Як депутати Житомирської міської ради бюджет на наступний рік приймали

  Сьогодні, 18 грудня, відбулася 30-та сесія Житомирської міської ради. Серед питань, які розглянули цього дня місцеві депутати, був дуже важливий для Житомира проект рішення «Про міський бюджет на 2018 рік».

 

  «У нас є рекомендації погоджувальної ради і депутатських комісій. Тому спочатку ми повинні прийняти цей проект рішення “за основу″. Вже після голосування “за основу″ депутати перейшли до обговорень бюджету на наступний рік і висловлювали позиції політичних сил, до яких належать.

  Зокрема, першим слово взяв депутат Житомирської міської ради, голова Житомирської міської організації Радикальна партія Олега Ляшка — Олександр Ракович. Він зазначив: «Шановні депутати, я хочу заявити позицію Радикальної партії щодо бюджету. Дійсно, бюджет 2018 року викликає багато питань, особливо бюджет “утримання″. Про це ми говорили й на погоджувальній раді. Але, разом з тим, проаналізувавши, ми побачили, що він набагато кращий за бюджет 2017 року. Вже враховано багато пропозицій, які вносили депутати (і депутатських комісій, і на погоджувальній раді). Тому дійсно Радикальна партія буде голосувати за міський бюджет на наступний рік, оскільки це на 25 % підвищені зарплати освітянам, медикам. Ми не можемо за нього не проголосувати і хочемо, аби наші медичні працівники та педагоги увійшли в Новий рік з упевненістю, що в 2018-му вони не матимуть проблеми ані із заробітними платами, ані з якимись іншими виплатами, і спокійно продовжили працювати вже у новому році.
Водночас ми хочемо, щоб те, що було обіцяне на погоджувальній раді по бюджету “утримання″, виконувалося. Мається на увазі, що коли будуть сформовані групи, які вивчать фінансування деяких комунальних підприємств, комунальних установ, то ми дійсно побачимо об’єктивну картину того, що відбувається. Багато питань у нас викликає і культура, і музичні школи, і кінотеатр ім. Івана Франка, а також наші спортивні школи тощо. Тому хотілося б, щоб пропозицію/рекомендацію, яку було внесено, все ж врахували».

  «Дякую. Дійсно, ми неодноразово піднімали це питання при розгляді міського бюджету на 2018 рік. Зазначу, що бюджет на наступний рік — 2 мільярди 800 мільйонів гривень. Але бюджет розвитку становить лише 200 мільйонів гривень. Більше ніж на 90% наш міський бюджет на 2018 рік — це бюджет не розвитку міста, а бюджет його утримання», — прокоментував житомирський міський голова Сергій Сухомлин.
Міський голова провів паралелі, зауваживши: «Коли приватний футбольний клуб на одну дитину витрачає , наприклад, 4‒6 тисяч гривень, а місто зі свого бюджету витрачає на свій комунальний заклад, комунальне підприємство чи установу 11 тисяч (що вдвічі більше), то це не зовсім зрозуміло. Я вже нині не говорю про якість. Тому бюджеті на наступний рік ми вже закладаємо 2,5 мільйони гривень на програму (це такий пілотний проект), спрямовану на розвиток недержавних, некомунальних закладів дошкільної освіти. Хочемо підтримати та профінансувати ці заклади, аби дещо розвантажити наші дитячі садочки, при цьому витративши на це втричі менше коштів, аніж ми закладаємо на свої комунальні заклади. Як вірно підмітили сьогодні мої колеги, у бюджеті на наступний рік Кабмін дійсно передбачив підвищення заробітної плати педагогічним працівникам на 25%. А в цьому бюджеті, за рахунок нашого місцевого бюджету, ми піднімаємо зарплату на 25% і в закладах культури, і в інших комунальних установах міста Житомира, і вихователям у наших дитячих садочках тощо». Далі міський голова передав слово Юрію Мойсеєву, голові бюджетної комісії та керівнику фракції БПП, котрий теж наголосив, що проект бюджету на наступний рік хоча й неідеальний, але його варто приймати.

  «Загальний бюджет, мається на увазі дохідна частина, на наступний рік планується близько 2,8 мільярдів гривень, а якщо бути точним, то 2 мільярди 832 мільйони гривень. Це приблизно на 38 мільйонів більше, аніж було в 2017 році. Коли ми розглядали це питання на бюджетній комісії, то зрозуміли, що дохідна частина в бюджеті на 2018 рік буде бюджетом адміністрування. Тобто, вже відсьогодні усі ми (і наша бюджетна комісія, і департамент фінансів міськради, і наші колеги-депутати) повинні працювати над тим, щоб контролювати надходження податків до бюджету. Головні наші надходження — це все ж-таки ПДФО (ред. податок на доходи фізичних осіб). Також не забуваймо про дотримання і контроль за працевлаштуванням. А ще ми з колегами, звісно ж, говорили й про надходження більших коштів і від оренди землі, і від продажу землі (ці аспекти, зауважу, пріоритетні, першочергові). Ми, зрозуміло, наступного року ще плідніше повинні попрацювати і над адмініструванням податків, і над надходженням до бюджету.

Читайте також: Апеляційний суд не задовольнив позов депутата райради стосовно незаконного рішення міськвиконкому про продаж алкоголю на Дні Житомира 

  Що стосується видаткової частини, то ми з вами вже сьогодні, на цій сесії, повинні проголосувати. А видаткова частина — це близько 2,6 мільярдів гривень. Також, як вже повідомляв сьогодні Сергій Іванович, 200 мільйонів залишається у нас на бюджет розвитку. Ті 2,6 мільярди, котрі ми з вами розподілимо, це бюджет “утримання” по всім розпорядникам наших коштів. І близько 400 мільйонів, а точніше 350 мільйонів гривень, у нас піде на виконання програм наших розпорядників коштів. Я ще раз звертаюся до усіх колег з проханням підтримати цей бюджет на 2018 рік. Хоча, повторюся, він і не є ідеальним, але ми хочемо, можемо і будемо в подальшому працювати над змінами та вдосконаленням цього бюджету. Попереду у нас ще розгляд бюджету розвитку, де ми вже більш детально працюватимемо над об’єктами. Але я переконаний, що бюджет “утримання”, саме загальний фонд, ми повинні проголосувати і підтримати вже сьогодні! Бо це є зарплати і наших освітян, і медиків, і працівників у галузі місцевого самоврядування тощо».

  «Я поважаю думку інших колег, котрі сьогодні виступали на захист бюджету. Але фракція “Батьківщини” не голосуватиме за цей бюджет, бо він незбалансований... Наша позиція в тому, що є незбалансованість по зарплатам освітянам і медикам, і ми знову будемо відривати кошти з міського бюджету, з розвитку бюджету міста. Своїм голосуванням ми хочемо привернути увагу інших колег-депутатів до того, що дійсно потрібно відстоювати економічну децентралізацію і просити Кабмін та Верховну Раду повернути економічні важелі впливу, ту частину податків, які б дозволяли нам на сьогоднішній день утримувати наше місто в гарному стані і сприяли б його розвитку та процвітанню!», — акцентував Іван Мартинчук, депутат Житомирської міської ради від ВО «Батьківщина».

  Після обговорень депутати все ж проголосували: «за» були 27 депутатів із 34 присутніх (ред. загалом у міській раді 42 депутати). Отож, рішення прийняте і місто відсьогодні, 18 грудня, вже має бюджет на 2018 рік.

  Читайте також: У квітні 2018-го в центрі Житомира почнуть будівництво 7-поверхового торгівельно-офісного центру з підземним паркингом

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework