають, як вирішити енергетичну кризу за рахунок етанолу, саме Житомирські юні лісівники, одними із перших на Україні, почали експериментувати із Адамовим деревом.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework